WTA Finals 2023 va avea loc în Cancun. Clujul, printre finaliste

Adrian Țoca | 7 septembrie 2023

Clujul a fost printre finalistele luate în calcul de boardul WTA, într-un proces de evaluare care s-a întins până în a doua săptămână a US Open.

Saga alegerii locului de desfășurare pentru WTA Finals 2023 a luat sfârșit astăzi, după ce WTA a anunțat oficial locul de desfășurare al competiției-simbol a circuitului feminin. Turneul care reunește cele mai bune opt jucătoare ale sezonului va avea loc în Cancun, Mexic.

Pentru al patrulea an la rând, competiția a avut dificultăți mari: în 2020 a fost anulată cu totul, din cauza pandemiei, iar în 2021 și 2022 anunțul unui loc de desfășurare a venit foarte târziu, producând nemulțumiri în rândul jucătoarelor și al fanilor, dat fiind timpul redus de pregătire și de promovare și aerul general de improvizație și de lipsă de stabilitate. Acum doi ani, turneul a avut loc tot în Mexic, la Guadalajara, iar anul trecut în Texas, la Fort Worth.

Cum 30-0 a scris zilele trecute, Cluj-Napoca a fost, în mod remarcabil, printre orașele luate în considerare de WTA pentru organizarea competiției, pe baza unei licențe de un an. Discuțiile au avut loc încă din august, acoperind aspectele financiare și operaționale, iar Clujul a fost printre finalistele luate în calcul de boardul WTA, într-un proces de evaluare care s-a întins până în a doua săptămână a US Open. După ce Riad s-a retras, altă candidatură care a ajuns în faza finală a fost Cehia (cu variantele Praga și Ostrava) – iar candidatura cehilor a fost considerată mult timp drept favorită – însă în cele din urmă WTA a ales Cancun drept oferta financiară cea mai avantajoasă.

Mexicul își continuă astfel ofensiva în ce privește organizarea de competiții feminine: a avut și are WTA Finals în 2021 și 2023, a primit un WTA 1000, confirmat și pentru la anul, plus turnee 500 și 250.

America de Sud merita la un moment dat o expunere așa de mare la tenisul de top, dar readucerea WTA Finals în Mexic nu va fi lipsită de probleme.

WTA Finals va avea loc între 29 octombrie și 5 noiembrie. Post-US Open, circuitul feminin are programat un WTA 1000 tot în Mexic, la Guadalajara (17-23 septembrie), apoi se întoarce în China pentru prima oară din 2019, plus alte câteva turnee în Asia, dintre care cel mai important va fi un WTA 1000 la Beijing, 30 septembrie – 8 octombrie. După care înapoi în Mexic pentru WTA Finals. Mai mult, în săptămâna imediat de după WTA Finals are loc turneul final al Billie Jean King Cup 2023, organizat (anul acesta și următorul) la… Sevilla.

Cu alte cuvinte, câteva dintre jucătoarele de top vor trebui să facă un tur de forță obositor și nesustenabil, cu zboruri de peste 15 ore, pe traseul SUA – Mexic – Asia – Mexic – Spania, cu mii de kilometri de zbor și condiții de joc schimbate repetat. Asta poate avea un impact asupra ambelor competiții, atât WTA Finals, cât și BJK Cup, și, in extenso, asupra întregii serii de turnee de toamnă. E una dintre acele situații care nu-i afectează în mod direct pe fani, dar afectează produsul în sine.

De asemenea, WTA nu a anunțat încă arena care va găzdui turneul. Cancun nu are o locație indoor standard pentru tenis, ci una ce găzduiește și concerte sau alte evenimente. Alternativa ar fi, cel mai probabil, găzduirea turneului în condiții outdoor, într-o arenă temporară. Cu temperaturi și cu umiditate ridicate, asta va adăuga un element de dificultate suplimentar pentru jucătoare. Ar fi, ca acum doi ani, o nouă abatere de la tradiția de a organiza competiția de final de an în indoor.

Pentru 2024 și anii următori, Arabia Saudită este favorită pentru a prelua turneul, destinația care fusese, în primă fază, dorită și pentru această ediție, dar la care s-a renunțat pentru moment în urma reacțiilor negative din lumea tenisului. Mai mulți jurnaliști străini au anunțat că ar fi realizat deja un acord pe cel puțin trei ani cu Riad, capitala Arabiei Saudite.

România nu a mai avut o reprezentantă la WTA Finals din 2019, ultimul din șase ani consecutivi în care Simona Halep s-a calificat. După traseul ei excelent de la US Open, Sorana Cîrstea a ajuns până pe locul 24 în Race to Finals și ar avea nevoie de un titlu la Guadalajara sau Beijing și de alte rezultate bune ca să intre în cursa de calificare. Aryna Sabalenka, Iga Swiatek și Elena Rybakina sunt primele jucătoare calificate la competiția a cărei campioană en-titre este Caroline Garcia.

Singurul turneu WTA din Europa rămas în calendar în restul sezonului este Transylvania Open, ce va avea loc la Cluj între 14-22 octombrie, turneu care, la rându-i, a reușit să-și confirme locul în calendar pe ultima sută de metri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi