Transylvania Open continuă! Ediția 2023 e confirmată oficial

Adrian Țoca | 27 iunie 2023

Transylvania Open, ediția 2023, a fost confirmată oficial azi de către WTA și de către organizatori, după o lungă perioadă în care incertitudinea a planat asupra turneului, iar riscurile ca el să nu se mai desfășoare au fost foarte mari.


este partener principal al Transylvania Open

Transylvania Open revine în toamna acestui an cu o nouă ediție, au confirmat astăzi organizatorii turneului, cât și WTA, organizația tenisului feminin. Turneul va avea loc în perioada 14-22 octombrie, în sala BT Arena din Cluj, continuând astfel o tradiție începută în 2021 și menținând prezența WTA în România, o țară care a avut constant, în ultimul deceniu, cel puțin 4 jucătoare în Top 100.

Nu a fost, însă, simplu. După anunțul reîntoarcerii circuitului în China, anunț făcut de WTA în urmă cu câteva săptămâni, au existat temeri serioase că turneul de la Cluj, care a apărut inițial în contextul dispariției din calendar a turneelor din China, va fi o victimă colaterală a revenirii acestora, rămânând fără licență. De altfel, WTA a anunțat, în primă fază, o variantă de calendar pentru restul sezonului care nu includea TO. Dar forul feminin nu a dat publicității vreun update despre soarta turneului clujean, așa că, pentru fani, a fost o perioadă lungă de incertitudine.

În spatele cortinei, echipa TO a continuat însă să lucreze în relația cu WTA și să spere că se va găsi o soluție pentru ca turneul să poată continua. „Practic, turneul a fost out, dar am luptat până în ultimul moment, chiar asta pot să zic că am făcut, adică i-am înnebunit cu telefoane, cu mail-uri, am încercat să le explic cât de important e pentru România, pentru noi, pentru tenisul românesc să ținem turneul ăsta aici. Și ei au văzut că dorința noastră e foarte mare. Bineînțeles că am avut și noroc, a fost și conjunctura – au fost niște schimbări la un turneu din China, care nu s-a mai întâmplat, iar noi am fost acolo. Dar dacă noi nu eram așa perseverenți și nu stăteam să credem până în ultimul moment, cu siguranță nu s-ar fi întâmplat nici așa”, explică Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open, într-un interviu pentru 30-0 în care dă multe detalii despre turneu.

Turneul promite o serie de surprize și noutăți și-și știe deja câteva dintre jucătoarele care vor participa. Pentru prima oară la Transylvania Open, Sorana Cîrstea este sportiva din România cu cel mai bun clasament dintre cele care și-au anunțat deja participarea.

Perioada de desfășurare coincide cu ultima săptămână a sezonului regulat, ceea ce vine cu un bonus de relevanță, similar cu ce s-a întâmplat la ediția 2021, cea inaugurală. În funcție de cum evoluează lupta pentru calificarea la WTA Finals și de cum va evolua caruselul wild card-urilor și a limitelor de regulament specifice pentru un turneu 250, sunt șanse mari ca turneul de la Cluj să primească iar nume de top pe terenurile din BT Arena.

O istorie intensă

Transylvania Open a fost lansat de echipa din spatele Sports Festival, cel mai mare eveniment dedicat sportului amator din România și printre cele mai mari de acest gen din Europa. 

Prima ediție a turneului de tenis a avut loc în toamna lui 2021 și a venit ca o surpriză la acel moment. Inițial, organizatorii clujeni primiseră o licență pentru un turneu de vară, Winners Open. După ce acesta a fost organizat cu succes în plină pandemie, în ciuda restricțiilor și a perioadei scurte de pregătire, WTA a plusat cu o altă licență, aducând la Cluj un al doilea turneu, o rară situație în care un oraș găzduiește două competiții WTA în același sezon, o premieră pentru România și un unicat în Europa în acel an.

Așa a apărut Transylvania Open, organizat indoor, în BT Arena, prima ediție luând startul de asemenea în plină pandemie. De altfel, restricțiile instalate în România chiar la debutul competiției au obligat acea primă ediție să se desfășoare fără spectatori. Asta, deși interesul a fost unul imens, generat de un afiș grozav, cu nume precum Simona Halep, Anett Kontaveit sau Emma Raducanu, nume care nu sunt regăsite, în mod normal, în turneele de 250. De altfel, primele două au jucat și finala inaugurală, iar Kontaveit și-a obținut prin acel succes calificarea la WTA Finals. 

Ediția a doua a beneficiat de spectatori, a avut, de asemenea, nume importante la start, și i-a revenit Annei Blinkova. 

În cele două ediții, TO a surprins plăcut întreaga lume a tenisului, lipsindu-i doar trei voturi pentru a câștiga titlul de cel mai bun turneu de 250 la prima ediție și câștigând apoi acest premiu pentru ediția a doua. Jucătoarele prezente au avut un feedback covârșitor pozitiv, iar specialiștii au lăudat organizarea, facilitățile, spiritul echipei organizatoare, inițiativele avute și comunicarea turneului. Imaginea acestuia, gândită în jurul personajului Dracula, a avut de asemenea mult succes pe plan extern. Per total, întregul eveniment și împachetarea lui au arătat ca la un eveniment de nivel înalt, peste nivelul categoriei din care face parte. 

Strict pe plan tenisistic, Transylvania Open reprezintă o oportunitate excelentă pentru jucătoarele din România, atât cele cu nume, cât și cele care încearcă să se lanseze.

„Fanii trebuie să stea aproape de jucătoare, pentru că jucătoarele au nevoie de acești fani. Au nevoie de încurajările lor, au nevoie de mesajele lor pozitive și mai departe, pentru că nu se compară niciun feeling cu a juca acasă și cu a avea oamenii alături. Deci îi sfătuiesc pe toți să stea aproape de jucătoare, să le urmărească. Și le mulțumim pentru tot!”, spunea Patrick Ciorcilă, directorul turneului.

Modificările din calendarul WTA

Forul feminin a anunțat ieri, de asemenea, câteva modificări importante în structura calendarului și în strategia circuitului feminin. Astfel:

» o strategie către atingerea egalității în ce privește premiile oferite de turnee, țintindu-se ca acest lucru să se întâmple la turneele combinate ATP-WTA până în 2027, iar la turneele WTA, până în 2033.

» noua structură va cuprinde 10 turnee de categorie WTA 1000. Majoritatea acestor turnee se vor desfășura pe parcursul a două săptămâni (față de o săptămână, cum a fost de-a lungul timpului).
Astfel: Indian Wells, Miami, Roma, Madrid se desfășoară deja timp de două săptămâni; Beijing va face la fel din 2024, Toronto/Montreal din 2025, Cincinnati din 2025.

» Dubai și Doha devin ambele turnee de categorie 1000 și vor avea loc în fiecare an, dar pe parcursul unei singure săptămâni; Wuhan nu mai face parte din categoria WTA1000;

» de asemenea, noul plan va include 17 turnee de categorie 500: Abu Dhabi, Adelaide, Berlin, Brisbane, Charleston, Eastbourne, Monterrey, San Diego, Seoul, Strasbourg, Stuttgart, Tokyo, United Cup, Washington, Zhengzhou. Dintre acestea, Monterrey, Strasbourg și Seul au fost updatate la categoria WTA 500. Vor fi adăugate încă un turneu WTA 1000 și încă două WTA 500.

» o creștere de 34 la sută a premiilor la turneele WTA 250, planificată a avea loc între 2023 și 2033. În săptămânile în care sunt programate atât un 500, cât și un 250, excepțiile în care jucătoarele de Top 30 pot juca un 250 includ: campioana en-titre, o jucătoare din țara gazdă a turneului 250, o jucătoare între locurile 11-30.

» circuitul de turnee WTA125k va ajunge la un total de peste 40 de turnee.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi