Simona, despre locul 1: „O să merg în teren și o să încerc să-l merit. Adică joc bun, cu încredere. Dacă da, va fi frumos”

Adrian Țoca | 10 iulie 2017
Simona, pentru 30-0:

„Nu mă gândesc prea mult la locul 1, chiar nici nu știam înainte să vin aici, la conferință. Știu că trebuie să câștig meciuri ca să ajung pe 1, dar n-o să aștept să-l primesc. Mâine o să merg în teren și o să încerc să-l merit. Adică să câștig meciul cu încredere, cu joc bun și după aceea, dacă se va întâmpla, va fi frumos.”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona a venit foarte repede după meci la conferința de presă, în ideea de a-și salva cât mai mult timp posibil pentru meciul de mâine. A spus că o mulțumește mult felul în care a jucat punctele mari, a mărturisit că nu știa ce trebuie să se întâmple ca să treacă pe primul loc și a temperat foarte scurt și eficient tentativa unui jurnalist de a reaprinde jarul întâlnirii de Fed Cup. Întrebată a doua oară după ce spusese că nu mai vrea să comenteze pe acest subiect, Simona a replicat că e un subiect „din trecut”.

Un lucru simpatic: când a ajuns în tiebreak, după acele două game-uri pe care le-a închis foarte bine din situații grele, atât la 4-5, cât și la 5-6, Simona s-a gândit la… Tiebreak Tens 🙂 Turneul jucat exclusiv pe bază de tiebreak-uri, pe care l-a câștigat la Madrid, în primăvară.

„Știam că va fi un meci greu, pentru că, așa cum am zis, deși a avut o pauză așa lungă, s-a întors și joacă deja foarte bine. Cred că a fost un meci de un nivel foarte bun. Sunt foarte mulțumită cu felul în care am încheiat primul set, pentru că a fost foarte strâns. În tiebreak am jucat foarte bine. De fapt, mi-am amintit de Tiebreak Tens de la Madrid (zâmbește) și mi-am zis că trebuie să-l câștig. După, m-am simțit mult mai relaxată și am intrat în teren și am lovit mai puternic.”

I-a dat din nou credit Azarenkăi și a spus că nu s-a gândit prea mult la hype-ul din jurul meciului, la miza specifică a acestuia: „Doar la meci m-am gândit, la ce puteam obține azi contra ei pe teren. Știu că e o adversară dificilă mereu. Nu contează locul sau forma, pentru că are un joc puternic. Lovește toate mingile cu multă forță. Sunt foarte mulțumită de felul cum am jucat și am închis meciul. Mă gândesc doar la joc, nu la rezultat.”

Care-i abordarea ei în tiebreak-uri? „În tiebreak, fiecare punct e important; e foarte important să fiu agresivă. De asemenea, nu mă gândesc niciodată dacă pierd o servă sau fac un minibreak, pentru că nu înseamnă prea mult.”

După ce a luat tiebreak-ul, Simona a părut ușoară ca un fulg și s-a dezlănțuit în startul setului doi, luând trei game-uri fără să piardă decât un punct. Am întrebat-o cum își descrie starea din acele momente:

„Mi-a crescut încrederea după primul set, după tiebreakul în care am jucat destul de bine. După aceea, mi-am spus că trebuie să fiu agresivă, că eu conduc scorul și să nu pierd nicio șansă încă din începutul setului, și să fiu agresivă. Ceea ce cred că am făcut foarte bine astăzi și am și încheiat multe puncte importante în momente dificile.”

Mai ales pe cele de la fileu. 9 din 13 acolo, mai exact. Simona spune că îi place să urce, că se simte mult mai încrezătoare acum:  „Da, lucrez la jocul meu la fileu. M-am bucurat să pot face acele mingi. Acum mă simt mult mai încrezătoare când ajung într-o poziție la fileu și îmi asum cât pot în timpul meciului.”

Meciul de mâine vine cu o miză aparte: locul 1 e pe masă și, din nou, doar la un meci distanță. Așa cum a fost și la Paris. Simona a aflat din conferință care-i condiția pentru a deveni noul lider în WTA. Vrea să-și folosească experiența căpătată la Paris.

„Ah, deci e vorba de un singur meci pentru locul 1. Vom vedea mâine. Nu e unul ușor. Nu mă gândesc la asta, pentru că am mai fost în aceeași situație deja. Vreau să câștig mai mult de atât, nu doar un meci în particular. Simt că acum am mai multă experiență, așa că sper că nu mă voi gândi prea mult în timpul meciului.”

În română, Simona a detaliat pentru 30-0.

„Nu mă gândesc prea mult la locul 1, chiar nici nu știam înainte să vin aici, la conferință. Știu că trebuie să câștig meciuri ca să ajung pe 1, dar n-o să aștept să-l primesc. Mâine o să merg în teren și o să încerc să-l merit. Adică să câștig meciul cu încredere, cu joc bun și după aceea, dacă se va întâmpla, va fi frumos.”

Înainte de a apuca să vorbească despre matchup-ul cu Johanna Konta, Simona a reacționat scurt atunci când a fost provocată de un jurnalist referitor la episodul Fed Cup. „În opinia mea, publicul a fost foarte corect, dar alte lucruri s-au întâmplat acolo. Ea știe cum s-a simțit atunci, dar e în trecut și nu mai vreau să mai comentez”. Apoi, când a fost împinsă: „Cred că știi foarte bine ce a fost acolo. Nu vreau să mai comentez. A trecut mult timp de atunci.”

Despre meciul cu Konta, Simona crede că Johanna este o jucătoare care”joacă foarte aproape de baseline. E agresivă. Servește bine. Cred că e o jucătoare bună la toate capitolele” și se așteaptă la o luptă.

Am întrebat-o ce crede că trebuie să facă specific cu Konta, după experiența celor două meciuri recente.”Am simțit mereu când am jucat contra ei că am un joc ca s-o domin, chiar dacă ea joacă destul de agresiv, însă pe iarbă nu știu ce va fi. Este o jucătoare dificilă, o jucătoare puternică. Încerc să-mi păstrez ritmul la serviciu, să intru în retur și să fiu puternică pe picioare. Dacă mă mișc bine, cred că am o șansă în plus”, mi-a spus Simona.

Simo nu a fost nici surprinsă, nici afectată că a jucat pe Court 2 azi și nu crede că o să aibă o problemă de ajustare dacă meciul va fi pe Centre Court. „Nu cred că voi avea probleme de acomodare cu Centre Court. Pe iarbă, toate terenurile sunt la fel. Bineînțeles, o să fie atmosfera, una frumoasă, un teren mai mare, dar e o plăcere să joc pe Central și sper să acomodez în primul game.”

Despre turneu, ea crede că rămâne în continuare deschis oricărui rezultat: „Cred la fel, că turneul e foarte deschis și oricine îl poate câștiga. Chiar cred asta. Vom vedea în ultima zi. Dar momentul acela e încă departe, așa că trebuie să ne gândim meci cu meci.”

Simona a mai fost întrebată și dacă este surprinsă că Jelena Ostapenko continuă să câștige; letona planează pe traseul lui Halep, iar cele două păstrează șanse de a se revedea în semifinale. „Nu, nu sunt surprinsă, pentru că are încredere, multă încredere. Cu stilul ei de joc, când ai încredere, nimeni nu te poate opri. Cred că e într-un loc bun acum mental și de aceea continuă să câștige fără probleme.”

Întrebată care-s aspectele jocului ei pe care simte că le-a întărit în mod substanțial, Simona a răspuns: „Cred că servesc mai bine acum, de asemenea lucrez la retur, e o parte a jocului în care mă simt mai puternică. Mă mișc mai bine, am picioare puternice și încerc să fiu agresivă atunci când e important. Cred că lucrez la toate, nu doar la un lucru anume. Inclusiv mentalul, care-i pe locul 1 în listă. Am lucrat la el și continui să lucrez.”

 

Iar mâine, pe cel mai prețuit teren de tenis din lume, o româncă va merge ca să-și merite locul 1.

 

*

30-0 este singura publicație din România acreditată la Wimbledon

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi