Reîntâlnire de cinci stele! Rivalitatea cu cele mai multe meciuri din istoria tenisului, Nadal vs Djokovic, pentru titlul de la Roma

Treizecizero | 19 mai 2019

Rafael Nadal l-a învins pe Stefanos Tsitsipas (6-3, 6-4) și se va revedea în finală cu Novak Djokovic (6-3, 6-7, 6-3 vs Schwartzman). La feminin, Pliskova (6-4, 6-4 cu Sakkari) și Konta (5-7, 7-5, 6-2 cu Bertens) sunt finalistele neașteptate

O finală pe care toată lumea o aștepta și o finală pe care nimeni nu a văzut-o venind. La trasul liniei, Roma a livrat dramă cât cuprinde, scandaluri, ceva meciuri bune și va avea și două finale care n-au cum să te lase indiferent. Italienește, cum ar veni. 

Novak Djokovic vs Rafael Nadal 

PRIETENI DE LA MUNCĂ. Rivalitatea cea mai bogată în meciuri din istoria tenisului mondial se reia la Roma. Novak Djokovic și Rafael Nadal se văd a doua oară anul acesta, după ce finala de la Melbourne a fost expeditivă și a arătat un sârb revenit la nivelul de unplayable. De data asta, lucrurile se mută pe un teren mult mai propice lui Rafa, dar asta nu l-a oprit pe Djokovic în câteva rânduri. Pentru cei interesați de o finală echilibrată și disputată până la capăt, șansele celor doi sunt destul de nivelate acum, în ciuda ecartului teoretic de la început de săptămână. 

NOLE, CU HANDICAP. De ce? Rafa joacă mai bine la Roma decât a făcut-o în precedentele trei apariții pe zgură – lucru exprimat și el în clasicul stil Rafa, în acea declarație care a devenit virală. Ce s-a întâmplat la Monte Carlo, Barcelona și Madrid a rămas, într-adevăr, în acele trei locații; la Roma, Rafa e mai aproape de versiunea nemiloasă care a curățat zgura atâția ani. Dincolo, Djokovic a rămas la un nivel înalt, dar va avea de trecut un handicap nedorit: mai puțin timp de recuperare după două meciuri solicitante la rând, ambele terminate târziu în seară. Trei ore și multe emoții cu Del Potro au fost urmate de alte griji cu Schwartzman, un meci deloc ușor de câștigat.

DOAR AZI ai 20 la sută discount în 30-0 Shop, exclusiv pentru categoria Publicații. Folosește codul de voucher Roma.

LA NIVELUL MĂRII. Nadal s-a revanșat cu Tsitsipas pentru eșecul de la Madrid și a reușit, în sfârșit, o finală pe zgură anul ăsta (lucruri pe care n-am fi crezut a le spune în săptămâna asta a anului). Forehandul lui Rafa a fost nemilos azi; nu doar că a fost mai eficient cu el, dar a avut mai multe ocazii să-l folosească, comparativ cu duelul lor de la Madrid (63 vs 50 la sută, în schimburi – sursa). Tsitsipas a mai învățat ceva cu această ocazie: “La nivelul mării, tenisul e diferit”, a spus grecul, detaliind că față de Madrid, aici Nadal a avut mai mult timp să-l paseze atunci când a venit la fileu. Altfel, a spus el, Nadal ar fi jucat “cam la fel“. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1129764307732967430?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1129761608090214401?s=20

ZGURĂ GREA. Djokovic a cedat din nou un set cu un argentinian, dar de data asta n-a trebuit să salveze mingi de meci; în ciuda unei replici foarte inspirate a lui Diego, care a făcut un tiebreak foarte bun, sârbul a făcut break pentru 4-2 în decisiv și n-a mai scăpat hățurile. Punctul de la 3-2, 30-30 (video, mai jos) s-ar putea să fi avut de-a face cu asta.

Schwartzman a folosit inspirat multe scurte și a jucat repede, în ceea ce Djokovic a descris “condiții foarte grele, cele mai grele în care am jucat anul acesta. Mingea a sărit foarte puțin, nu știam la ce să mă aștept”. E bucuros Nole pentru Rafa că acesta s-a întors în finală? “Ca admirator al lui, mă bucur mult. Ca oponent, deloc“.

Cât despre Diego, e interesant ce va face la Roland Garros; nu uităm acel meci în care părea că-l are în mână pe Rafa, înainte ca ploaia să intervină dramatic.

https://twitter.com/TennisTV/status/1129847094334951424?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1129810814553268226?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1129825047999373312?s=20

CIFRE. Nadal și Djokovic au acum câte 50, respectiv 49 de finale de Master (Federer li se alătură în acest grup, cu 50). După ce Tsitsipas și-a ratat șansa lui de azi, Djokovic rămâne unicul jucător din istoria tenisului care a reușit vreodată să-l bată în două săptămâni succesive pe zgură (Madrid și Roma, 2011). Un fact mai ciudat: aceasta va fi prima finală de Masters între Djokovic și Nadal în ultimii cinci ani. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1129852394177728517?s=20

ȘI MAI MULTE CIFRE. Djokovic conduce în head-to-head cu 28-25. Conduce în finale, 15-10. Nadal conduce pe zgură, 16-7, dar în ultimele 14 întâlniri pe zgură, scorul e egal, 7-7.  Împreună, cei doi au câștigat 12 din ultimele 14 ediții ale acestui turneu: Rafa are 8, Nole are 4.  Finala de duminică va însemna că Roma devine turneul unde cei doi s-au întâlnit de cele mai multe ori (4-3 Nadal).

BONUS. Acest articol din arhivă, cu momentele relevante ale rivalității Nadal – Djokovic.

https://twitter.com/TennisTV/status/1129861664743002112?s=20

Karolina Pliskova – Johanna Konta

IMPREVIZIBIL. Well, well, well. Cum observa cineva pe Twitter, pe zgura rapidă de la Madrid, finala a fost între două jucătoare considerate specialiste pe zgură, Simona Halep și Kiki Bertens. Pe zgura foarte lentă de la Roma, finala aduce în față două jucătoare consacrate pe suprafețele rapide? Ei bine, așa va fi cazul. Karolina Pliskova și Johanna Konta sunt finalistele pe care nimeni nu le-ar fi intuit la startul săptămânii. Încă o dovadă a formidabilului echilibru care domnește în WTA. 

CE RĂSTURNARE. Cât contează un punct? Pe finalul setului secund, Kiki Bertens era la două puncte de victorie când Konta a luat un drive-volley de lângă fileu; l-a lovit cumva curios, iar mingea abia ce a prins tușa. De ar fi greșit, cum părea că se va întâmpla, i-ar fi oferit olandezei minge de meci și șansă pentru a doua finală în două săptămâni. Nu e clar dacă acel punct a afectat-o direct pe Bertens, care, mai mult sau mai puțin, fusese jucătoarea care condusese mai mereu scorul până atunci; cert e că minute mai târziu meciul se întorsese dramatic. Apoi, Konta, la o zi după ce a sărbătorit 28 de ani, a fugit cu victoria, luând 9 din ultimele 11 game-uri. 

BERTENS LA PARIS. Seria de opt victorii la rând a lui Bertens a fost astfel oprită, dar olandeza rămâne oricum una dintre candidatele la titlu la Paris. Acest meci a expus însă tendința ei de a intra ocazional în degringoladă, atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie. Rămâne de văzut dacă la Roland Garros ea va juca susținută de valul de încredere acumulat recent sau, dimpotrivă, apăsată de așteptările create de ultimele rezultate. 

A DOUA FINALĂ PE ZGURĂ ÎN 2019. Konta ajunge în cea mai mare finală a ei de la Miami 2017 încoace (da, acel Miami), care-i și ultimul ei titlu. Au fost doi ani grei pentru britanică, și e cu atât mai surprinzător că o vedem regăsindu-și drumul spre fazele finale tocmai pe zgură, suprafață pe care a mai jucat o finală recent, la Rabat. Dar nu e într-atât de surprinzător; chiar ea povestea că în juniorat și-a câștigat multe dintre titluri pe zgură. “Nu m-am îndoit niciodată de abilitățile mele pe această suprafață. Nu mi se pare că a venit chiar de nicăieri acest rezultat“, a spus Konta, care are două semifinale de Slam în palmares, dar n-a trecut niciodată de turul 1 la RG. 

PLISKOVA S-A REVANȘAT CU SAKKARI. Britanica va fi însoțită în finală de Karolina Pliskova, care aduce la acest meci un head-to-head notabil: 6-1. Pliskova a obținut o victorie pe care și-a dorit-o foarte mult, după episodul dintre cele două de anul trecut, tot la Roma. Sakkari a avut minge de 5-2 în primul set, dar de acolo Karolina a întors meciul. Grecoaica a spus ulterior că n-a mai putut susține intensitatea de la început, iar corpul a lăsat-o un pic. 

URCĂ PE 2? Pliskova, la a treia ei finală anul acesta, va urca pe locul 2 dacă va câștiga titlul, ceea ce ar aduce două big-hittere ca favorite 1 și 2 la Paris. 

Foto: ATP

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi