Sorana Cîrstea o învinge a doua oară în tot atâtea turnee pe Caroline Garcia

Radu Marina | 24 martie 2023

Sorana a eliminat-o și la Miami pe numărul 4 mondial, după ce reușise asta și la Indian Wells.

Sorana Cîrstea a reușit o nouă victorie importantă în fața lui Caroline Garcia. După ce a trecut de franțuzoaică la Indian Wells, într-un meci excelent pentru româncă, Sorana a repetat isprava la Miami, în al doilea turneu WTA 1000 din Dubla Soarelui.

Dacă la Indian Wells Sori câștigase la mare luptă, în trei seturi, de data asta, românca a câștigat chiar mai clar, tranșând disputa cu numărul 4 mondial în două seturi: 6-2, 6-3.

Sorana, numărul 74 în această săptămână, trecuse în primul tur de Contreras Gomez (7-6, 6-2). Ea o va întâlni în turul al treilea pe Karolina Muchova. E, de asemenea, o reîntâlnire: cehoaica a câștigat întâlnirea recentă cu Sorana de la Dubai, 6-4, 7-6. Muchova s-a impus și în prima lor întâlnire, de asemenea foarte disputată, 6-3, 2-6, 7-6 (7), la USO 2020, un meci în care românca a avut trei mingi de meci.

*

Dacă săptămâna trecută, la Indian Wells, am avut parte de o întâlnire dramatică și intensă, încheiată în trei seturi, de data asta Sorana a dominat-o pe Garcia în ceea ce a fost, probabil, unul dintre cele mai bune meciuri ale sale din ultimii ani. Este pentru prima dată în cariera Soranei când reușește să învingă de două ori, la un interval de câteva zile, o jucătoare clasată între primele 5 ale lumii.

În contextul victoriei de la Indian Wells, acest nou succes poate nu mai pare atât de surprinzător – dar victoria în sine e cu adevărat una spectaculoasă, pentru maniera în care a fost obținută și pentru adversara pe care Sorana a înfruntat-o.

Revenind la meciul propriu-zis, primul set a fost unul perfect jucat de Sorana, aproape fără cusur: mereu alertă, mereu atentă și cu un plan bine pus la punct pe care l-a executat impecabil.

Una dintre cele mai mari calități ale franțuzoaicei e acea capacitate de a lua din timpul de reacție și de a lovi tot timpul devreme, mai devreme și mai rapid decât adversara. Acest stil de joc îndrăzneț și sufocant i-a adus rezultate mari și a făcut-o greu de bătut pentru simplul motiv că, de multe ori, nu își lasă oponentele să joace: ea dictează, ea stabilește ritmul, ea greșește, ea adună winner după winner.

Sorana a scos-o, pentru a doua oară la rând, din această zonă de confort jucând fie la fel de agresiv și rapid precum ea, fie fiind mereu lucidă și atacând inteligent. După câte o construcție a punctului bine gândită au urmat, mai de fiecare dată, adevărate injecții de forță.

Tipul acesta de tenis – brutal, dar pe alocuri echilibrat – a destabilizat-o pe Garcia, care a greșit mult și a încercat să răspundă la forța Soranei cu și mai multă forță, ceea ce a dus și la apariția unui număr mare de erori neforțate. Mai mult, Sorana a făcut totul foarte bine și în apărare, și în atac, și în fazele de contraatac. Iar asta a adus multă confuzie pentru Garcia, care nu a mai înțeles cum și ce trebuie să joace – de aici și dublele greșeli consecutive, încercările disperate de a urca spre fileu și intențiile de a lovi mereu decisiv.

Sorana a găsit acel echilibru fin între ofensivă și defensivă, iar când se întâmplă asta devine complicat pentru adversară să găsească soluții sau breșe în jocul ei.

În primul set, totul a funcționat la capacitate maxima pentru Sori, iar după 25 de minute de joc ea își luase deja un avantaj important, conducând cu 5-0. După alte câteva minute, primul set era al ei, câștigat cu doar patru erori neforțate (!). A fost o evoluție impecabilă, solidă și fără vreun semn de slăbiciune.

După un prim set pe care l-a controlat cu autoritate, Sorana n-a lăsat garda jos o secundă. Era suficient să scadă puțin nivelul pentru ca Garcia să simtă miros de sânge, să își ridice nivelul și să intre în meci. Caroline Garcia e o jucătoare de top pentru un motiv. Dacă i s-ar fi deschis o ferestră, nu ar fi avut nici cea mai mică ezitare să profite de ea. Sorana a ținut-o la distanță și în setul doi pe franțuzoaică și, cel mai important, a continuat să rămână concentrată la ce are de făcut: a servit des spre reverul lui Caroline, i-a închis unghiurile și a avut grijă să atace întotdeauna prima.

Față de primul set, setul doi a fost o idee mai echilibrat, dar dinamica nu s-a schimbat prea mult: tot Sorana a rămas în prim-plan și a stabilit direcția în care curge acest meci, fiind mereu alertă, găsind cele mai inspirate lovituri și având întotdeauna ultimul cuvânt. Echilibrul s-a rupt la 4-3, când Sorana a izbutit break-ul, a urcat la 5-3 și n-a avut nicio emoție când a servit pentru victorie – o nouă victorie mare, importantă, care vine să reconfirme perioada bună pe care Sorana o traversează în aceste săptămâni.

Tot în turul al doilea la Miami, Elena Rybakina și-a continuat seria de victorii, campioana de la Indian Wells învingând-o pe Kalinskaya în trei seturi, Bianca Andreescu a mai reușit un rezultat important, eliminând-o – tot în trei seturi – și pe Maria Sakkari, după ce trecuse de Emma Raducanu în primul tur, iar revenirea lui Ons Jabeur mai are nevoie de timp: tunisianca a fost eliminată de Gracheva (6-2, 6-2).

Foto: Profimedia Images

https://twitter.com/WTA/status/1639378030954160129

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi