Simona Halep găsește victoria la revenirea în circuit, într-un alt meci greu, jucat pe muchie, cu Hercog

Treizecizero | 11 august 2020

La revenirea în circuit și la primul ei meci pe zgură după mai bine de un an, Simona Halep a învins-o în trei seturi pe Polona Hercog, 6-1, 1-6, 7-6, într-un tiebreak în decisiv. La fel ca la ultimul ei meci în circuit, jucat în februarie.

La revenirea în circuit și la primul ei meci pe zgură după mai bine de un an, Simona Halep a învins-o în trei seturi pe Polona Hercog, 6-1, 1-6, 7-6, într-un tiebreak în decisiv la care s-a ajuns după ce Simona a ratat șase mingi de meci la 5-4 și 6-5. Nici noul context n-a împiedicat-o pe Simona să lupte în stilul ei caracteristic, până la capăt.

CÂȘTIGĂ tricouri oficiale de joc din colecția Roland Garros și alte premii-surpriză. DETALII DESPRE CONCURS, AICI!

Apariția Polonei Hercog în calea Simonei Halep, în primul tur la Praga, era un fel de garanție că Simona va avea de tras la revenirea ei pe teren, după o pauză de aproape jumătate de an de la ultimul meci oficial. Simona a îmbrățișat încă de la tragerea la sorți situația, înțelegând că întâlnirea unei adversare solide și versatile, cu care se cunoaște bine și cu care a avut de fiecare dată meciuri tari în cele două întâlniri din sezonul precedent, o va ajuta. Pentru că, după atâta timp departe de tablourile de concurs, e mai utilă o astfel de bătălie de uzură, solicitantă, grea, în care, ocazional, te mai lupți și cu tine, nu doar cu adversara. E mai utilă, pentru că te ajută să intri mai repede în starea de competiție. Iar Simona a explicat, nu o dată, că are nevoie de astfel de meciuri care s-o încerce și, eventual, s-o împingă cât mai mult.

Simona a început de parcă nu ar fi trecut decât o zi de la finala câștigată în februarie la Dubai, distribuind cu ușurință mingi valoroase de pe baseline și găsindu-și ușor reperele, cu claritate și cu măsura exactă. Schimburile au fost la discreția ei, dictând ritmul și beneficiind de viteza de execuție superioară. Cu 10 lovituri direct câștigătoare în primul set, Simona a deschis și setul al doilea cu dreptul, dar la 6-1, 1-0 și-a pierdut, explicabil, concentrarea.

Hercog și-a construit pas cu pas revenirea și a profitat de căderea de energie și de inspirație a Simonei. Conștientă că o poate deranja suficient pe Simona, slovena și-a pus în valoare combinația ei de servicii kick, drepte puternice, slice-uri deranjante și, peste toate, scurte. A plouat cu scurte câștigătoare azi în favoarea lui Hercog, o performanță deloc de neglijat când ai în față cea mai bună alergătoare din circuit; Simona a avut dificultăți vreme îndelungată să intuiască scurtele slovenei. Cu scurtele, puse parcă cu mâna, i-a stricat Polona ritmul Simonei, și așa a legat o serie de șase game-uri la rând. Slovena a dus astfel, pentru a treia oară în tot atâtea întâlniri cu Simona, meciul în setul decisiv.

Într-o perioadă a jocului în care părea că e simultan pusă în dificultate nu doar de Hercog, cât și de faptul că nu-și găsea ușor abilitatea de a gestiona momentele tipice ale unui meci de tenis, Simona a luat-o de la capăt cu răbdare. Nu i-a mai dat atâtea puncte ușoare Polonei și a dus mai des lupta pe reverul acesteia, punct nevralgic când lucrurile se complică. A mai și greșit, a mai ezitat, s-a mai întors pe forehandul lui Hercog, amintindu-și vocal să nu trimită tot acolo, dar per total Simona a fost mereu în față în decisiv.

A condus cu 3-1 și 5-3; la 5-4, Halep a avut trei mingi de meci, ratate însă, după un as al lui Hercog și două retururi greșite. Simona a scuturat însă momentul și și-a procurat alte trei match points la 6-5, însă de asemenea ratate. S-a ajuns în tiebreak, iar o serie de trei puncte jucate excelent de Simona de la 1-2 au rupt complet echilibrul, numărul 2 mondial obținând victoria la a șaptea minge de meci.

O victorie probabil exact în stilul pe care și-l dorea Simona. A stat două ore și jumătate pe teren, a fost trecută prin tot felul de situații și răsturnări de scor, a suportat presiunea, a trebuit să gestioneze și căderile ei de joc și de energie, și replica și execuțiile excelente ale adversarei, și mingile de meci ratate, și potențialul pericol inerent al oricărui tiebreak din decisiv. Și le-a trecut pe toate cu bine, câștigând, exact ca la ultimul meci oficial, cu 7-6 în decisiv.

Ideea de bază a finalului de meci s-a desprins ușor: în ciuda mingilor de meci ratate, punctele mari, importante, cu potențial de a răsturna meciul, au fost câștigate de Simona, fie cu lovituri trademark în lung de linie (o pereche de astfel de lovituri au buimăcit-o complet pe Hercog, de fiecare dată prinsă pe picior greșit), fie cu o defensivă grozavă, cuplată cu o deplasare, ca de fiecare dată, de top.

În turul următor, Simona o va întâlni pe ceha Barbora Krejicikova, care a învins-o pe Patricia Țig, 6-4, 6-3.

Irina Begu a fost prima româncă învingătoare azi, în victoria extrem de convingătoare cu Sevastova. Raluca Olaru și Monica Niculescu au câștigat și ele în primul tur la dublu, iar Ana Bogdan a obținut și ea calificarea în turul al doilea la simplu. Gabriela Ruse a fost eliminată în două seturi de Magdalena Frech, în ceea ce a fost al doilea meci al zilei pentru ea; Gabi jucase și câștigase turul al treilea de calificări tot azi, meci amânat din cauza ploii.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/1293191328868651011?s=20


https://twitter.com/WTA/status/1293180803979960321?s=20
https://twitter.com/darren_cahill/status/1293194320372101120?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi