Fast
Și Roger e out de la New York

Cade și al doilea. Grigor Dimitrov îl elimină pe Roger Federer în sferturile US Open. Spatele lui Federer a cedat la începutul decisivului

Treizecizero | 4 septembrie 2019
US Open este oferit de

Grigor Dimitrov este semifinalist în premieră la US Open, după ce l-a învins într-un sfert cu o desfășurare dramatică pe Roger Federer, 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2, pentru primul său succes în opt întâlniri cu campionul elvețian.

După un set patru în care ambii au căutat și au avut la îndemână lovitura decisivă, meciul s-a frânt brusc: Roger Federer a cerut un time-out medical, care a avut loc la vestiare, pentru o problemă la spate. La revenire, elvețianul n-a mai contat, practic, în meci, fără să mai poată să se întindă și să facă mișcările corespunzător. S-a ajuns la 4-0 în doar câteva minute, iar apoi meciul a curs inevitabil spre o victorie a lui Grigor.

Dar asta nu îi scade din merit bulgarului care a fost, în general, jucătorul mai bun, mai proactiv și mai consistent în primele patru seturi. Un start ezitant al lui Grigor a fost suficient să-l coste setul întâi, iar Federer a avut mai mult în momentele decisive ale setului trei, când și-a curățat jocul de erori pe final și a reușit câteva momente de tenis excelent. Dar bulgarul a răspuns la înălțime în seturile doi și patru, cu break-uri timpurii, pe care le-a protejat ulterior.

La 2-4 în setul patru, un Federer care deja înșira erori neforțate pe bandă rulantă a rezistat unui game de peste 12 minute și a salvat 7 mingi de break, agățându-se cu toate puterile de meci, ca să evite un dublu break și să-și mai acorde o șansă. L-a câștigat, iar când a ajuns să servească bulgarul pentru set la 5-4, a fost rândul lui Dimitrov să întoarcă un 0-40 și să salveze un total de cinci mingi de break. Grigor a dus astfel meciul în decisiv, care nu a avut poveste. Federer a încheiat cu 61 de erori neforțate.

Revirimentul lui Dimitrov e una dintre cele mai spectaculoase din memora recentă. Un jucător care a coborât până dincolo de locul 70, care își pierduse aproape cu totul încrederea după doi ani grei, și care ceda la un jucător de Top 400 nu cu multe săptămâni în urmă este acum în semifinalele US Open.

Îl va întâlni acolo pe un alt jucător revelație, rusul Daniil Medvedev, care și-a continuat incredibilul tur de forță din această vară. Medvedev a câștigat în patru seturi un meci ciudat cu Stan Wawrinka, deși părea (și credea) că nu va duce la capăt nici setul întâi, din cauza problemelor fizice pe care le cară după el în acest maraton de meciuri. Dar rusul a jucat tactic grozav și a țesut o pânză în jurul lui Wawrinka, la rându-i, departe de energia arătat în meciul cu Djokovic. Wawrinka a povestit apoi, la conferința în limba franceză, că a fost bolnav și a stat la pat încă de la meciul cu Nole și nu s-a pregătit corespunzător.

Seria de meciuri nefaste ale lui Federer la New York continuă, iar această înfrângere se alătură dezamăgirii de la Wimbledon, completând o vară complicată pentru Roger.

„Sunt dezamăgit acum că s-a terminat, pentru că simțeam că am început să joc bine. E o oportunitate ratată oarecum, pentru că am condus, iar dacă treceam cumva, aveam două zile la dispoziție să mă recuperez. Dar trebuie să accepți înfrângerile. Sunt parte din sport. Viața e ok, mă gândesc acum la timpul alături de familie”, a spus elvețianul, adăugând că va încerca să joace programul obișnuit pe final de sezon.

„Știu că oamenii citesc mult în astfel de lucruri, dar nu am pierdut aici din cauza a ce a fost la Wimbledon. Am fost gata de joc, să dau tot ce am aici.

Dacă o să mai am oportunități la alte Slamuri? Nu știi niciodată. Sper, firește. A fost, totuși, un sezon pozitiv. E dezamăgitor acum, dar voi fi în regulă, mă voi pune pe picioare”.

Mult-dorita întâlnire Federer – Nadal la US Open nu se va întâmpla nici anul acesta. Rafa are acum o ocazie excelentă să câștige un nou titlu de Grand Slam, rămas fără cei doi mari rivali ai săi pe tablou, alături de câțiva jucători fără nicio finală de Slam în palmares.

Prima semifinală a turneului feminin s-a stabilit și ea. Va fi Serena Williams vs Elina Svitolina, cele două învingându-le pe Qiang Wang și Johanna Konta.

Concurs nou! Premiul cel mare: un termobag Wilson Federer DNA + alte 27 de premii. Detaliile de participare, aici.

Articolele 30-0 sunt susținute de