Roland Garros de toamnă-iarnă, ziua 1: nu e despre stil, ci despre supraviețuire. Cu ce am rămas din deschiderea turneului

Treizecizero | 28 septembrie 2020

Felul în care a început această ediție a Roland Garros e o metaforă perfectă pentru sezonul în curs. Nu e despre stil la Paris de data asta, ci doar despre ajuns la linia de sosire.

Roland Garros este oferit de

Două victorii românești e tot ce ne doream din prima zi a Roland Garros. Restul a fost bonus. La fel a fost și pentru turneu faptul că programul a fost dus la capăt cu bine.

Până la urmă, la finalul primei zile de Roland Garros, cei mai fericiți trebuie să fie organizatorii. Au scăpat cu bine de un prim snop consistent de meciuri, într-o zi care a început cu o vreme teribil de rece (figura lui Gasparyan, din tweet-ul de mai jos, spune totul), cu jucători îngrijorați sau nemulțumiți într-un mod foarte specific (hello, Vika), cu vânt, umiditate, zgură grea și cu reprize de ploaie. Nu s-a accidentat nimeni, nu a ieșit niciun scandal și, cu excepția unui singur meci întrerupt, tot programul a fost dus la capăt cu bine. E un tenis așa cum e, cum se poate, dar nu stăm să ne plângem, pentru că nu e vremea de mofturi. Toată lumea tenisului este în survival mode, iar felul în care a început această ediție a Roland Garros e o metaforă perfectă pentru sezonul în curs. Atunci când condițiile oferă o fereastră, planul e simplu: înghesuie cât mai multe meciuri cu putință, închide ochii și speră la ce e mai bun.

Ce-i drept, noul Philippe-Chatrier ar fi meritat o inaugurare mai cu fast, cu tot cu acoperișul lui atât de așteptat, care schimbă atât de mult toată dinamica. Doar că, pe cât de viu și de colorat poate să fie complexul de la Roland Garros pe timp de vară, pe atât de dezolant poate arăta când condițiile meteo sunt precum duminică. Și cum vor fi, foarte probabil, pe tot parcursul turneului. Nu mai vezi cămăși și rochii elegante, ci pelerine și geci închise până sus. Nu mai e loc de înghețată și prosecco, ci de ceaiuri fierbinți. Nu e timpul pentru victorii în stil și lovituri spectaculoase, ci pentru ajustări tactice, echipament gros și adaptabilitate.

Thrillerele care n-au fost

La anunțul programului pentru duminică, erau cel puțin două meciuri care au atras atenția și care promiteau o intrigă aparte: Sinner – Goffin și Wawrinka – Murray, ambele, nedrepte pentru turul 1. Primul, un duel între un puști foarte promițător, viitor campion de Slamuri în viziunea multora, și un jucător constant de Top 10-20, care încă nu și-a atins tot potențialul ultimul cuvânt în turneele mari. Al doilea, un meci între două legende ale sportului, într-o regăsire simbolică pe un Chatrier nou, la trei ani după o semifinală teribilă, care a însemnat sfârșitul pentru un genunchi și pentru un șold.

Niciunul din cele două meciuri n-a oferit însă ce inspira afișul, încheindu-se cu victorii în câte trei seturi clare. Goffin a fost no-show, lipsit de energie și, în general, cu nimic de oferit, oferindu-i lui Sinner un succes clar, chit lipsit de glorie. Belgianul pare, din ce a spus, unul dintre jucătorii care au fost afectați de pauza impusă de pandemie, iar rezultatele sale post-revenire o arată. Andy Murray n-a avut soluții contra lui Stan, arătând că acest sezon comprimat i-a redus masiv oportunitățile de a petrece timp pe teren și a-și regăsi nivelul în meciuri oficiale.

„O să-mi fie foarte dificil să-mi mai regăsesc nivelul”, a admis Murray.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1310288838359740419?s=20

Super Kei

Alt meci strâns din perspectiva clasamentului s-a dovedit strâns și pe teren: Kei Nishikori, locul 35 în lume, l-a învins pe Dan Evans, numărul 34, scor 1-6, 6-1, 7-6 (3), 1-6, 6-4. E cel mai important rezultat obținut de Nishikori după propria sa reîntoarcere post-accidentare.

Japonezul, fost sfertfinalist la Paris acum trei ani, a fost ținut pe tușă întâi de o operație la cot, apoi de virusul Covid-19, pe care l-a căpătat exact înainte de US Open, amânându-și astfel revenirea. Aceasta a fost prima lui victorie într-un Slam după un an.

Însă, în ciuda tuturor problemelor, Nishikori, 30 de ani, e unul dintre cazurile care a găsit și o parte bună în situația curentă. Schimbările de metodologie făcute asupra clasamentului ATP l-au ajutat, pentru că altfel ar fi rămas fără clasament după un an de absență. „E greu să trebuiască să joci cu capi de serie devreme în turneu. Însă sunt norocos, puteam să fiu la 0 puncte acum”, a spus el. Vestea și mai bună: după un astfel de meci intens, brațul operat se simte foarte bine.

Păreri și păreri despre mingi

S-au spus multe și se vor mai spune multe despre mingile folosite la acest Roland Garros, dar învinsul lui Nishikori, britanicul Dan Evans, s-ar putea să fi câștigat deja premiul pentru cea mai creativă descriere:

„Mingile cu care am jucat azi nu le-ai da unui câine să le ronțăie. Uite, e ceea ce e, e frig, e teribil de frig. Dar cea mai mare chestie? Mingile. Poate că au cam greșit-o cu mingile. E greu să faci mingea aia să se ducă undeva”, a comentat Dan.

Nishikori a fost mai diplomat, descriind însă felul în care sare mingea drept „la jumătate din cum ar sări pe timp de vară”. Japonezul a fost și el incomodat de condiții, dar a depășit pierderea unui avantaj de 3-0 în decisiv venind des în față ca să scurteze punctele: de 66 de ori a urcat la fileu Nishikori. E destul de clar că această strategie, folosită și de Simona Halep azi, va trebui să fie în vederile multor jucători în acest turneu.

Scorul zilei: Londero

Nu ar fi o zi inaugurală de Slam, mai ales unul pe zgură, fără un maraton. De serviciu au fost, cum nici nu se putea altfel, doi sud-americani: Juan Ignacio Londero și Federico Delbonis. Cei doi argentinieni au trudit cinci ore fără șase minute. Londero a avut 2-0 la seturi, Delbonis a egalat. Londero a servit de cinci ori pentru meci în decisiv, irosind și două mingi de meci pe parcurs. După 11 break-uri în setul cinci, Londero a reușit într-un final să concretizeze break-ul de la 13-12, încheind meciul: 6-4, 7-6 (1), 1-6, 2-6, 14-12. Nu vă certați dacă nu vă reamintiți care-i regula de scor în setul decisiv la Roland Garros; fiecare Slam are o altă regulă pentru setul cinci și probabil că nimeni nu le ține minte pe toate.

Dacă Delbonis nu a reușit o revenire memorabilă, austriacul Jurij Rodionov e eroul zilei în acest sens: venit din calificări, Rodionov l-a întors de la 0-2 la seturi pe francezul Jeremy Chardy pe un Suzanne-Lenglen pustiu, încheind cu 10-8 în decisiv, în patru ore și 36 de minute. Totuși, la capitolul reveniri, RG e deja în urmă față de US Open, unde lista meciurilor întoarse a fost una interminabilă.

Performerele zilei

Într-un țintar de meciuri încheiate, în general, cu rezultate firești, cele două meciuri tari ale zilei de pe tabloul feminin s-au încheiat cu victoria celor considerate outsidere pe hârtie. Caroline Garcia, care se simte întotdeauna excelent ca underdog, dar e mereu apăsată când e favorită, a pus deja capăt traseului lui Anett Kontaveit, văzută de (poate prea) mulți drept o posibilă prezență în fazele finale: 6-4, 3-6, 6-4, cu Garcia revenind de la break în decisiv.

La debutul ei pe tabloul principal de la Paris, Coco Gauff a eliminat-o pe semifinalista de anul trecut, Johanna Konta, 6-3, 6-3, ceea ce înseamnă că Gauff are acum victorii la debut în toate cele patru Slamuri.

Konta, favorită 9, era una dintre potențialele nume care ar fi putut ajunge în sferturile de finală pe partea Simonei Halep. În schimb, în acea zonă de tablou a pornit bine Maria Sakkari, favorita 20, care a trecut de Tomljanovic. De notat, tot pe partea de tablou a Simonei, și ieșirea Dayanei Yastremska, scoasă de Daria Gavrilova. Australianca abia ce s-a întors după un an întreg de pauză cauzată de o accidentare la picior; o va întâlni acum pe Eugenie Bouchard. Semifinalista din 2014 a utilizat wildcard-ul primit de organizatori, trecând de Anna Kalinskaya.

Un gând de bine pentru Benoit

Și-o fi meritând el majoritatea criticilor pe care le primește, dar Benoit Paire merita o gură de oxigen. La urma urmelor, a pătimit ceva în ultima lună. Izolat în hotel la New York și exclus din turneu; retestat pozitiv la Hamburg, apoi negativ, deci lăsat în turneu – Benoit a trecut prin multe în tot acest timp. Întors pe zgura caldă de acasă (rece, dar ce contează), Paire a reușit prima victorie de la restartarea circuitului: 7-5, 6-4, 6-4 cu Soonwoo Kwon, iar tragerea îi zâmbește pentru a-și extinde șederea în hotelul jucătorilor de la Paris: urmează să-l întâlnească pe argentinianul Federico Coria.

Venus revine și la anul

La 40 de ani, Venus Williams își va încheia anul cu o singură victorie, statistică influențată, evident, și de pauza luată forțat din cauza pandemiei. Williams a pierdut a doua oară anul acesta cu Schmiedlova (slovaca și-a întrerupt astfel o serie de 13 înfrângeri la rând în Slamuri) și a confirmat că nu va mai juca în alt turneu în restul sezonului. Dar, întrebată dacă se vede pe teren și în 2021, Venus a răspuns: „Da, cu siguranță”.

Reacția zilei

Prima victorie a turneului a venit și cu cea mai faină reacție de bucurie. La 19 ani, Kamilla Rakhimova a reușit să o elimine pe Shelby Rogers, fostă sfertfinalistă la Paris în 2016, cu un clar 6-2, 6-3. Performanță care ia uite ce înseamnă pentru Kamilla:

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1310162115953655808?s=20

Declarația zilei

Simplu: nu poți să treci peste bucuria Simonei, atunci când a fost întrebată dacă a jucat vreodată meciul perfect.

Ce e de văzut luni

Întâi de toate, avem o singură româncă în program azi: Patricia Țig va căuta prima ei victorie la Roland Garros contra lui Stefanie Voegele. Va fi primul ei meci după titlul de la Istanbul și va fi interesant să o vedem cum va gestiona ea condițiile din punct de vedere tactic.

În rest, sunt destule de văzut, dacă programul va merge conform planului. Dintre numele mari, Dominic Thiem reapare pe teren pentru prima dată după finalul emoțional de la US Open, întâlnindu-l pe Marin Cilic, într-un alt meci tare pentru turul 1. Austriacul a avut doar șase zile de pregătiri, va fi captivant de urmărit dacă se va putea insinua printre Rafa și Novak în acest turneu.

La două zile după ce și-a serbat ziua de naștere, Serena Williams deschide turneul cum a făcut-o și luna trecută, la New York, adică împotriva lui Kristie Ahn. Iar Rafael Nadal începe drumul spre titlul 13 contra bielorusului Egor Gerasimov. Cum va gestiona Rafael condițiile – în contextul în care, dintre numele mari, el pare a fi cel mai afectat – va fi una dintre întrebările primei săptămâni.

Programul complet.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi