Fast
"Lumea tenisului trebuie să rămână unită"

Tenisul, oprit oficial până pe 7 iunie. Clasamentele sunt de acum înghețate

Treizecizero | 18 martie 2020

O nouă zi, o nouă rundă de știri proaste (și) din tenis; de data aceasta, previzibile. Turneele de la Madrid și Roma, dar și cele care le urmau, au fost oficial anulate, au anunțat ATP și WTA, într-un comunicat comun. Ele devin următoarele victime pe o listă începută de Indian Wells (la acel moment, prima mare competiție sportivă de pe glob anulată din cauza coronavirus) și continuată apoi de Miami. De acum, noua dată pe care și-o propune tenisul mondial pentru a-și relua activitatea este 7 iunie 2020.

„După o atentă analiză, în contextul pandemiei de COVID-19, toate turneele ATP și WTA din circuitul de zgură nu vor fi organizate conform planificării. Asta include turneele de la Madrid și Roma (combinate ATP și WTA), precum și turneele WTA de la Strasbourg și Rabat, și turneele ATP de la Munchen, Estoril, Geneva și Lyon”, se arată în comunicat, care continuă astfel:

„Tenisul profesionist este acum suspendat oficial până pe 7 iunie, incluzând aici turneele challenger și turneele ITF. La acest moment, turneele planificate din 8 iunie sunt încă în plan, conform calendarului publicat.

În paralel, clasamentele ATP și WTA vor fi înghețate pe parcursul acestei perioade și până la o decizie ulterioară.”

„Provocările pe care le presupune pandemia de COVID-19 pentru tenis cer o colaborare mai mare ca oricând din partea tuturor din lumea tenisului, astfel încât să putem să mergem mai departe în cel mai bun mod posibil pentru jucători, turnee și fani.

Luăm în calcul toate opțiunile posibile în ce privește păstrarea și maximizarea calendarului de turnee, ținând cont de diverse potențiale date de reîncepere ale celor două circuite, date care rămân necunoscute la acest moment. Suntem dedicați să lucrăm cu jucătorii și cu turneele în ce privește aceste probleme, dar și cu alte organizații, în lunile care vor urma.

Acum nu este timpul să acționăm unilateral, ci la unison. Toate deciziile în ce privește impactul coronavirus necesită consultare și evaluare din partea tuturor celor implicați în acest sport. E o viziune care este împărtășită de ATP, WTA, ITF, AELTC, Tennis Australia și USTA”.

Finalul acestui comunicat face clare două lucruri. Unu la mână, e limpede pentru oricine că nimeni nu știe când sau dacă se va întoarce tenisul anul acesta (valabil pentru orice sport, de altfel). Noile date sunt ținte pe care și le propune tenisul, însă nu există nicio garanție că se va putea juca din 8 iunie (când, în mod normal, ar fi început sezonul de iarbă). Însă, cel mai probabil, așa cum notam și în articolele precedente, alte amânări sunt posibile.

Doi la mână, comunicatul nu ocolește elefantul din cameră, sancționând cât se poate de dur pentru un comunicat oficial reacția de ieri a Roland Garros, care a decis unilateral să-și reprogrameze turneul în septembrie – octombrie, forțând toate celelalte părți implicate (jucători, turnee, etc) să accepte o decizie deja luată. Indiferent dacă RG se va putea ține sau nu la acea dată, indiferent dacă vreun turneu se va mai putea ține, părțile semnatare ale acestui comunicat lasă să se întrevadă că alegerea RG nu a căzut nimănui bine. E de urmărit ce va însemna acest lucru când, într-un final, viața își va relua cursul firesc.

Reamintim turneele anulate până acum din cauza lanțului de evenimente de pe plan global.

Turnee comune ATP&WTA: Indian Wells, Miami, Madrid, Roma (IW încă mai speră să-și poată ține ediția din acest an undeva la sfârșitul anului); Turnee WTA: Charleston, Stuttgart, Praga, Istanbul, Strasbourg și Rabat;
Turnee ATP: Houston, Marrakech, Monte Carlo, Barcelona, Budapesta, Munchen, Estoril, Geneva și Lyon.
Toate turneele challenger și ITF din această perioadă.

Citește și: Cum să n-o iei razna în timpul epidemiei de coronavirus, izolat în casă și fără tenis