Transylvania Open revine și în 2024 și se mută în februarie!

Treizecizero | 29 noiembrie 2023

Mutarea din octombrie în februarie vine la pachet și cu avantaje mai puțin vizibile la prima vedere.


este partener principal al Transylvania Open

Transylvania Open va fi în calendarul circuitului profesionist feminin și în sezonul următor, au anunțat în această dimineață organizatorii turneului, încheind astfel temerile că turneul clujean nu își va mai găsi un loc în 2024.

În schimb, Transylvania Open își va schimba datele de desfășurare, trecând din finalul sezonului în începutul lui. Astfel, TO 2024 va avea loc între 3 și 11 februarie, luând startul la o săptămână distanță de încheierea Australian Open.

Este al patrulea sezon la rând în care Transylvania Open, singurul turneu WTA 250 din România, se desfășoară. Inaugurată în 2021 pe baza unei licențe temporare, în contextul în care pandemia a dat peste cap calendarul WTA, competiția s-a putut întoarce în 2022, an în care a câștigat și titlul de cel mai bun turneu din lume la categoria lui.

În 2023, odată cu revenirea turneelor din China în calendar, TO a fost la un pas să nu mai aibă loc din cauza lipsei unei licențe disponibile, ajungându-se până în punctul în care organizatorii filmaseră un video și erau pregătiți să facă anunțul opririi turneului. Dar în cele din urmă echipa clujeană și WTA au găsit o soluție de ultim moment, iar turneul a mers mai departe, cu ceea ce mulți au simțit că a fost cea mai reușită ediție dintre cele trei. În plus, echipa organizatoare a TO a fost, pentru o vreme, și în cărți pentru găzduirea WTA Finals.

Pentru 2024, erau de anticipat aceleași probleme vizavi de incertitudinea licenței, iar la încheierea ediției din octombrie, TO nu a anunțat o dată certă a revenirii, directorul turneului, Patrick Ciorcilă, menționând la ceremonia de premiere doar că „ne vom auzi curând”. De asemenea, prima variantă a calendarului WTA pe 2024, publicat – pentru prima oară în câțiva ani – cu multe săptămâni înainte de finalul anului, nu mai includea și Clujul.

Organizatorii clujeni au dat de înțeles că sunt interesați să cumpere o licență, dacă vreuna va fi disponibilă (lucru în sine complicat). Însă contextul ține și de datele de desfășurare disponibile într-un calendar tot mai aglomerat, care suferă constant reașezări și permutări.

Aceste probleme au fost rezolvate, cel puțin pentru 2024, prin mutarea turneului în februarie. Transylvania Open, care rămâne și pentru a patra sa ediție la categoria 250, se va desfășura în aceeași săptămână cu turneul WTA 500 de la Abu Dhabi, acestea fiind și singurele două turnee ale săptămânii 5 din sezonul 2024.

Mutarea din octombrie în februarie vine la pachet și cu avantaje mai puțin vizibile la prima vedere. De unde, în octombrie, pe final de an, turneul era mai vulnerabil la retragerile jucătoarelor, lucru constatat și la ultima ediție, mutarea lui în februarie, în plin start de sezon, înseamnă că TO va avea acum loc într-o perioadă în care jucătoarele aleargă după meciuri și puncte în clasament. Februarie a fost întotdeauna o lună în care jucătorii și jucătoarele au spus că au nevoie de meciuri în picioare, mai ales cei care ies devreme de la Australian Open și au apoi de așteptat până să revină pe teren.

Lucrul acesta, plus circumstanțe speciale de clasament (jucătoare cu nume care revin după perioade lungi de absență, altele care au nevoie de puncte pentru a urca în top), pot asigura un entry list și mai valoros pentru ediția din februarie.

În contrapartidă, din 2024 intră în vigoare un complicat sistem de reguli de participare la turneele WTA250 pentru jucătoarele din primele 30 de poziții ale clasamentului WTA. De exemplu, în săptămânile în care au loc atât un 500, cât și un 250, jucătoarele din Top 30 au obligația să joace la turneul de 500 (dacă rankingul le-a permis să intre pe entry list), afară de cazul în care primesc o excepție (și au dreptul la 2 excepții pe an). Astfel de excepții pot fi acordate campioanei en-titre, dacă aceasta vrea să-și apere titlul, unei jucătoare din țara organizatoare și unei jucătoare clasate între locurile 11-30.

În săptămânile în care nu există decât un turneu WTA250 în program (nu e cazul TO), o singură jucătoare de Top 10 poate participa.

Premiile la turneele WTA 250 sunt prognozate să crească cu 33 la sută între 2023 și 2033. Întregul buget cu care operează Transylvania Open variază în jurul a 1,5 milioane de euro pe ediție.

Dincolo de premiul primit pentru cel mai bun turneu din circuit la categoria sa, Transylvania Open a impresionat constant prin calitatea întregului pachet pe care l-a oferit, de la confortul pentru jucătoare și echipele lor, până la experiența fanilor, fiind constant evaluată drept o competiție mult peste nivelul la care e încadrată.

Acum, prin această a patra ediție, TO își asigură și continuitatea pe care și-a dorit-o încă din start și prin care încearcă să facă o diferență.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi