Simona joacă atât cât îi trebuie, se califică în sferturi la Madrid

Radu Marina | 9 mai 2018

Eliminarea lui Caroline Wozniacki, învinsă de Kiki Bertens, 6-2, 6-2, înseamnă că Simona Halep rămâne pe locul 1 și săptămâna viitoare, indiferent de rezultatul cu care va termina această săptămână. Duelul dintre cele două se va relua la Roma, unde Wozniacki nu are puncte de apărat, iar Simona trebuie să înlocuiască punctele de finalistă de anul trecut.

Simona Halep revine în sferturile de finală de la Madrid, după o victorie, 6-1, 6-4, cu Kristyna Pliskova în o oră și 15 minute, a treia din tot atâtea întâlniri cu jucătoarea cehoaică.

 

Armele din jocul Simonei, în special pe zgură, sunt nenumărate. Începând cu deplasarea, continuând cu capacitatea de a construi inteligent și terminând cu loviturile în cross, în unghi scurt. Însă mai există o armă, care de regulă apare doar pe acesta suprafață: lungimea și profunzimea loviturilor.  În cele trei meciuri jucate la Madrid, Simona a reușit constant să genereze acea lungime deranjantă, care obligă adversara să lovească înghesuit și  întârziat, fiind surprinsă de traiectoria mingi.

Timp de un set, Simona a copleșit-o și surprins-o pe Kristyna Pliskova cu aceste lovituri lungi, aproape de linia de fund și cu retururi care ajungeau fix în picioarele cehoaicei. Câteva exemple edificatoare aici ar fi punctele reușite la 0-40  în game-ul doi, pe serviciul Pliskovei.

Pentru o perioadă scurtă, Pliskova și-a făcut viața ușoară cu serviciul (a revenit de câteva ori de la 15-40, chiar în debutul meciului), dar asta până când Simona s-a obișnuit cu acele servicii slice, la exterior. Game-ul trei al meciului a fost un bun prilej pentru liderul mondial de a se acomoda cu serviciul cehoaicei; a fost și cel mai lung game al meciului, câștigat în cele din urmă de Simona.

Acesta a fost și momentul în care setul s-a rupt, iar Simona a preluat controlul. Au urmat alte trei game-uri la rând pentru româncă pe fondul unui joc rotund și exact, Pliskova reușind doar 3 puncte în aceste game-uri. La asta a contribuit atât jocul din teren cât și serviciul Simonei, procentejele fiind impresionante: 83% puncte câștigate cu primul serviciu, 86% cu serva a două.

Pliskova a simțit că nu are șanse dacă va continua așa. În primul set a încercat să se ia la trântă cu Simona în schimburi, accelerând doar din când în când. N-a mers, și nu avea cum să meargă, având în față o jucătoare cu un joc atât de clar și consistent. Așa că setul doi l-a început fiind mult mai agresivă, atacând serviciul Simonei și făcând diferența de la prima lovitură. Și a mai făcut o ajustare: a căutat mai des T-ul la serviciu, după ce în primul set devenise previzibilă cu serviciile la exterior.

Toate aceste mici ajustări plus o altă mică relaxare, pe alocuri firească, a Simonei au dus-o pe cehoaică în avantaj; și-a făcut cu ușurință serviciul și a avut trei mingi consecutive pentru a se desprinde la 2-0 în setul doi. N-a reușit să le fructifice, dar deja meciul devenise echilibrat și se vedea că Pliskova simte mult mai bine mingea. Între timp, Simona revenise la parametri normali cu serviciul, iar asta a simplificat lucrurile pentru ea.

În continuare, meciul a rămas neașteptat de echilibrat. Pliskova a continuat să preseze, iar combinația de joc agresiv și scurte surprinzătoare i-a adus multe puncte. Senzația a fost că pentru prima dată în turneu Simona este testată. I-au fost puse întrebări, dar la fiecare astfel de “întrebare”, răspunsul a fost pe măsură, în special la 3-4 și minge de break Pliskova, Simona răspunzând cu un rever lung, la care cehoaica n-a putut face mai nimic.

Odată scăpată de acel moment, Simona a plusat, a început să pună și mai multă presiune cu aceleași lovituri lungi de care aminteam la început. Break-ul decisiv a venit la 4-4, după un raliu încheiat cu o eroare a Pliskovei,  o eroare mai degrabă forțată, Simona presând-o cu lovituri din ce în ce mai adânci.

Iar pentru a înlătura și orice fel de dubiu, dacă cumva exista, Simo a încheiat meciul cu un game la zero convingător, ducând seria de meciuri câștigate la Madrid la 15.

Următoarea adversară pentru Simona va fi o altă Pliskova. O va întâlni a doua oară anul acesta pe Karolina Pliskova, pe care o conduce cu 6-1 la întâlnirile directe. Pliskova a declarat în nenumărate rânduri că nu îi place să joce contra Simonei, dar meciul de mâine o găsește într-o conjunctură ceva mai favorabilă. E dificil de spus dacă poziția în care se găsește acum (un titlu câștigat și 8 victorii la rând pe zgură) îi va fi suficient, dar cu siguranță e un motiv pentru Simona de a trata meciul cu aceeași seriozitate pe care am văzut-o și în meciul cu Mertens, o altă jucătoare aflată pe un val de încredere și căreia i-a întrerupt o serie de 13 victorii la rând.

Foto: Jimmie48Photography

Citește și: 

Simona Halep, despre cum să fii bun cu tine. Și diferența între un Slam și o obsesie

Simona Halep și presa de tenis. Cronica formării unei campioane, prin ochii presei străine. Despre percepții și recunoaștere

https://twitter.com/WTA/status/994170186075852800

 

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi