Transylvania Open este desemnat cel mai bun turneu 250 al anului pentru al doilea sezon la rând

Treizecizero | 15 decembrie 2023

Distincția este oferită în urma unui vot la care participă jucătoarele din circuit. TO o primește pentru al doilea an consecutiv.


este partener principal al Transylvania Open

Transylvania Open este, din nou, cel mai bun turneu WTA din lume la categoria 250, a anunțat în urmă cu câteva minute circuitul feminin profesionist.

Distincția este oferită în urma unui vot la care participă chiar jucătoarele din circuit. Turneul clujean câștigă acest premiu pentru al doilea an la rând, după ce în 2022 fusese prima competiție organizată vreodată în România care a primit această onoare.

„Echipa Transylvania Open ar trebui să fie extrem de mândră că organizează un eveniment care depășește în mod constant așteptările, și pentru că creează o atmosferă și un mediu în care jucătoarele se simt bine și pot să concureze la cel mai înalt nivel. V-ați câștigat o reputație bine meritată și ați setat un standard la care alții să aspire”, este parte din mesajul lui Steve Simon, CEO-ul WTA, către echipa TO.

„Am câștigat primul meu titlu WTA la Transylvania Open, iar eu și Jill (n.a. Teichmann) am avut o săptămână grozavă în Cluj-Napoca. Turneul face eforturi peste măsură să se asigure că jucătoarele sunt tratate bine, au tot ce le trebuie și se distrează”, e citată britanica Jodie Burrage de către WTA.

TO intră astfel printre turneele care câștigă acest premiu de cel puțin două ori; spre exemplu, categoria WTA 1000 e dominată de Indian Wells, care îl câștigă pentru a 9-a oară în istorie, iar la WTA 500 premiul revine turneului de la Charleston – ca și în cazul Clujului, pentru al doilea an la rând.

TO a debutat în 2021, când prima ediție, desfășurată în condiții speciale, fără spectatori, i-a revenit lui Anett Kontaveit, după un turneu la care au mai participat Simona Halep sau Emma Raducanu. Ediția a doua a fost câștigată de rusoaica Anna Blinkova, în vreme ce titlul TO 2023 a fost câștigat de Tamara Korpatsch, într-o finală cu Gabriela Ruse.

Reputația turneului a crescut rapid, în doar trei ani: în toate edițiile de până acum, jucătoarele prezente au avut un feedback covârșitor pozitiv, iar oamenii de tenis au lăudat organizarea, facilitățile, spiritul echipei organizatoare, inițiativele avute și comunicarea turneului. Imaginea TO, gândită în jurul personajului Dracula, a avut de asemenea mult succes pe plan extern. Per total, întregul eveniment și împachetarea lui au arătat, în cuvintele multor participanți și a unor voci din WTA, „mult peste nivelul de 250”.

De altfel, organizatorii clujeni n-au ascuns că își doresc, pe termen lung, să facă un upgrade categoriei în care e încadrat turneul. „Consider că putem mai mult, că am putea lejer să ducem un turneu de 500 fără nicio problemă, și să-l facem unul dintre cele mai bune turnee de 500 din lume. Ne-am dori să ne atingem noi potențialul maxim. Eu personal am ambiția asta și vrem să mergem acolo, dar e foarte greu de spus dacă putem să facem asta”, spunea Patrick Ciorcilă, directorul TO, pentru 30-0.

Până acolo, turneul și-a asigurat deja prezența în calendarul 2024, anunțând surprinzător, nu cu mult timp în urmă, că pentru sezonul viitor s-a mutat în februarie.

TO începe să devină un moment cheie în programul sportiv al anului din România; după ediția din toamnă scriam: „Un alt motiv pentru care e important să continue ar fi că TO devine, pas cu pas, momentul esențial al anului în tenisul românesc. În lipsa unui alt eveniment care să aducă la un loc toate aceste energii – jucătoare, antrenori, oameni de tenis, specialiști, parteneri, sponsori, media, fani – și să le dea o formă și o motivație, Transylvania Open a ocupat acest spațiu gol și i-a dat un sens, cum e discutabil dacă vreun alt turneu de tenis din România a reușit până acum cu aceeași eficiență. Pe termen scurt poate n-o să observi cu ochiul liber efectele, dar pe termen lung ele vor exista cu siguranță.

Pentru că atunci când toate aceste părți componente ale ecosistemului (fie el și așa firav și dezorganizat precum e sportul în România) vin la un loc și colaborează pentru a crea un eveniment reușit, apar oportunități noi. Apar motivații și inspirații noi, apar provocări noi. Și totul are un impact acolo unde, probabil, fiecare inițiativă din sport ar trebui să aibă un impact final. Asupra copiilor, asupra viitorilor sportivi.” [Tot contextul și articolul, aici]

Faptul că în două din cele trei ediții turneul a avut câte o româncă în finala de simplu, plus o româncă învingătoare la dublu (Irina Bara, în 2021) arată cât de important este să avem un turneu feminin de top în România care să ofere oportunități. De altfel, din această perspectivă, turneul și-a luat în serios rolul, oferind constant șanse, pe tablou sau în calificări, jucătoarelor românce foarte tinere. La ediția din 2023 i-a venit rândul campioanei US Open de la dublu junioare, Mara Gae, care a jucat în calificări primul ei meci al carierei în circuitul profesionist.

Biletele pentru TO 2024 mai sunt disponibile aici

Celelalte distincții oferite de WTA pentru 2023

Player of the Year – Iga Swiatek
Doubles Team of the Year – Storm Hunter și Elise Mertens
Most Improved Player of the Year – Zheng Qinwen
Newcomer of the Year – Mirra Andreeva
Comeback Player of the Year – Elina Svitolina
Karen Krantzcke Sportsmanship Award – Ons Jabeur
Peachy Kellmeyer Player Service Award – Ons Jabeur
Jerry Diamond ACES Award – Jessica Pegula
Coach of the Year – Tomasz Wiktorowski

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi