Patrick Mouratoglou: „Mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat. Sunt încrezător în ce privește apelul Simonei la TAS!”

Treizecizero | 3 noiembrie 2023

„Noi i-am propus să ia colagen și i-am adus acest colagen de la o companie. Produsul s-a întâmplat să fie contaminat. Nu era niciun mod prin care să fi putut ști asta. Dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, pentru că e echipa mea, deci practic eu i-am adus acest colagen.”

Într-o rară reacție din partea cuiva din echipa Simonei Halep post suspendarea de patru ani decisă de ITIA în cazul deschis contra campioanei române, Patrick Mouratoglou, antrenorul jucătoarei, a declarat, într-un video postat pe contul său de Instagram, că are încredere în ce privește șansele Simonei la TAS, acolo unde se va judeca recursul.

„Sunt încrezător în ce privește apelul Simonei la TAS, pentru că este un tribunal independent. Am putut determina de unde vine contaminarea. Noi i-am propus să ia colagen și i-am adus acest colagen de la o companie. Produsul s-a întâmplat să fie contaminat. Nu era niciun mod prin care să fi putut ști asta. Dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, pentru că e echipa mea, deci practic eu i-am adus acest colagen.

Am făcut toate testele posibile ca să putem determina că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că acest tribunal independent va admite faptul că Simona nu s-a dopat niciodată. Simona e o victimă și trebuie să se întoarcă înapoi pe teren și să concureze cât de repede posibil.

Ce s-a întâmplat mi-a deschis ochii asupra faptului că orice atlet poate să pățească asta, să fie contaminat, și mâine, pentru că aparent asta se întâmplă din ce în ce mai mult: produse care se presupune că ar trebui să fie curate se întâmplă să fie contaminate. Vorbim aici despre un nivel extrem, extrem de mic de o substanță. Și când spun extrem de mic, este extrem de mic, adică are efect zero. Dar se întâmplă să ai în sistem ceva ce n-ar trebui să fie acolo, iar asta te face pozitiv la un control antidoping.

Ceea ce e groaznic, pentru că ești complet nevinovat. Reputația ta are de suferit, afectată de faptul că numele tău e asociat cu dopingul, chiar dacă tu nu te-ai dopat. Activitatea ta este oprită pe o perioadă care poate fi foarte lungă, și îți poate afecta întreaga carieră. Și-ți afectează reputația dintr-un motiv care nu-i corect, pentru că tu nu ai făcut nimic rău. Așa că asta mi-a deschis ochii, înțeleg că i se poate întâmpla oricui, așa că trebuie să fii 100 la 100 sigur în ce privește companiile pe care le alegi (n.a. pentru furnizarea produselor), ca asta să nu se întâmple”, spune Mouratoglou în video-ul amintit.

Simona Halep a depus formal la TAS apelul împotriva suspendării de patru ani primite din partea ITIA, dând astfel startul procedurilor legale în ce privește bătălia finală din acest caz – a confirmat tribunalul elvețian pe 24 octombrie. ITIA va avea în jur de o lună la dispoziție să răspundă la documentele depuse de echipa Simonei, după care tribunalul va decide apoi o dată pentru audieri în lunile următoare.

Decizia TAS va fi finală, dar părțile o mai pot ataca doar pe o selecție limitată de motive, mai degrabă de natură procedurală, la un tribunal federal elvețian.

Simona nu a mai jucat un meci oficial din august 2022, și are deja un an efectuat din suspendarea dictată.

View this post on Instagram

A post shared by THE COACH (@patrickmouratoglou)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi