Mihaela Buzărnescu ratează dramatic șansa calificării pe tabloul principal de la Australian Open. Aryna Sabalenka e prima campioană a anului

Radu Marina | 13 ianuarie 2021

Aryna Sabalenka câștigă turneul de la Abu Dhabi, ajunge la 15 victorii consecutive; Alex de Minaur e primul campion al sezonului 2021 în circuitul ATP; Mihaela Buzărnescu ratează calificarea pe tabloul principal la AO


Mihaela Buzărnescu ratează calificarea pe tabloul principal al AO 2021

Mihaela Buzărnescu s-a văzut învinsă în fața americancei Whitney Osuigwe, în ultimul tur al calificărilor la Australian Open, după înfrângerea suferită. A fost 2-6, 7-6, 6-2 pentru Osuigwe, campioana de la Roland Garros 2017 juniori, după o revenire de la 2-6, 2-5. 

Mihaela a început meciul perfect, a câștigat primul set clar și a condus cu 5-2 și în al doilea. A avut șansa de a servi pentru meci și de a-și câștiga locul pe tabloul principal la Australian Open. De la scorul de 5-2, ea a pierdut următoarele patru game-uri la rând. A reușit să ducă setul doi în tiebreak, dar blocajul a persistat și acolo, ea câștigând doar un singur punct. 

Intrată într-o spirală negativă, după ce a pierdut setul secund dintr-o situație atât de avantajoasă, Mihaela nu a mai putut reveni în meci. Decisivul a fost doar despre Osuigwe, care n-a impresionat și nici n-a excelat, dar a stat aproape, și-a așteptat șansele și a jucat suficient de îngrijit cât să adune punct după punct. 

E o înfrângere frustrantă pentru Mihaela, dar astfel de situații sunt cumva de înțeles în această parte a procesului de revenire în teren; să nu uităm că Mihaela a jucat extrem de puține meciuri oficiale în ultimele 13-14 luni, iar gestionarea finalurilor de meciuri este ca un mușchi care trebuie mereu antrenat ca să funcționeze satisfăcător.

Abu Dhabi. Al treilea titlu la rând pentru Sabalenka

Aryna Sabalenka începe noul sezon de tenis așa cum l-a încheiat pe precedentul: neînvinsă și cu (încă) un trofeu câștigat. Sabalenka, numărul 10 mondial, e prima campioană a începutului de an în circuitul WTA, după ce a câștigat finala turneului de la Abu Dhabi (WTA 500) în fața Veronikăi Kudermetova, 6-2, 6-2.

Sabalenka a fost la fel de dominantă în finala de astăzi așa cum a fost întreaga săptămână la Abu Dhabi – poate cu excepția meciului din sferturi, cu Elena Rybakina, când a cedat un set. Nu a oferit adversarei nici măcar o șansă, iar agresivitatea ei a crescut în intensitate pe măsură ce a avansat în turneu. Dacă la primele meciuri a mai avut ezitări și a greșit mai mult, pe măsură ce a intrat în turneu a fost de neatins; prea agresivă, prea puternică, mult prea exactă pentru toate adversarele pe care le-a întâlnit la acest turneu. 

Ăsta pare a fi și secretul la ea. Dacă reușește să intre în turneu, să câștige meciurile de început (de cele mai multe ori chinuit și după multe lupte – vezi revenirile cu Coco Gauff, Sara Sorribes Tormo de la Ostrava, dar și revenirea avută la Abu Dhabi cu Polona Hercog) devine greu de învins spre finalul competiției. 

Sabalenka, care și-a trecut în cont al 9-lea titlu WTA și al treilea consecutiv (Ostrava, Linz, Abu Dhabi), va pleca acum spre Melbourne neînvinsă de 15 meciuri și privită drept cea mai în formă jucătoare a acestui început de an, și o potențială favorită în Australia. E drept, toate aceste trofee au fost câștigate fără a întâlni pe drum vreo jucătoare de top 10, cea mai bine clasată jucătoare pe care a învins-o în aceste 15 meciuri fiind Victoria Azarenka, locul 14 mondial. Iar Sabalenka încă nu a confirmat la nivel de Slamuri. Dar valul de încredere pe care e urcată ar putea să fie suficient de înalt cât să nu fie prea ușor de dat jos, iar un salt în turneele de GS e mai degrabă o chestiune de timp. 

În drumul către al treilea trofeu consecutiv, Aryna a trecut de Polona Hercog (49 WTA), Ajla Tomljanovic (68 WTA), Elena Rybakina (19 WTA), Maria Sakkari (22 WTA) și Veronika Kudermetova (46 WTA). În seria de 15 victorii la rând, bielorusa a pierdut doar patru seturi. 

Rezultatul de la Abu Dhabi o va urca pe Sabalenka, de lunea viitoare, pe locul 7 mondial, cea mai bună clasare a ei în clasamentul WTA. Tot un career high ranking va avea și Veronika Kudermetova, care va ajunge pe locul 36 WTA de săptămâna viitoare. 

Alex de Minaur, primul campion al sezonului 2021 în circuitul ATP

Australianul Alex de Minaur (23 ATP) devine primul jucător care câștigă un turneu ATP în noul sezon, după ce Alexander Bublik, adversarul său din finala turneului Antalya Open, s-a retras după doar șapte minute de joc. 

Bublik s-a retras la scorul de 0-2, după ce ieri, în semifinala cu Jeremy Chardy, s-a accidentat la gleznă și nu s-a putut recupera la timp. ,,Ieri m-am accidentat la gleznă și doar adrenalina m-a ajutat să duc meciul la capăt. Am fost doar norocos că am putut câștiga. Astăzi am încercat să joc, am stat trei ore cu fizioterapeutul ieri și am încercat să fiu pregătit pentru finală, dar nu a fost suficient”, a spus Bublik. 

De Minaur a câștigat al patrulea său titlu ATP după o săptămână aproape perfectă în Turcia. Favorit 4 în Antalya, de Minaur a trecut de Malek Jaziri (6-2, 6-1), Adrian Andreev (6-3, 6-1), Nikoloz Basilashvili (6-2, 6-4) și David Goffin (6-4, 3-6, 6-2), în finală beneficiind de retragerea lui Bublik. 

La Delray Beach (ATP 250), celălalt turneu ATP al săptămânii, finala se va disputa între Hubert Hurkacz și Sebastian Korda. Pentru Hurkacz, care nu a pierdut niciun set în drumul către finală, aceasta va fi a doua lui finală ATP. În schimb, Korda, fiul lui Petr Korda, confirmă și la nivelul ATP, el câștigând în 2018 trofeul de la Australian Open juniori. 

În vârstă de 20 de ani, Sebastian Korda, care a ajuns în 2020 în optimi la Roland Garros, s-a calificat în prima lui finală ATP după victoria în două seturi, 6-3, 7-5, obținută în fața lui Cameron Norrie. De asemenea, în sferturile de finală el a trecut și de John Isner, favoritul 2. Korda e neînvins de nouă meciuri, după ce în noiembrie s-a impus la turneul ATP Challenger de la Eckental. 

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților, și la alte surprize.

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Toate abonamentele pe un an făcute azi, de ziua Treizecizero, beneficiază de oferta bonus a începutului de an rezervată abonaților (noi sau vechi): 3 perechi de șosete colorate 30-0 cadou care să-ți însenineze ziua.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0. Folosește AZI voucherul TREIZECIZERO9 pentru o reducere de 39 la sută.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi