Fast
Nole câștigă titlul 7 la AO!

Formidabilul Novak Djokovic îl domină autoritar pe Rafa Nadal și câștigă din nou Australian Open. Al 15-lea Slam pentru Nole!

Treizecizero | 27 ianuarie 2019

Novak Djokovic a câștigat pentru a șaptea oară în carieră Australian Open, după o finală în care sârbul a jucat la un nivel extraordinar. A fost 6-3, 6-2, 6-3 în două ore și patru minute pentru Djokovic contra lui Rafael Nadal, într-un meci din care sârbul a înlăturat rapid orice posibilitate de echilibru. Referințele la finalele anterioare epice ale celor doi, mai ales cea din 2012 (cea mai lungă din istoria finalelor de Slam) au fost rapid lăsate în umbră de Djokovic, care a pornit excelent, a profitat din prima de ezitările lui Nadal și nu s-a mai uitat în urmă.

Djokovic a pierdut un singur punct pe primul serviciu în primul set, pe care l-a început cu patru game-uri consecutive câștigate la zero. Dacă Rafa a dat ceva semne pe final de prim set că se poate reinsera în meci, ele au fost repede respinse de Djokovic, care a fost brutal în setul al doilea și a făcut de asemenea timpuriu break și în setul al treilea.

Nadal, mai mereu în defensivă și adesea nehotărât în privința a ce vrea să facă, a început să echilibreze meciul în partea a doua a setului secund. Dar Novak și-a făcut bine serviciul, apărând unica oportunitate de break creată de spaniol, și a sprintat spre victorie. Sârbul a încheiat meciul cu doar 9 erori neforțate!

Djokovic câștigă astfel al șaptelea său titlu la Australian Open, un record absolut în istoria acestei competiții, desprinzându-se dintr-o egalitate cu Roy Emerson și cu Roger Federer.

Este al 15-lea titlu de Grand Slam al lui Novak, care se desprinde de Pete Sampras (14) și vine la doar două titluri distanță de Rafa Nadal (17). Roger Federer conduce în acest top, cu 20 de titluri de Grand Slam.

Cei trei titani își vor continua bătăliile și în celelalte turnee de Slam ale anului; cel de la Roland Garros capătă acum o importanță deosebită: Nadal își va propune să își apere trofeul la Paris și să câștige un incredibil titlu 12 acolo. Novak, la rându-i, va merge acolo în calitate de deținător al celorlalte trei turnee (AO, Wimbledon, USO) și va încerca să facă pentru a doua oară în carieră Grand Slamul, adică să dețină toate cele patru GS-uri simultan. El a devenit, în 2016, primul jucător de la Rod Laver încoace care atinge această performanță. De la acel moment, jocul lui a cunoscut o cădere spectaculoasă, suferind o serie de eliminări surprinzătoare la marile turnee și părăsind Top 10. După aproape doi ani de rătăcire, Djokovic și-a regăsit forma vara trecută, după o operație la cot și după readucerea lui Marian Vajda în echipa sa. A câștigat Wimbledon și US Open, a dominat majoritatea turneelor și a încheiat sezonul anterior pe primul loc. Novak a început sezonul 2019 în aceeași manieră, confirmând așteptările care-l dădeau drept mare favorit la Melbourne.

Pentru Nadal a fost primul turneu jucat de la US Open încoace și prima oară când pierde o finală de Slam fără să câștige un set. Spaniolul pierde pentru a patra oară în finală la Melbourne, turneu pe care l-a câștigat o dată, în 2009.

Analiza meciului este AICI.

https://twitter.com/darren_cahill/status/1089475929640906752