Serena Williams arată din ce în ce mai bine, obține victoria cu numărul 100 la US Open. Urmează duelul cu Elina Svitolina

Radu Marina | 4 septembrie 2019

Serena Williams a obținut victoria cu numărul 100 la US Open – turneu pe care l-a câștigat de șase ori în carieră -, după o victorie categorică, 6-1, 6-0, în fața chinezoaicei Qiang Wang, favorita 18 a competiției. Este a 13-a oară când Serena ajunge în semifinale la New York, unde din 2008 nu a […]


Serena Williams a obținut victoria cu numărul 100 la US Open – turneu pe care l-a câștigat de șase ori în carieră -, după o victorie categorică, 6-1, 6-0, în fața chinezoaicei Qiang Wang, favorita 18 a competiției. Este a 13-a oară când Serena ajunge în semifinale la New York, unde din 2008 nu a pierdut niciodată mai devreme de această fază a competiției.

De numai 44 de minute a avut nevoie Williams pentru a se califica în semifinale, acesta fiind cel mai scurt meci al anului, la egalitate cu Simona Halep, care a câștigat la Madrid meciul cu Viktoria Kuzmova tot în 44 de minute (6-0, 6-0). 

Evoluția și modul dominant în care Serena și-a impus tenisul în această partidă (90% puncte câștigate cu primul serviciu, 25-10 raportul lovituri direct câștigătoare – erori neforțate și doar 15 puncte pierdute în tot meciul) poate indica câteva lucruri: accidentarea suferită în meciul cu Petra Martic nu e foarte gravă; Serena atinge cel mai bun nivel al ei exact într-un moment în care are cea mai mare nevoie. Sigur, faptul că în acest meci nu a fost testată și solicitată nu poate fi neapărat un indicator că din punct de vedere fizic lucrurile stau grozav. Dar dat fiind contextul, din acest meci a obținut maximul posibil: timp scurt petrecut pe teren, fără complicații și o victorie categorică prin care să transmită adversarelor că nimic nu s-a schimbat. 

https://twitter.com/usopen/status/1169038560210632705?s=20

La conferința de presă, Serena a atins câteva puncte interesante. Pe de o parte, pentru prima dată de la revenirea ei în tenis, a declarat că se bucură că e pe teren – adică exact ce spuneam că îi lipsește înainte de începerea turneului. Iar la nivel de joc, a menționat că a lucrat foarte mult la viteza loviturilor ei – lucru care a putut fi observat de la primul ei meci la Flushing Meadows. În foarte multe meciuri post-revenire, marile probleme ale Serenei erau primele lovituri după serviciu și retur (asta și pentru că deplasarea/mobilitatea n-a prea existat). Loviturile ei nu erau suficient de rapide încât să poată face diferența încă din start, și atunci pierdea teren, nu se mai afla în controlul punctelor și era ușor de pus în defensivă. Acum, atât la Toronto, cât mai ales aici, la New York a excelat la acest capitol, fiind extrem de agresivă imediat după serviciu și reușind să încarce foarte bine loviturile. 

Pentru a patra ei finală de Grand Slam de la revenire, Serena are o misiune foarte complicată. Se întâlnește cu Elina Svitolina, cea care și-a continuat dominația asupra Johannei Konta, obținând a 5-a victorie consecutivă, într-un meci în care a știut în permanență când să apese pe accelerație, când să aștepte și când să-și forțeze adversara să greșească. A fost 6-4, 6-4 pentru Svitolina, care a continuat din nou să impresioneze la capitolul serviciu, deși ea nu e o jucătoare cu un super serviciu (65% puncte câștigate cu primul serviciu, 62% puncte câștigate cu al doilea). 

Pentru Elina, care va urca pe locul 3 mondial de săptămâna viitoare,  aceasta este a doua ei calificare (consecutivă) într-o semifinală a unui turneu de Grand Slam. Odată ce declicul s-a produs (Wimbledon 2019), se pare că Svitolina reușește să acceseze și în aceste turnee de Slam tenisul ei obișnuit – un lucru care părea foarte dificil pentru ea înaintea acestui sezon. De aceea, pentru Serena va fi o mare provocare meciul din semifinale: o Svitolina în formă bună și cu încredere nu-i o adversară de dorit.  

Mai mult, deși scorul întâlnirilor directe e 4-1 pentru Serena, ultima victorie aparține Elinei, care a învins-o pe Serena în urmă cu trei ani (6-4, 6-3) la Jocurile Olimpice de la Rio. “Svitolina este în mod evident o luptătoare. Ea dă multe mingi înapoi, și nu face multe erori. E una dintre acele jucătoare care face totul foarte bine. Deci va trebui ca și eu să fac totul foarte bine pentru a avea o șansă”, și-a caracterizat Serena oponenta. 

Trecând acum spre tabloul masculin, aseară s-a stabilit prima semifinală a turneului: nu vom avea Federer – Wawrinka, vom avea un meci inedit între Daniil Medvedev și Grigor Dimitrov, după ce Federer a fost învins (6-3, 4-6, 6-3, 4-6, 2-6) de excelentul Dimitrov și o problemă la spate. În vreme ce Medvedev își continuă liniștit vara fabuloasă, cu a 11-a victorie consecutivă, obținută de data asta în fața lui Wawrinka (7-6, 6-3, 3-6, 6-1), care n-a putut rezista prea mult în fața tenisului cu atât de multe dimensiuni ale rusului. Pentru Medvedev, e prima semifinală de Slam a carierei, a treia consecutivă și a noua (!) în 2019. 

Stilistic, poate că tenisul lui Medvedev nu  îți atrage atenția. Dar eficiența și capacitatea de a câștiga puncte printr-o multitudine de feluri e remarcabilă; e greu de apucat de undeva acest tenis atât de clar, curat și foarte ordonat. Își poate domina adversarul de pe linia de fund, poate câștiga un meci doar stand în defensivă, poate veni în față dacă situația o cere, își poate surprinde adversarul cu slice-uri de forehand și scurte. Iar dacă are nevoie de serviciu în anumite momente, se poate baza pe el întotdeauna. 

Având atât de multe opțiuni la dispoziție – pe care știe cum și când să le folosească – nu e tocmai ușor să ieși din toate aceste capcane pe care le întinde cu o nonșalanță uluitoare. Până acum, în ultima lună,  doar tenisul hiper-agresiv al lui Kyrgios și intensitatea remarcabilă a lui Rafa s-au dovedit niște soluții extrem de eficiente pentru acest tip de tenis. Și atunci, întrebarea care se pune e: ar putea Dimitrov să-l încurce ? 

Grigor nu se încadrează sub nicio formă în cele două categorii de mai sus, dar parcursul excelent din această săptămână, precum și faptul că resursele rusului sunt pe terminate îl poziționează destul de bine în această primă semifinală. Până acum cei doi și-au împărțit victoriile: în 2017, pe iarba de la Queens s-a impus Dimitrov, iar câteva luni mai târziu, la Washington, pe hard, Dimitrov și-a luat revanșa cu o victorie în două seturi. 

Azi se joacă restul sferturilor: Bianca Andreescu se vede cu Elise Mertens, Bencic se duelează cu Vekic, iar la masculin avem Monfils – Berrettini și Schwartzman – Nadal.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi