Două românce în turul al doilea la Miami. Bianca Andreescu câștigă duelul de afiș cu Emma Raducanu

Radu Marina | 22 martie 2023

Bianca vs Emma. Două campioane de Grand Slam încă la început de carieră, cu un potențial masiv, dar și cu un istoric de accidentări frustrante. Plus o conexiune românească.

Bianca Andreescu câștigă partida cu Emma Răducanu din primul tur de la Miami după un meci foarte bun, încheiat în trei seturi. A fost 6-3, 3-6, 6-2 pentru Andreescu, care obține a doua victorie în fața Emmei și se califică în turul doi la Miami.

Acesta a fost primul lor meci pe care l-au jucat cap-coadă și întâlnirea nu a dezamăgit. Raducanu și Andreescu se mai întâlniseră o singură dată, dar au jucat un singur set, la Roma, meciul fiind încheiat în urma abandonului Emmei.

Partida a fost una cap de afiș, o întâlnire între două campioane de Grand Slam cu povești asemănătoare, cu cariere deja impresionante deși sunt încă foarte tinere, cu multe calități, dar și cu un istoric de accidentări frustrante. La asta se adaugă conexiunea românească, ambele având părinți români (tatăl și mama, în cazul Biancăi; tatăl, în cazul Emmei), dar reprezentând alte țări. Similar, ambele sunt născute în Canada.

Iar meciul a arătat, pe alocuri, ca unul dintre două campioane de Slam: s-a jucat intens, s-a alergat mult, au fost execuții remarcabile de ambele părți și amândouă au avut segmente de joc în care au jucat, în același timp, tenisul lor cel mai bun.

Faptul că ele s-au întâlnit încă din primul tur e reflectarea ultimului an, în care ambele au jucat puțin și au căzut mult în clasament (Raducanu e pe locul 72, Andreescu pe 31). De asemenea, acest meci le-a găsit într-un punct în care atât Bianca, cât și Emma încearcă să se stabilizeze, să adune meciuri, victorii și să-și reclădească nivelul de încredere.

Această lipsă de victorii – și implicit de încredere – s-a simțit și astăzi în multe rânduri. Întâi la Emma, care a început timorat, fiind luată pe sus de Andreescu și tenisul ei rapid, ceea ce a făcut ca setul 1 să curgă rapid în dreptul Biancăi. Și apoi la Bianca, care a slăbit ritmul și a devenit ezitantă în setul doi pe măsură ce Emma a început să-și curețe jocul de greșeli și să execute mult mai bine planul de joc.

Deși setul doi a fost, ca scor, în oglindă cu primul, în realitate s-au dus lupte grele și s-a jucat foarte dur: Raducanu a muncit pentru fiecare punct și a trebuit să sape adânc pentru a prelua controlul în set și mai apoi avantajul, izbutind un break la 4-3, care avea să fie definitoriu pentru setul doi.

Decisivul i-a aparținut Biancăi și nu e neapărat o surpriză asta. Spre deosebire de Emma, Andreescu are un ritm mult mai bun, care e dat, firește, de cele câteva victorii obținute anul acesta, pe când Emma doar săptămâna trecută, la Indian Wells, a legat primele ei trei victorii din septembrie 2022 încoace. Mai mult, tenisul acesta rapid, variat și avântat al Biancăi nu pare să îi convină neapărat Emmei, care a părut de multe ori surprinsă de multitudinea de efecte și traiectorii diferite venite din partea cealaltă a fileului.

De data aceasta, întâlnirea Andreescu – Răducanu se încheie cu victoria Biancăi, însă cel mai probabil cele două se vor tot întâlni în anii ce urmează. Dacă se va contura sau nu o rivalitate între cele două rămâne de văzut – ce e cert e faptul că atât Bianca, cât și Emma vor avea câte un cuvânt important de spus în anii ce urmează în tenisul feminin.

Sorana Cîrstea și Irina Begu încep turneul de la Miami cu victorii

Sorana Cîrstea și Irina Begu încep turneul de la Miami (WTA 1000) cu câte o victorie foarte bună, profitând de tragerile la sorți ușor prietenoase. Ana Bogdan nu a reușit, din păcate, să facă același lucru, ea cedând cu tânăra Robin Montgomery, 3-6, 6-3, 6-3.

Irina Begu a învins ieri o altă tânără foarte promițătoare, pe Alexandra Eala, în vreme ce Sorana continua forma bună recentă cu o victorie în două seturi în fața jucătoarei din Mexic Fernanda Contreras Gomez.

Irina a reușit o revenire excelentă în setul doi, întorcând-o pe Eala, campioană de juniori la US Open 2022 (pe care am putut-o vedea și la Cluj, la Winners Open în 2021) de la 5-1 și salvând patru mingi de set. 6-2, 7-6 pentru Irina, care o va întâlni în turul următor pe Qinwen Zheng.

După turneul mai mult decât reușit la Indian Wells, unde a ajuns în premieră în sferturile de finală, Sorana continuă să adune victorii prețioase. Astăzi a trecut de o adversară atipică, cu un stil de joc foarte variat și curajos, Contrares Gomez fiind o jucătoare versatilă, care vine des la fileu și folosește slice-ul aproape permanent. A fost un meci mai greu de gestionat, dar căruia Sorana i-a dat de cap în cele din urmă, salvând trei mingi de set în primul set și revenind de la 3-5.

Următoarea adversară pentru Sorana va fi Carolina Garcia, cu care se revede a doua oară în tot atâtea săptămâni. Săptămâna trecută, la Indian Wells, Sorana a învins-o pe Garcia, în ceea ce a fost una dintre cele mai relevante victorii obținute de ea în ultimii ani.

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi