Una dintre cele mai mari jucătoare din toate timpurile ajunge la linia de sosire: Serena Williams își anunță retragerea din tenis

Adrian Țoca | 9 august 2022

„O să îmi fie dor de acea versiune a mea, fata care joacă tenis. Și o să-mi fie dor de voi”

Serena Williams, de 23 de ori campioană de Grand Slam și unanim considerată una dintre cele mai influente personalități din istoria tenisului, a anunțat, într-un eseu publicat în Vogue, că se pregătește de finalul carierei sale de jucătoare.

Serena nu a specificat exact când se va retrage și care va fi ultimul ei turneu, dar indiciile lăsate dau de înțeles că US Open ar putea fi turneul de adio. „Numărătoarea a început. O să mă bucur de următoarele săptămâni”.

În vârstă de 40 de ani, Serena Williams a lipsit de pe teren exact un an, între Wimbledon 2021 și Wimbledon 2022 și a fost afectată de accidentări în partea de final a carierei ei.

După ce a câștigat AO 2017 fiind însărcinată, Serena a reușit, la revenirea pe teren, să ajungă în alte patru finale de Slam, două la Wimbledon și două la US Open, dar le-a pierdut pe toate, ratând egalarea recordului all-time deținut de Margaret Court (24 de titluri).

„Mi-a fost dificil să accept că trebuie să mă despart de tenis. E ca un topic tabu, dacă apare, încep să plâng (…) E ca și cum, dacă nu o zici cu voce tare, nu există. (…)

Nu mi-a plăcut niciodată cuvântul retragere. Nu-mi sună ca un cuvânt modern. Mă gândesc mai mult ca la o tranziție (…) dar poate cel mai bun cuvânt e evoluție. De aceea, vă scriu asta ca să vă spun că, îndepărtându-mă de tenis, evoluez către următoarele lucruri din viața mea care-s importante pentru mine”, scrie Serena, într-un text cu o sumedenie de pasaje relevante.

În eseul din Vogue, Serena tratează, printre altele, teme precum goana după recorduri și ce ar fi însemnat pentru ea să treacă de 24 de Slamuri; ce a presupus revenirea pe teren după naștere și faptul că a suferit un al doilea embolism pulmonar și a jucat suferind de depresie post-naștere; dorința de a-și mări familia și veștile bune primite recent de la medici în acest sens.

Și, peste toate, dificultatea de a accepta faptul că a venit momentul în care trebuie să lase cariera de jucătoare în urmă.

„Nu e nicio fericire în acest subiect pentru mine. Știu că nu se obișnuiește să se spună asta în astfel de ocazii, dar simt multă durere. E cel mai dificil lucru pe care mi l-am putut imagina vreodată, îmi displace mult. Urăsc să fiu în această intersecție. Îmi tot spun că mi-aș dori să fie mai ușor. Dar nu e. Sunt ruptă în două: nu vreau să se termine, dar în același timp, sunt gata pentru ce va urma. Nu știu cum o să mă pot uita la ea când revista aceasta va ieși la lumină, știind că asta a fost totul, finalul unei povești care a început în Compton, California, cu o fetiță de culoare care nu-și dorea decât să joace tenis. Sportul acesta mi-a dat atât de multe. Iubesc să câștig. Iubesc lupta.”

Serena, care va împlini 41 de ani luna viitoare, a jucat ieri la Toronto și a reușit prima ei victorie în mai bine de 400 de zile.

„Nu mă gândesc să am un moment din acela ceremonios, ultimul moment de pe teren. Sunt neinspirată când vine vorba de despărțiri, cele mai rele lucruri din lume. Dar vă rog să știți că vă sunt mai mult decât recunoscătoare, mai mult decât pot exprima în cuvinte. M-ați purtat către atâtea victorii și atâtea trofee. O să îmi fie dor de acea versiune a mea, fata care joacă tenis. Și o să-mi fie dor de voi”, își încheie Serena eseul.

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi