Un parcurs avertisment: Simona Halep este periculoasă împotriva oricui. După AO, sezonul ei arată promițător

Camelia Butuligă | 21 ianuarie 2019

Acest meci pune punct parcursului ei (în mare parte nesperat) la acest AO. Poate „punct” nu e chiar potrivit. Cele patru meciuri jucate sunt demne de cel puțin un semn de exclamare. Dar dacă o Simona abia revenită, fără antrenor, după patru luni de pauză și o hernie, a fost în stare de aceste meciuri, îmi plac șansele ei pentru restul sezonului.

Imediat după ce s-a terminat meciul dintre Simona Halep și Serena Williams, m-am trezit gândind: „Sper să joace din nou cât de curând”. N-ai zice că primul lucru pe care ți-l dorești este ca jucătoarea favorită să se revadă cu cea la care tocmai a pierdut. Dar în meciul ăsta, deși început catastrofal, doar un fir de păr a separat învingătoarea de învinsă. Victoria s-a jucat în acele două gameuri consecutive de la 3-2 și 3-3 în setul decisiv.

În acele două gameuri consecutive, care au însumat 24 de puncte, nu s-a făcut decât o singură greșeală neforțată: ultima, a Simonei, acea dreaptă care i-a dat Serenei breakul la 3-3. O singură neforțată în 16 minute de joc! Vă dați seama ce nivel a fost? Serena a salvat cele trei mingi de break cu un as, o greșeală forțată și un serviciu nereturnabil. A ținut de ușa la care bubuia Simona cu toate forțele. Totuși, după cum i-a tremurat un pic vocea la interviul de pe teren, cred că a costat-o ceva efort meciul ăsta, și fizic și emoțional. Și rămân cu senzația că dacă Simona mai găsea un dram de insistență, noroc sau forță și mai făcea rost de o patra minge de break, poate rezistența Serenei s-ar fi sfărâmat.

La fel de incredibil ca nivelul de joc al acelor două gameuri mi se pare faptul că s-a ajuns la ele! Că Halep a reușit cumva să iasă din încercuirea sufocantă în care a fost prinsă pe serviciu și retur în primul set. Ca acei magicieni care sunt scufundați într-un rezervor de apă ferecat cu lacăte, purtând o cămașă de forță și cătușe, așa mi se pare că începe Simona Halep (și nu numai ea) fiecare meci cu Serena Williams. „În primul set, m-am simțit de parcă m-ar fi lovit trenul, așa de repede a mers totul”, a glumit Simona la conferința de presă (tot ce a spus e aici). O altă imagine sugestivă. Atâta timp cât în tenis serviciul și returul vor fi primele lovituri ale schimburilor de mingi și atâta timp cât Serena Williams va fi foarte bună la amândouă, ea va câștiga meciuri. Sau cel puțin primul set, până când adversara se va dezmetici iar ea va obosi un pic.

A fost nevoie de un adevărat efort, implementat cu istețime și sânge rece, ca Simona să oprească trenul. Mi se pare o victorie în sine doar faptul că n-a intrat în derivă după bombardamentul din primul set, ci și-a suflecat mânecile și a început să trebăluiască. În primul rând și-a ridicat viteza pe serviciul doi, pe care în primul set nu câștigase niciunul dintre cele 6 puncte jucate. De la 136 km/h l-a ridicat la 143 km/h (al Serenei a fost 142 in setul 2). Pe primul nu l-a accelerat decât foarte puțin, pentru că avea nevoie de procentaj bun de reușită, și l-a obținut: a terminat meciul cu 65% intrate pe primul din care 78% câștigate. A început să o miște pe Serena și a văzut că dacă schimbul trece de 5 lovituri, șansele ei cresc dramatic. Obosită, Williams a început să-și piardă un pic forța și precizia și pe serviciu, ca într-un lanț al slăbiciunilor.

Creșterea Simonei a avut ca rezultat scăderea Serenei și înfruntarea din acel game de la 3-2 din decisiv. Susțin că Serena a scăpat acolo ca prin urechile acului, apelând la instinctul de supraviețuire și la experiența ei de animal de pradă de calibru. Sunt convinsă că o Simona un pic mai fit, cu mai multe meciuri, mai nemiloasă și mai încrezătoare în forțele ei ar fi putut să strecoare breakul acolo, sau la următorul game pe serviciu. Bineînțeles, asta nu însemna că Serena n-ar fi încercat să și-l ia înapoi – chiar dacă i-ar fi făcut break pentru 4-2, Simona ar mai avut nevoie de două holduri pentru meci, holduri grele. Nu ar fi fost nicio garanție că ar fi câștigat.

Acest meci pune punct parcursului ei (în mare parte nesperat) la acest AO. Poate „punct” nu e chiar potrivit. Cele patru meciuri jucate sunt demne de cel puțin un semn de exclamare. Și de niște puncte puncte, pentru că mai urmează lucruri pentru ea: poate un antrenor nou (se vehiculează numele lui Thierry Van Cleemput, fostul antrenor al lui David Goffin, care a participat la un antrenament al ei și azi a stat în spatele lojei la meci), dar cu siguranță ne putem aștepta la continuarea pregătirii fizice și urmărirea obținerii unui vârf de formă la timp pentru sezonul de zgură folosind ca trambulină Indian Wells și Miami.

Nici Serena (ca și restul colegelor) nu vor sta degeaba în timpul asta, bineînțeles. Dar dacă o Simona abia revenită, fără antrenor, după patru luni de pauză și o hernie, a fost în stare de aceste meciuri, îmi plac șansele ei pentru restul sezonului.

 

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi