Simona Halep are răspunsurile pentru încercarea primului tur: câștigă cu Ajla Tomljanovic și intră bine în turneu!

Radu Marina | 28 mai 2019

Simona Halep a învins-o într-un prim tur complicat pe Ajla Tomljanovic, 6-2, 3-6, 6-1, depășind cu bine startul de turneu. Într-o după-amiază foarte răcoroasă, în care zgura a fost grea, iar condițiile au părut să-i convină mai mult australiencei, Simona a avut un răspuns excelent la startul setului trei, când campioana en-titre a preluat inițiativa decisiv.

Roland Garros este oferit de

Simo a încheiat meciul cu 19 winners și 22 de unforced errors. A pus primul serviciu în teren în 71 la sută din cazuri, și a câștigat 57 la sută din punctele jucate cu primul. A luat 7 puncte din 9 la fileu.

În turul următor, Simona o va întâlni pe Magda Linette, poloneza de pe locul 87 trecând în trei seturi de franțuzoaica Chloe Paquet. Va fi prima întâlnire între Simona și Linette.

Că primul tur e cel mai greu meci într-un Grand Slam nu e noutate. Dar dacă mai aveam neapărat nevoie de vreo confirmare, am mai primit una azi: ca și anul trecut în primul tur, Simona pierde un set, dar iese învingătoare dintr-un meci complicat, cu destule emoții, în fața unei adversare ce s-a dovedit extrem de inspirată vreme îndelungată. Iar ăsta poate fi, de ce nu, un semn bun.

Față de anul trecut, totuși, diferența e mare. Acum, chiar și dusă în decisiv, sentimentul că Simona e greu de învins, iar Ajla Tomljanovic are nevoie de ceva special pentru victorie era mult mai evident. În primul rând pentru că tipul acesta de adversară al cărui joc nu e nici super agresiv, dar nici bazat pe o defensivă formidabilă, nu creează per total mari probleme Simonei. Cumva, un astfel de stil “între”, unde jucătoarea poate accelera surprinzător, dar nu cât să lovească prin adversar, respectiv se apăra decent, dar nu extraordinar, se pliază perfect pe ce ce poate oferi Simona pe un teren de tenis. Mai precis, pentru a se produce, eventual, vreo surpriză, trebuiau să se întâmple mult prea multe lucruri. Printre altele, era esențial ca Tomljanovic să păstreze până la capăt nivelul de agresivitate din setul doi.

Ne aflăm, de fapt, în situația în care, orice ar încerca adversara, Simona poate face și mai bine. Cam așa a fost și astăzi, cu Ajla Tomljanovic, o jucătoare de top 50, cu suficientă experiență, dar cu un tenis care nu poate răni o jucătoare atât de mobilă și puternică pe picioare precum Simona, drept dovadă și scorul întâlnirilor directe, devenit acum 2-0. Sau, o poate răni, dar nu cât să o și doboare.

Pentru a face diferența, Tomljanovic are nevoie de mai mult de trei lovituri, iar asta a fost în primul set o foarte mare problemă, fiind dominată la jocul din câmp de Simona, care și-a găsit repede reperele, s-a așezat bine în teren și a copleșit-o cu lungimea loviturilor și capacitatea de a crește intensitatea pe măsură ce raliul s-a prelungit.

După un prim set care a curs destul de repede și s-a văzut fără prea multe opțiuni la îndemână, Tomljanovic a schimbat tactica și a mers exclusiv pe un joc ofensiv, violent și riscant. Era ultima soluție pentru ea, și singura care ar fi putut-o pune într-o poziție câștigătoare. Iar timp de un set, planul s-a dovedit inspirat și, evident, câștigător: retururi năprasnice, lovituri dure, tari și foarte tari, menite să nu-i mai permită Simonei să construiască – adică exact ceea ce nu-i place să i se facă pe un teren de tenis.

De la 3 lovituri câștigătoare câte a avut în primul set, Tomljanovic a crescut la 12 în setul doi, iar timp de 39 de minute, cât a durat setul doi, Simona s-a aflat sub o ploaie de lovituri violente, pe care, vrând-nevrând a trebuit să le accepte, fără a putea veni cu vreun răspuns. De fapt, ce răspuns poți da când ești atacat de la retur, nu ești lăsat să preiei inițiativa în vreun fel și adversara îți face winner după winner, cu o viteză ce depășește 100 km/h? E adevărat însă și că multe dintre aceste atacuri virulente ale australiencei au pornit de la serviciul doi al Simonei mult prea moale, cu care a reușit doar 12 puncte în tot meciul (4 în setul doi).

În final însă, lucrurile s-au așezat pentru Simona. Cum era de așteptat, Tomljanovic nu a putut susține același nivel și în decisiv, pierzându-și treptat din precizie. Nefiind acesta jocul ei obișnuit și forțând destul de mult loviturile (acel plus de forță adăugat în setul doi a venit, evident, doar din braț), toată energia și inspirația arătată în setul doi a dispărut în decisiv, acolo unde a revenit la jocul arătat în primul set, adică jocul ei natural, cu care nu o poate răni în vreun fel pe Simona. Și astfel, în decisiv, meciul și-a reluat cursul avut în primul set: Tomljanovic a scăzut, din nou, la capitolul lovituri câștigătoare de la 12 la 4, iar Simona a fost, din nou, superioară la acest capitol, fiind constant jucătoarea cu inițativă, care dictează și care impune ritmul – un ritm pe care australianca nu l-a mai putut susține.

Următoarea adversară a Simonei va fi poloneza Magda Linette, clasată în prezent pe locul 87 WTA. Poloneza nu a mai câștigat un meci de la începutul lunii aprilie, și a strâns o serie de cinci meciuri pierdute la rând, însă asta nu face meciul mai ușor pentru Simona, care nu a mai întâlnit-o niciodată.

Declarațiile Simonei de după meci, aici și aici.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1133415932448137216?s=20

***

Romanian Tennis is Fire!

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi