Trebuie să crezi în proces. Idei după meciul Soranei Cîrstea cu Iga Swiatek și despre parcursul ei la Australian Open

Radu Marina | 24 ianuarie 2022

Sfertul de finală de Slam n-a venit acum. Sorana e acolo însă, cu șanse ca acest rezultat să vină în viitorul apropiat, și ar trebui să fie mândră pentru cum a jucat acest meci, dar mai ales pentru toate evoluțiile ei din turneu.

Sorana Cîrstea a fost învinsă de Iga Swiatek, după un meci grozav, poate unul dintre cele mai bune pe tabloul feminin al acestei ediții de Australian Open. Favorita a șaptea a câștigat cu 6-3 în setul decisiv, un meci care îi amână Soranei revenirea într-un sfert de finală la un Grand Slam. Nu pentru mult timp, dacă Sorana rămâne pe drumul ăsta.

În contextul ascensiunii ei din ultima vreme, rezultatul de acum – deși frustrant – s-ar putea să anunțe alte lucruri bune. Sorana și-a jucat cartea până la final, a produs un tenis excelent în fața unei jucătoare foarte bune și, cu puțină șansă în decisiv, rezultatul ar fi putut fi altul. Iar acum, în loc să vorbim despre cum a pierdut Sorana, am fi scris despre cum Sorana a revenit într-un sfert de finală după o pauză de 13 ani. Linia dintre învingătoare și învinsă a fost foarte fină. Tușele revenirii Soranei în elita tenisului feminin sunt mai groase.

Și a demonstrat-o în fiecare meci de la Melbourne, la fel cum a făcut-o și azi. 

O bună bucată din meci, Sorana și-a ajustat impecabil și loviturile, dar și planul de joc în fața unei jucătoare atât de dificile. De la primele mingi, Sorana a arătat investită în ce are de făcut: a fost foarte agresivă, nu i-a dat timp să se așeze pe lovituri și a crescut viteza în execuții pe măsură ce schimbul de mingi s-a prelungit. Deseori, Swiatek a fost împinsă în spatele liniei de fund de loviturile foarte curate și grele ale Soranei,  ceea ce a făcut-o de foarte multe ori să lovească fără control și fiind în criză de timp. 

Acest ultim detaliu e, poate, și cel mai important într-un meci cu Swiatek: grăbește-o, pune presiune pe ea, oblig-o să se apere, nu îi permite să își gândească atacurile și va începe să greșească, să ia decizii neinspirate și să se simtă incofortabil, pentru că nu mai deține controlul, pentru că prea puține lucruri mai depind de ea. 

Mesajele transmise de Sorana au fost clare. Când Swiatek a lovit scurt, a pedepsit-o și i-a arătat că va continua să o taxeze dacă va mai apela la mingi scurte. Când Swiatek a servit lent cu serviciul doi, răspunsul a fost o bombă de retur mai puternică decât serviciul polonezei – punând-o din nou în gardă. Când Swiatek a încercat să-și asume riscuri și să lovească, la rându-i, mai puternic, Sorana a răspuns cu niște lovituri cu un timing impecabil, care au redus la tăcere publicul – care a fost în majoritate de partea polonezei. O notă aici: Sorana are probleme când are mult timp la dispoziție și trebuie să aștepte lovitura, dar găsește un timing extraordinar și lovește cu o acuratețe fantastică când mingile îi vin repede și în forță. 

Întrebarea era cât va menține Sorana acest nivel ținând cont de riscul foarte mare pe care și l-a asumat în lovituri timp de un set. Tenisul ăsta curajos, rapid și ajustat la stilul de joc al Igăi i-a câștigat setul, un set pentru care a muncit mult, în contextul în care poloneza n-a făcut deloc un prim set rău. Doar că Sorana a jucat fix ce trebuie pentru a câștiga punctele mari și a avut grijă să tot sădească dubii în mintea Igăi. 

Răpunsul la întrebare a venit parțial în setul doi, când Sorana și-a pierdut serviciul, iar Iga s-a desprins la 2-0. Cu toate că Sori a egalat, game-ul cinci a fost hotărâtor pentru setul doi. La 3-2, Sorana s-a luptat să iasă din încurcătură, a salvat două mingi de break, dar faptul că nivelul ei a început să oscileze, în special pe serviciu – lucru pe care l-a și observat după meci – i-a dat ocazia Igai să intre în teren și să facă diferența cu acel rever în cross foarte bun, datorită căruia s-a și activat în meci. Serviciul pierdut la 2-3 nu a mai putut recupera până la finalul setului. 

Totuși, setul doi n-a fost neapărat despre Iga, iar diferențele au fost mici. Însă două lovituri au salvat-o și i-au permis să ducă meciul în decisiv: serviciul la T și reverul în cross. Ambele i-au adus puncte în momentele cheie, când a confirmat break-ul și când a servit pentru set. 

Tocmai pentru că diferența nu a fost netă în favoarea polonezei, decisivul a rămas la fel de echilibrat. Iga a știut că mai are mult de muncit și tras dacă va vrea să obțină victoria, Sorana a simțit și ea că încă e în meci, că vor mai apărea șanse. 

Aceste oportunități au apărut chiar în debutul decisivului, când și-a făcut rost de patru șanse de a se desprinde la 3-1. Toate cele patru mingi de break au fost ratate de Sorana și nu salvate de adversară, care a ieșit dintr-un game de peste 10 minute cu bine și a făcut rapid break-ul în game-ul următor, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori după un game de mare luptă pe care-l câștigi după mingi de break anulate. 

Acel break nu a fost decisiv, dar următorul da. Sorana și-a recuperat serviciul și a egalat, însă la scurt timp avea să și-l piardă iar, după trei erori neforțate și o lovitură câștigătoare a lui Swiatek. De data asta, nu a mai putut recupera în principal pentru că a grăbit lucrurile. A încercat să lovească și mai tare și mai plat, astfel că loviturile câștigătoare au fost izolate, iar erorile din plin. 

Parcursul bun al Soranei în Australia se oprește în optimi, după un meci pe cinste. Nu i-a lipsit mult, nu își poate reproșa foarte multe – poate doar acele șanse ratate la 2-1, care ar fi putut-o duce la 3-1 – însă revenirea într-un sfert de finală la un Grand Slam mai trebuie să aștepte. Sorana e acolo însă, cu șanse ca acest rezultat să vină în viitorul apropiat, și ar trebui să fie mândră pentru cum a jucat acest meci, dar mai ales pentru toate evoluțiile ei din turneu. 

Pentru că, așa cum spunea și Simona zilele trecute, atunci când termini ziua și știi că ai dat tot ce ai avut mai bun în ziua respectivă, e un sentiment plăcut. Iar Sorana ar trebui să fie împăcată că, la finalul zilei, după acest meci, a dat tot ce a avut mai bun azi și ar trebui să privească cu încredere spre săptămânile și lunile care vor urma și să creadă mai departe în proces.

Foto: Jimmie48Photography

Citește și declarațiile Soranei Cîrstea, exclusiv pentru 30-0.

 

Suntem singurul site de sport din România cu interviuri exclusive cu jucătorii români la majoritatea turneelor de Grand Slam. Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, alegându-și unul dintre pachetele disponibile AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și ne ajuți astfel să facem un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0 și în toate proiectele noastre.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi