Simona Halep reușește o nouă revenire de ținut minte: o întoarce pe excelenta Ajla Tomljanovic de la 2-5 în decisiv!

Andrei Năstase | 10 februarie 2021

„Totul se reduce la cât de bine joci în momentele esențiale“. Putem repeta încă o dată gândurile Ajlei Tomljanovic, pentru că sunt un bun rezumat pentru meciul acesta minunat. Simona îl câștigă, cumva, cum nu mai ea știe, și mai adaugă o victorie memorabilă la colecție.

Simona Halep a învins-o pe Ajla Tomljanovic în turul al doilea la Australian Open, 4-6, 6-4, 7-5, după ce australianca a avut 5-2 în decisiv și a fost la două puncte de victorie. Într-o partidă foarte spectaculoasă, Tomljanovic n-a scăzut aproape deloc nivelul foarte ridicat pe care l-a atins curând după startul meciului, obligând-o pe Simona să dea totul – și ceva în plus – ca să întoarcă meciul în favoarea ei.

Simona Halep câștigase cele trei întâlniri anterioare din circuit – Adelaide 2020, RG 2019 și Cincinnati 2018 – dar toate au fost destul de complicate. Așa că avea motive să se aștepte la un nou test dificil. Și chiar a vorbit despre asta înaintea jocului: „Am mai jucat cu ea și știu cum o să fie. E o adversară bună, o jucătoare solidă; mă voi concentra doar pe mine, dar mă aștept la o luptă strânsă”.

Dincolo, Ajla făcuse și ea un preview pentru acest meci, spunând, între altele, că încă se gândește la înfrângerea din 2018: „Nu am învins-o niciodată, dar am fost aproape de câteva ori. Simt că dacă îmi execut planul de joc am o șansă. (…) Nu am nimic de pierdut. Chiar cred că îmi pot oferi o șansă bună. În meciurile cu Simona, totul s-a redus la câteva puncte, aici și acolo, care devin foarte importante. Mi s-a părut că la Cincinnati am avut-o în mână, meciul acela încă mă bântuie un pic, pentru că am avut 3-0 în decisiv. Totul se reduce la cum închizi meciurile și la cât de bine joci în momentele esențiale. De aceea ea este atât de sus, de atât de mult timp, da”.

Și dacă ambele jucătoare se așteptau la un meci echilibrat, poate că nici nu putea fi altfel. Însă n-a fost doar un meci strâns, tensionat și foarte dur, a fost și un tenis excelent, cu lovituri spectaculoase și cu schimburi lungi, de toată frumusețea.

Ajla a venit să joace

Simo a deschis cu break, l-a confirmat fără ezitare pentru 2-0, însă Tomljanovic a început să apese pe minge și să caute tot mai des controlul în schimburi. Cu loviturile ei plate, cu un rever pe cât de frumos, pe atât de aspru, ea și-a luat break-ul înapoi în game-ul patru, când Simona a făcut dublă greșeală (după ce salvase primele trei mingi de break ale adversarei). La 3-2 pentru Tomljanovic, nimeni nu mai avea dubii: jucătoarea din Australia ne-a demonstrat încă o dată că știe, într-adevăr, cum să joace cu Simona. 

Și a continuat să o demonstreze în următoarele minute, când a făcut un nou break, pentru 4-2, atacând cu încredere fiecare minge mai scurtă a Simonei. Dar la asta ne așteptam. Surpriza a venit de la numărul greșelilor pe care Simo, tocmai în încercarea să păstreze inițiativa, le-a făcut în primele 30 de minute: 14 greșeli pe care statisticienii le-au numărat ca fiind neforțate.

Chiar și așa, Simona s-a agățat de game-ul șapte, și-a crescut nivelul, a împins-o pe Tomljanovic un pas mai în spate – ca pentru a-i arăta că nu-i va lăsa inițiativa – și a revenit la 4-3. Break-ul ăsta a condus jocul la nivelul următor, unde și Simo, dar și Ajla au pus cărțile pe masă. Poate nu chiar pe toate, însă suficiente pentru ca jocul să aibă multă calitate. Și multă tensiune.

Simona a salvat excelent două mingi de break pentru a egala la 4, în cel mai spectaculos game al meciului, înainte ca Tomljanovic să o imite pentru a-și ține serva la 5-4, salvând și ea o minge de break – asta după câteva schimburi superbe și aspre, în care rolurile s-au schimbat cu repeziciune. Și asta pentru că Simona a răspuns cu foc la foc, intrând des în teren pentru a închide (și) ea punctele. Iar aici, când românca a servit pentru a rămâne în set, un lucru a devenit clar: nivelul e mult mai ridicat decât obișnuitul meci de turul 2.

Game-ul 10 ne-a demonstrat-o din plin: 13 minute de tenis sufocant, în care inițiativa a fost luată când de Simona, cu atacurile ei atent construite, când de Ajla, cu loviturile și rezolvările ei mult mai directe. Simo a condus cu 40-0 și a avut alte cinci ocazii să egalzeze la 5, însă game-ul a alunecat cumva spre Tomljanovic, care a fructificat a treia șansă de break și a închis un set foarte bun și foarte obositor: 6-4, în aproape 70 de minute echilibrate: 10 winnere pentru Halep, 12 pentru Tomljanovic, 22 (!) de greșeli neforțate pentru Simona, 23 pentru adversara ei.

O viteză în plus la mijlocul setului doi

Că debutul setului doi și-a mai pierdut din intensitate, asta nu ne-a surprins. A fost cald azi la Melbourne, iar Simona și Ajla au făcut totul pentru a se chinui una pe cealaltă. Așa că schimbul de break-uri din startul setului, unde erorile au fost mai dese decât reușitele, a fost simplu de înțeles. 

Și mai ușor de acceptat pentru Simona și ai ei – destul de calmi în tribunele animate de pe Margaret Court -, căci Simo a ieșit mai bine din minutele astea de respiro: 2-1, cu două break-uri fructificate eficient, la prima ocazie.

Eficiența asta i-ar fi folosit foarte mult în acel game cedat pe propriul serviciu în finalul primului set, însă aici e capcana unelor date statistice: ele ne pot arăta că Simona a fost mai eficientă pe mingile de break, cu patru din cinci fructificate (față de cinci din 14 pentru Tomljanovic) , însă nu ne arată până la capăt toată povestea: Simona a salvat multe mingi de break, însă o singură dată și-a salvat și serviciul în game-urile astea. Asta, desigur, și din cauza retururilor direct câștigătoare (au fost cinci sau șase până aici) sau măcar foarte apăsate, lungi, pe care Tomljanovic le-a reușit. Cam așa a făcut australianca și break-ul de 2-2 în setul al doilea, înainte să-și țină serviciul și să pună și mai mare presiune pe Simona.

Iar răspunsul ei – un hold convingător și apoi un nou break, al treilea pentru ea în setul ăsta – ne-a dat încredere că decisivul nu e chiar așa departe. Când Simona s-a dus la 5-3, după un alt game în care a plimbat-o pe Tomljanovic fără simpatie pentru aparenta osteneală pe care i-o puteai citi pe chip, trecuseră deja aproape 40 de minute din setul doi. 

Un set pe care Halep l-a închis la 6-4, după un game al 10-lea luat de data asta la zero, cu trei winnere și cu senzația că ea e jucătoarea mai proaspătă; și că va căuta să păstreze ea inițiativa, un lucru pe care l-a reușit foarte bine, cu mult echilibru, în setul ăsta: 11 mingi direct câștigătoare și doar șapte neforțate (față de 22 în primul set). Dincolo, Ajla n-a mai găsit decât nouă winnere și a făcut 15 greșeli. 

Decisivul a fost absurd

Numai că nereușitele astea n-au dezarmat-o pe australiancă. Nici pomeneală! „Totul se reduce la cât de bine joci în momentele esențiale“, spunea Tomljanovic înaintea acestui meci, și și-a amintit de treaba asta la startul setului al treilea, când s-a dus repede la 2-0, după un break în care nivelul Simonei a scăzut puțin. 

Simona nu s-a speriat, și-a reluat cu claritate planul de joc, construind cu răbdare schimburile lungi în care, de cele mai multe ori, a rezistat mai bine decât adversara ei. Prin aceste atacuri răbdătoare și-a luat Simo break-ul înapoi, la fel și-a ținut și serviul pentru a egala la 2, înainte ca Tomljanovic să intre din nou (și pe nepregătite) în starea de grație.

Ca o atletă care a declanșat sprintul de final cu mult înaintea ultimei sute de metri, Ajla a mizat parcă și pe elementul surpriză: pe faptul că un atac aici, la jumătatea setului decisiv, ar fi mai eficient pentru ea decât unul de final, când experiența Simonei ar fi fost mai bună.

Hotărârea lui Tomljanovic s-a văzut și în game-ul pe care și l-a apărat, după câteva schimburi grozave, pentru 3-2, și care a avut ceva greutate, pentru că a frânat comeback-ul Simonei. Dar mai ales în break-ul reușit apoi pentru 4-2, un game în care Simona n-a găsit răspuns pentru atacurile tari, dar și creative, cu multe scurte executate perfect de adversara ei.

O adversară care a continuat să apese pe accelerație și să găsească soluțiile ideale și pe propria repunere, când, după alte schimburi jucate la limită, lângă linie, s-a apropiat la un pas de linia de sosire: 5-2!

Cum a întors?

Numai Simona știe cum a oprit-o pe Tomljanovic din sprintul ăsta cu tentă dramatică. Dar a oprit-o. Întâi și-a salvat pielea de la 15-30 în game-ul opt, închis cu mult calm pentru 5-3, apoi a oprit-o din nou la 5-4, după un break în care resursele Ajlei păreau pe terminate. 

Apoi a prins-o din urmă când, servind pentru a rămâne în meci, a revenit din nou de la 15-30, într-o tensiune cu adevărat apăsătoare, într-o Margaret Court Arena cufundată în liniște.

În atmosfera asta sufocantă, Simona Halep și Ajla Tomljanovic au găsit alte câteva puncte imense, unul dintre ele chiar la 30-40, o minge de break pe care australianca – alergată dintr-o parte în alta, până când a inventat o nouă lovitură câștigătoare – a salvat-o miraculos. A mai salvat una, când un atac al Simonei a plutit puțin prea mult; și apoi încă una, cu un atac necruțător cu dreapta în lung de linie. Dar n-a mai putut să o salveze pe a patra: break pentru Simona, 6-5 și ocazia să închidă acest meci superb chiar pe propriul serviciu.

O șansă pe care a apucat-o cu ambele mâini, după alte câteva puncte greu de privit, pentru un 4-6, 6-4, 7-5 pe care nu-l vom uita prea curând și pe care-l trecem, voioși acum, la colecția meciurilor greu de uitat ale Simonei.

„Totul se reduce la cât de bine joci în momentele esențiale“. Putem repeta încă o dată gândurile Ajlei Tomljanovic, pentru că sunt un bun rezumat pentru meciul acesta minunat.

Citește și: Câteva lucruri de reținut din revenirea Simonei cu Ajla Tomljanovic

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1359457736161910786?s=20

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1359458632207892482?s=20


În turul următor, Simona o va întâlni pe Veronika Kudermetova (36 WTA), care a trecut de o altă rusoaică, Varvara Gracheva (5-7, 6-2, 6-2).

Kudermetova e favorită 32 și are o ascensiune constantă în ultimele două, trei sezoane. În primul tur, ea a trecut de Marta Kostyuk (6-2, 7-6). Cu victoria de azi, Veronika și-a egalat cel mai bun rezultat într-un Slam (mai făcuse turul 3 la RG 2019). Are în palmares o finală WTA, jucată chiar anul acesta, la Abu Dhabi (a pierdut cu Sabalenka).

Simona nu s-a mai întâlnit până acum cu jucătoarea din Rusia.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize! Contribui astfel la menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi