Simona Halep, despre cum să fii bun cu tine. Și diferența dintre un Slam ca vis și obsesie

Camelia Butuligă | 6 mai 2018
Simona Halep, pentru Sport360

„Da, bineînțeles că există așteptări mai mari, să câștig fiecare meci, dar o iau ca pe ceva normal. Adevărații oameni de tenis știu că este imposibil să câștigi fiecare meci pe care îl joci.”

Conferința Simonei de dinainte de startul de la Madrid a fost o altă ocazie de a privi în lumea Simonei Halep prin ochii jurnaliștilor străini. Citatul din Sport360, care a publicat un interviu cu Simona, e elocvent:

„Jucătoarea numărul 1 a lumii, Simona Halep, are ceva care o face incredibil de plăcută. Pe când alte staruri ale sportului sunt admirate pentru dominația lor, cea mai fermecătoare calitate a Simonei Halep este vulnerabilitatea sa.

Întreaga lume i-a simțit tristețea acum un an, când a pierdut finala French Open după ce a condus-o pe Jelena Ostapenko. Întreaga lume i-a simțit durerea când s-a accidentat la gleznă în primul tur al Australian Open, iar apoi a urmărit-o uluită luptându-se cu durerea și salvând cinci mingi de meci în drumul către finală.

Abilitatea ei de a naviga și prin momentele bune și cele proaste și de a rămâne șocant de transparentă ne dă și nouă șansa de a fi alături de ea în această aventură. Încă în căutarea unui Slam după trei finale jucate, Halep revine la Madrid, unde a câștigat de două ori titlul și unde începe turneul cu o serie de 12 victorii consecutive.”

 

Mai jos, câteva dintre ideile articolului. Îl puteți citi pe tot aici.

Din afară, sezonul tău de zgură de anul trecut a fost aproape perfect. Tu cum l-ai descrie?

Simona Halep: Da, aproape perfect: am câștigat aici și am mai făcut două finale. Perfect ar fi fost dacă aș fi câștigat și la Paris; nu s-a întâmplat și am fost foarte tristă. Dar iau ce s-a întâmplat anul trecut ca pe o experiență și anul acesta sper să mă apropii din nou.

În Melbourne, când ai salvat toate acele mingi de meci pe drumul spre finală, după ce te-ai accidentat în primul meci…A fost ca și cum ai depășit o barieră a fricii.

Da, pot spune că așa s-a întâmplat, a fost un turneu foarte dur fizic. A fost pentru prima dată în timpul unui meci când am simțit că nu am mai avut energie. Făcusem un efort uriaș timp de două săptămâni, m-am accidentat în primul meci, dar am continuat să lupt. Cred că am căpătat mai multă încredere în mine în felul acesta; de asemenea, nivelul la care am jucat a fost ridicat. Simt că acum sunt o jucătoare completă și încerc doar să rămân pozitivă pe teren, pentru că în rest am tot ce-mi trebuie ca să câștig turnee.

Mi-ai spus la Indian Wells că lucrezi cu cineva care te ajută să fii mai blândă cu tine însăți.

Da, este psiholog și o cheamă Alexis. E bine să ai cu cine vorbi. Îmi dă idei despre cum să mă raportez la mine și cum să mă accept atunci când greșesc. Am făcut progrese și mă bucur mai mult acum, zâmbesc mai mult, deci viața e mai frumoasă.

Cum a fost să crești în Constanța? Ce calități crezi că ai căpătat în mediul în care ai crescut?

Cred că educația primită acasă. Am părinți grozavi și m-au crescut bine: să fiu un om bun și să lupt pentru șansa mea, să cred că pot face lucruri mari. De aceea cred că am fost capabilă să ajung numărul 1 în lume.

Ca lider mondial, sunt chestiuni pentru care dorești să lupți sau să arunci lumină asupra lor? Am văzut în trecut cum Venus Williams a luptat pentru egalitatea premiilor.

În acest moment nu, dar cred că au făcut o treabă foarte bună, și Venus, și Billie Jean King. Eu nu sunt preocupată așa mult de aceste lucruri, sunt mai relaxată. Mă concentrez doar asupra meciurilor și tenisului.

Jucătorii bărbați au discutat despre posibilitatea de a cere Grand Slamurilor o parte mai mare din profituri. Crezi că și fetele ar trebui să ia parte la această conversație?

Da, așa ar fi normal. Cred că circuitul feminin se bucură de multă atenție. La finala de la Melbourne stadionul era plin și meciul a fost foarte bun, cred că toți au apreciat. Fetele trebuie să fie și ele incluse, sigur.

Ai vorbit despre cât de mult îți dorești să câștigi un Slam. Cum găsești echilibrul dintre a-ți dori ceva, dar a nu deveni obsedată de asta?

Cu siguranță nu sunt obsedată și nu voi face o dramă dacă nu voi câștiga un Slam. Dar dorința e mare. Poate ar trebui să încetez să mă gândesc, să scad puțin intensitatea dorinței, dar sunt ok, sunt fericită, nu mă stresez. Dacă se va întâmpla bine, dacă nu, nicio dramă.

Se spune că singurătatea e mare atunci când ești în vârf. Tenisul este un sport solitar. Simți acest lucru uneori?

Mă simt singură pe teren uneori, când trebuie să depun mult efort și toată voința mea pentru a câștiga acel meci. Dar în rest nu mă simt singură. Am oameni minunați alături de mine. Familia mi-e mereu alături, echipa, prietenii. Așa că în viața de zi cu zi nu simt singură, doar în meciuri câteodată.

Garbine Muguruza a declarat că atunci când a fost numărul 1 a simțit cum începe să sune alarma pentru că jucătoarele erau mult mai motivate să o învingă. Tu cum te simți în această poziție?

Nu mă simt așa. Acum că sunt numărul 1, oamenii mă caută mai mult, dar cu sentimente pozitive. Da, bineînțeles că există așteptări mai mari, să câștig fiecare meci, dar o iau ca pe ceva normal. Adevărații oameni de tenis știu că este imposibil să câștigi fiecare meci pe care îl joci.

Fotografii: Jimmie48Photography

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi