Victorie de ținut minte pentru Sorana Cîrstea! Sori o învinge pe Caroline Garcia, ajunge în sferturile de finală la Indian Wells

Radu Marina | 15 martie 2023

Sorana a ajuns la Indian Wells cu doar două victorii strânse de la începutul sezonului și cu amenințarea că un rezultat mai slab o va arunca în afara topului 100. Câteva zile mai târziu, totul s-a schimbat: Sorana joacă ca în vremurile bune, câștigă meciuri complicate, iese din situații limită și leagă victorii mari: cea cu Garcia a fost a patra ei victorie la Indian Wells, după cele cu Birrell, Keys și Pera.

Sorana Cîrstea obține una dintre cele mai importante victorii ale carierei, trece de Caroline Garcia, numărul 5 mondial, și avansează pentru prima dată în sferturile de finală de la Indian Wells! A fost 6-4, 4-6, 7-5 pentru Sorana, după un meci absolut epuizant și dramatic, încheiat după aproape două ore și jumătate.

Acesta e unul dintre cele mai notabile rezultate pe care Sorana le izbutește în ultimii ani, ea bifând, dintr-un foc, o victorie în fața unei jucătoare din top 5 și o calificare în sferturi la Indian Wells. Este pentru prima dată din februarie 2021 încoace când Sori învinge o jucătoare de top 10 (la Australian Open 2021 o învingea pe Kvitova). De asemenea, e pentru prima dată din 2017 când ea revine într-un sfert de finală de turneu WTA 1000. La total, acesta e al 5-lea ei sfert de finală într-o astfel de competiție.

Una din lecțiile tenisului, pe care le vedem iar și iar, e că totul se poate schimba mai rapid decât îți imaginezi: și ai, săptămână de săptămână, șanse de-a schimba ceva important, poate chiar destinul. Important e să crezi în proces, în munca pe care o depui, și să ai răbdarea de a-ți aștepta momentul.

Sorana a ajuns la Indian Wells cu doar două victorii strânse de la începutul sezonului și cu amenințarea că un rezultat mai slab o va arunca în afara topului 100. Câteva zile mai târziu de la începerea turneului, totul s-a schimbat: Sorana joacă ca în vremurile bune, câștigă meciuri complicate, iese din situații limită și leagă victorii mari: cea cu Garcia a fost a patra ei victorie la Indian Wells, după cele cu Birrell, Keys și Pera.

Succesul de astăzi este însă cel mai strălucitor, cel mai semnificativ. Victoria a fost obținută cu greu, după multă muncă, în fața unei jucătoare care, de câteva luni, joacă cel mai bun tenis al carierei sale: Garcia, care o învinsese pe Sorana în cele două meciuri jucate anterior, a revenit în primele 5 jucătoare ale lumii după o serie impresionantă, care a inclus și câștigarea WTA Finals 2022, iar anul acesta a jucat deja două finale WTA.

Caroline a fost dintotdeauna o adversară complicată pentru Sorana. Și părea ca franțuzoaica are cheia potrivită pentru jocul ei: îi place cum vine mingea de la Sorana, îi place modul în care Sorana atacă și, foarte important, nu pare pusă în încurcătură de agresivitatea adversarei, ba din contră, se folosește de forța Soranei pentru a direcționa și redirecționa mingile.

În partida de azi noapte a fost și despre tenis bun și calitativ, dar meciul a fost câștigat cu mintea și cu încăpățânarea Soranei de a se agăța de orice șansă ivită. Sorana a menținut și cu Garcia același tenis curat, agresiv și foarte rotund arătat în primele meciuri. Însă – cum Garcia e Garcia – nimic nu a fost ușor.

Primele două seturi au fost în oglindă nu doar prin scor, ci și prin evoluția seturilor. Sorana a fost o idee mai inspirată în primul set, a reușit break-ul în game-ul șapte și a fugit cu setul. Iar Garcia avea să facă același lucru în setul doi: a stat la pandă, a așteptat momentul potrivit pentru a ieși la atac și când a făcut-o, a făcut-o hotărâtor, la 5-4, când Sorana a servit pentru a rămâne în set.

Decisivul a fost o luptă enormă, cu game-uri lungi și multe reveniri. Sorana a început furibund, câștigând primele trei game-uri, dar apoi a fost rândul lui Garcia să strălucească: condusă cu 3-0 și 4-2, Garcia a revenit, a egalat și a preluat conducerea. De la 4-2 pentru Sorana s-a făcut brusc 5-4 pentru Garcia, iar Sorana s-a aflat în poziția de a servi pentru a rămâne în meci. Părea că totul se va termina acolo, că Garcia va profita de revenirea avută, va arunca totul în acel game și va pleca cu victoria.

N-a fost așa. Sorana a făcut un game excelent la 5-4 și, de la acel moment încolo, tenisul ei a fost mai bun, mai precis și mult mai coerent. Rezultatul? De la 4-5, Sorana a mai pierdut doar 5 puncte până la finalul meciului.

Un meci mare – pe care l-a câștigat nu doar cu multă muncă, dar și cu mult curaj – în fața unei adversare atât de complicate, care i-a pus problemele de-a lungul timpului și pe care nu reușise să o învingă până acum.

Pentru calificarea în semifinalele de la Indian Wells, Sorana va avea parte de testul suprem: o va întâlni pe Iga Swiatek, care a trecut în două seturi scurte (6-3, 6-1) de Emma Raducanu.

N-a fost deloc departe s-o învingă data trecută

Sorana și Iga s-au întâlnit o singură dată până acum, la Australian Open 2022, cu victoria Igăi în trei seturi strânse, un meci complicat pentru Swiatek, în care n-a lipsit mult pentru victoria Soranei.

„A fost un meci extraordinar, și de obicei nu spun asta când pierd. De atunci, Iga s-a dezlănțuit. Joacă extraordinar. E o jucătoare completă, se deplasează grozav, nu are puncte slabe în jocul ei. Din punctul meu de vedere, e jucătoarea care se mișcă cel mai bine în tenisul actual. E foarte greu să-i găsești o slăbiciune. Îmi place de Iga, cred că e cea mai drăguță fată, e un model minunat pentru noi”, a spus Sorana despre viitoarea ei adversară.

„Și eu am jucat chiar bine aici, așa că sunt destul de încrezătoare în jocul meu. Știu că nu va fi ușor, ea e favorita”.

https://twitter.com/WTA/status/1635852908511240192?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1635880200688005120?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi