Simona Halep: „Visul meu e să revin, indiferent de vârstă. Vreau să pot alege cum se termină cariera mea”

Treizecizero | 21 decembrie 2023

„Perioada actuală este cea mai grea din întreaga mea carieră, dar nu am animozitate sau sentimente negative. Tenisul este întreaga mea viață și așa va fi mereu”

Simona Halep are o nouă apariție în presa internațională, un interviu exclusiv pentru cunoscuta publicație franceză Paris Match în care a vorbit despre situația complexă în care se găsește, cu puține săptămâni înainte de audierile de la TAS care-i vor decide viitorul carierei.

View this post on Instagram

A post shared by Paris Match (@parismatch)

„Echipa mea mi-a recomandat să iau un supliment alimentar, colagen. Le-am urmat sfatul și s-a dovedit că colagenul era contaminat cu roxadustat”, începe Simona, care adaugă că suplimentul „a fost contaminat cu o substanță dopantă care nu avea niciun motiv să fie acolo. Nivelul găsit în urină pe 29 august 2022 este prea scăzut pentru a-mi îmbunătăți performanța. Mai ales că, în ziua acestui test, roxadustat nu apare în analizele de sânge. Cu trei zile mai devreme, pe 26 august, analizele de sânge și urină au fost la fel de negative și nu am mai dat pozitiv niciodată. Nu există nicio îndoială cu privire la contaminare și asta am pledat instanței.”

Sportiva spune că nu mai consumase niciodată acest supliment și nu știa brandul ales de echipa ei. „A fost prima dată când am luat colagen și nu îl voi mai lua niciodată! Până atunci consumam doar săruri minerale și vitamine în cantități mici”. Întrebată dacă este doar vina echipei, Simona spune: „O sportivă profesionistă se înconjoară de oameni care trebuie să aibă grijă de ea, de sănătatea ei și să o facă să performeze mai bine. Întotdeauna am avut încredere totală în oamenii cu care lucrez. Nu este la latitudinea sportivilor de nivel înalt să efectueze aceste verificări.”

Despre asumarea responsabilității de către Patrick Mouratoglou, care a spus că se simte vinovat pentru ce i s-a întâmplat, Simona spune: „Sunt sigură că nu a fost ceva făcut intenționat și sunt recunoscătoare că recunoaște că greșeala a fost a lui și a echipei sale. Da, ei sunt cei care mi-au dat acest supliment alimentar. Și pentru această eroare – eroarea lor – eu sunt singura care plătește prețul mare: douăzeci și cinci de ani de carieră distruși.” Ea confirmă apoi ceea ce spusese și în interviul pentru Euronews, că nu mai lucrează cu Patrick Mouratoglou, că nu s-a mai antrenat la academia acestuia de anul trecut și că nu a mai comunicat cu acesta de câteva luni.

Simona spune, de asemenea, că a mai fost testată constant și după suspendarea provizorie. „După septembrie 2022 am continuat să fiu testată, aproximativ la fiecare zece zile. Apoi, treptat, frecvența s-a rărit. Ultimul meu test antidrog trebuie să fi fost în aprilie sau mai. Cu toate acestea, rămân supusă obligației de localizare geografică. Trebuie să anunț autoritățile unde merg, astfel încât acestea să poată efectua teste inopinate. Sunt bucuroasă să le stau la dispoziție.”

Jucătoarea vorbește apoi despre perioada foarte dificilă pe care o traversează luptând de peste un an să-și salveze onoarea. „Sunt nevinovată și-mi păstrez credința. Cred în dreptate și nu am de gând să renunț”. Simona spune că a trecut prin perioade în care nu a putut dormi, cu crize de anxietate. „Sunt cunoscută drept o jucătoare foarte emoțională. Înainte de meciuri, stresul îmi provoca dureri abdominale foarte severe. De când am primit această suspendare, parcă trăiesc în fiecare zi cu această durere și cu anxietate. Deși astăzi lucrurile stau puțin mai bine”, spune Simona, care adaugă că încă păstrează legătura și vorbește constant cu psihologul ei și că asta o ajută să-și gestioneze anxietățile. „Te ajută să înveți să accepți, chiar dacă, în cazul meu, este greu, pentru că sunt victima nedreptății. Pe de altă parte, știu că nu am greșit cu nimic și că nu am ce să-mi reproșez. Văzând lucrurile în acest fel mă ajută să lupt cu insomnia.”

Simona spune că se antrenează constant, chiar dacă singură. „Deocamdată nu am echipă, așa că mă antrenez singură la București. Chiar dacă este complicat să găsești motivație atunci când nu ai un calendar sportiv și nu știi ce îți rezervă viitorul.”

Jurnalistul francez a întrebat-o, apoi, dacă simte că tenisul, un sport căruia „i-ai dat totul, mergând până într-acolo încât te-ai supus unei operații de reducere a sânilor ca să limitezi durerile de spate, decizie ghidată de interesele tale sportive”, îi ia acum totul:

„Nu. Este adevărat că mi-am dedicat copilăria, adolescența, viața mea tenisului. Chiar dacă nu prea mi-am văzut prietenii când eram mai mică, tenisul mi-a dat înapoi mai mult decât mi-aș fi putut imagina. Perioada actuală este cea mai grea din întreaga mea carieră, dar nu am animozitate sau sentimente negative. Tenisul este întreaga mea viață și așa va fi mereu”, spune ea, vorbind apoi despre sprijinul necondiționat primit, acasă, din partea suporterilor români, care „nu cred nicio secundă că aș fi putut face ceva rău, iar asta înseamnă foarte mult pentru mine!”

Simona mai spune că, atâta vreme cât există o mică șansă să poată spera într-o participare la Jocurile Olimpice de la Paris, e ceva în care crede. „Dar nu dețin toate cărțile. Oricum, orice s-ar întâmpla, voi fi acolo. În cel mai rău caz, ca spectator, pentru că va fi magic. Iubesc Parisul, este un oraș în care, dincolo de succesul meu sportiv, mă simt bine. Întotdeauna mi-a plăcut să mă plimb pe acolo. Iubesc arhitectura, oamenii și energia pe care o emană acest oraș.”

Ea mai spune că preferă să nu ia în calcul cel mai rău scenariu vizavi de audierile de la TAS. „Ar fi un dezastru. Mai ales că, dacă se va menține sancțiunea, nu pot să știu ce se va întâmpla în următorii trei ani, cum va evolua corpul meu. Visul meu este să revin, indiferent de vârsta mea. Un lucru este cert: vreau să aleg cum se termină cariera mea și nu vreau să-mi pun capăt vieții de jucătoare în altă parte decât pe teren. Cred că, având în vedere munca pe care am depus-o în toți acești ani, merit asta.”

Sursa: Paris Match



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi