AO 2022, prima zi | Osaka și Barty încep tare. La fel ca Nadal și competitorii din Next Gen

Radu Marina | 17 ianuarie 2022

Debutul Australian Open a fost mai degrabă cuminte: puține surprize, multe meciuri în care favoritele și favoriții au fost expeditivi. O liniște poate binevenită după toată agitația de dinainte de start.

Într-o primă zi care s-a dovedit a fi frumoasă și importantă pentru Gabi Ruse și Jaqueline Cristian – ambele primele lor victorii pe tabloul principal al unui Slam – debutul Australian Open a fost mai degrabă cuminte: puține surprize, multe meciuri în care favoritele și favoriții au fost expeditivi.

Naomi Osaka și Ash Barty fac primul pas

Favorită 13, Naomi Osaka, deținătoarea titlului, a debutat cu o victorie scurtă, 6-3, 6-3 cu Camila Osorio Serrano, jucătoare clasată pe locul 50. Aceasta a fost a 8-a victorie consecutivă pentru Naomi la Melbourne, după un meci pe care l-a controlat de la cap la coadă; singurul segment cu emoții a fost în primul set, când de la 5-0 s-a trezit aproape prinsă din urmă. Serrano, care traversează cea mai bună perioadă a carierei și e una dintre jucătoarele cu un salt important anul trecut, a venit la 3-5 și a avut două mingi de break pentru egalare în primul set.

În final, Osaka a fost, ca de atâtea ori, prea puternică. Japoneza a încheiat meciul cu 20 de lovituri câștigătoare (față de 5 ale adversarei) și cu doar cinci puncte pierdute în spatele primului serviciu.

Următoarea adversară pentru Naomi va fi Madison Brengle. Brengle o conduce pe Osaka în întâlnirile directe, singurul lor meci având loc în 2013, la un turneu ITF în SUA: 6-2, 6-2 pentru Brengle. 

Pe aceeași parte de tablou, Ash Barty a fost la un game distanță să debuteze pentru al doilea an consecutiv la AO cu un double bagel; Lesia Tsurenko a reușit să evite asta când era condusă cu 6-0, 5-1, reușind game-ul de onoare. Un alt debut impresionant pentru Ash, care face și ea un prim pas, ca și Naomi, către eventuala lor întâlnire din optimile de finală.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483009262045601796?s=20

Badosa continuă să câștige

Deși a avut ceva probleme la picior, pentru rezolvarea cărora a dat credit fizioterapeutei, și a spus că s-a simțit „epuizată”, Paula Badosa rămâne într-o formă de speriat. Nivelul ei a fost prea ridicat pentru Ajla Tomljanovic, pe care a eliminat-o cu o serie de șapte game-uri la rând în victoria de final de zi, 6-4, 6-0. Martina Trevisan urmează pentru recenta campioană de la Sydney, care a câștigat 14 din ultimele 17 meciuri jucate de la Indian Wells încoace.

Gauff, una dintre puținele favorite eliminate

Wang Qiang nu mai bătuse pe nimeni din Top 20 de la victoria ei cu Serena Williams, din urmă cu doi ani. Întoarsă la Melbourne Park, chinezoaica (fără victorie de anul trecut de la RG) a câștigat cu favorita 18, Coco Gauff, scor 6-4, 6-2.

Belinda Bencic s-a grăbit să fie prima

Belinda Bencic a fost prima jucătoare care s-a calificat în turul doi la Australian Open pe tabloul feminin, după o victorie relativ confortabilă cu Kristina Mladenovic. Bencic, care e favorită 22, a câștigat convingător, 6-4, 6-3, un meci în care Mladenovic n-a avut vreun moment în care să lase impresia că poate face mai multe.

Belinda se întâlnește acum cu Amanda Anisimova, o ciocnire care se anunță de pe-acum foarte tare. Anisimova, care tocmai a ajuns la a șasea victorie consecutivă în 2022, a trecut un test important după ce a revenit de la 0-1 la seturi cu olandeza Arianne Hartono: 2-6, 6-4, 6-3.   

Maria Sakkari, numărul 8 și favorită 5, a fost prima dintre marile favorite care s-a calificat mai departe, după o victorie mai degrabă chinuită cu Tatjana Maria, locul 287. Sakkari, care a recunoscut că nu s-a simțit bine în meci, a câștigat în două seturi lungi, 6-4, și 7-6, după ce adversara ei a avut o șansă mare să ducă meciul în decisiv.

Scorul zilei: 6-1, 0-6, 5-0 ret. 

Scorul zilei a venit în partida Dayana Yastremska vs Madison Brengle, meci care s-a încheiat cu o retragere a Dayannei Yastremska. Întâlnirea a durat doar o oră și 29 minute și întreaga evoluție – în special a scorului – a fost printre cele mai ciudate văzute în ultima vreme. 

Statistic, Brengle a câștigat acest meci având în dreptul ei doar o singură lovitură câștigătoare (!), în vreme ce Yastremska a avut, la total, 31 de lovituri direct câștigătoare. Evident, balanța a fost pe dos în dreptul erorilor neforțate: 61 de erori pentru Yastremska, 12 pentru Brengle, care se pregătește acum de întâlnirea cu Osaka. 

Elina Svitolina a oprit seria de înfrângeri

Elina Svitolina n-a avut cel mai bun an 2021; și n-a început grozav nici noul sezon: ucraineanca a ajuns la Melbourne având în spate o serie de patru înfrângeri consecutive – lucru cu care nu s-a mai întâlnit de foarte mult timp. Elina a reușit să iasă din pasă proastă cu o victorie bună, solidă, împotriva franțuzoaicei Fiona Ferro. A fost 6-1, 7-6 pentru Svitolina, care e favorită 15 la această ediție a AO. 

Următoarea ei adversară va fi tot o franțuzoaică, după ce Harmony Tan a eliminat-o (6-3, 6-3) pe Yulia Putintseva. 

Rafael Nadal, expeditiv în primul meci

Rafa Nadal a trecut cu bine de primul tur, după o victorie clară – poate chiar impresionantă – cu Marcos Giron, jucător clasat pe locul 66 ATP. A fost 6-1, 6-4, 6-2 pentru Nadal, care nu și-a pierdut niciodată serviciul în meci și a părut să joace prea intens pentru un adversar lipsit de soluții: începând cu profunzimea și „greutatea” mingilor, continuând cu atacurile lui furibunde și cu câteva evadări spectaculoase în defensivă, spaniolul i-a cerut prea multe lui Giron.

A fost deci o victorie de rutină pentru Rafa – a 70-a victorie a carierei la Australian Open. Spaniolul a mai adunat puțin ritm în acest start bun de an, în care deja a câștigat un trofeu: Melbourne Summer Set 1 (ATP 250).

Nadal va juca în turul doi cu Yannick Hanfmann, care l-a bătut în trei seturi pe Thanasi Kokkinakis, favoritul tribunei. Un favorit care, după succesul recent de la Sydney, n-a avut norocul unei zile în plus de pauză înaintea acestui AO, reamintindu-ne că un titlu câștigat în săptămâna premergătoare unui Slam vine cu prețul lui.

Radu Albot continuă să adune victorii

Radu Albot n-a avut un sezon 2021 prea bun. Din iulie și până în octombrie, Albot adunase doar două victorii, însă pe final de sezon a decis să participe la câteva turnee challenger în Franța, decizie care i-a salvat sezonul și, în final, i-a permis să intre în 2022 în formă și cu încredere. Albot a jucat sferturi la Roanne și a câștigat titlul la Pau (ATP Challenger), iar aceste rezultate i-au permis să rămână aproape de (re)intrarea în top 100 ATP. 

La Australian Open, Albot a evoluat în calificări, unde și-a câștigat toate cele trei meciuri și a ajuns pe tabloul principal. Pe tabloul principal, Radu a trecut astăzi în patru seturi, 6-3, 6-4, 4-6, 6-2, de Yoshihito Nishioka. 

Cameron Norrie, primul favorit eliminat la AO2022

Favorit 12 la Melbourne, Cameron Norrie, jucătorul cu cea mai interesantă evoluție în 2021, a fost eliminat categoric, 6-3, 6-0, 6-4, de Sebastian Korda. E drept, având în vedere adversarul – Korda nu e un jucător pe care cineva să și-l dorească în primul tur –, această înfrângere nu e tocmai stranie.

Victorii fără emoții pentru Monfils, Shapovalov, Garin, Carreno-Busta, Alcaraz, Berrettini, Khachanov

Jucătorii din lista de mai sus au câteva lucruri în comun: sunt capi de serie și tocmai ce și-au câștigat, fără mari emoții, meciurile din primul tur de la Melbourne. Gael Monfils a trecut rapid, 6-1, 6-1, 6-3, de Federico Coria și e de urmărit cât de departe va putea ajunge la Australian Open; Pablo Carreno-Busta l-a învins (6-1, 6-2, 7-6) pe argentinianul Tomas Etcheverry; Berrettini a pierdut un set pe drum cu Nakashima, 4-6, 6-2, 7-6, 6-3; la fel au pățit Denis Shapovalov, proaspătul campion de la ATP Cup, și rusul Karen Khachanov, favoritul 28, dar ambii au trecut mai departe.

În alte locuri, John Millman l-a eliminat pe Feliciano Lopez, care a ajuns la al 76-lea turneu de Slam jucat la rând (!), un record absolut.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483038410185060354?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483003019977539584?s=20
https://twitter.com/tennis_gifs/status/1482976843955326979?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483133264545996807?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483070185905049609?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483106842981011459?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi