Rafael Nadal ratează din nou US Open, își închide sezonul 2021, dar e optimist pentru o recuperare completă

Treizecizero | 20 august 2021

Problema lui Rafa e aceeași care l-a necăjit încă din startul carierei: problema cronică la piciorul stâng care l-a deranjat încă din adolescență și în ciuda căreia a câștigat 20 de Slamuri.

Rafael Nadal și-a anunțat astăzi retragerea de la US Open și, odată cu asta, încheierea timpurie a sezonului competițional 2021. Motivul este problema cronică la piciorul stâng care l-a deranjat practic pe toată durata carierei sale și pe care a trebuit s-o gestioneze cât mai bine posibil.

Rafa încheie sezonul cu un bilanț de 25-5 și cu „doar” două titluri, la Barcelona și Roma. Ultimul meci jucat de Nadal a fost cel cu Lloyd Harris, la Washington, pierdut în trei seturi. Ulterior, spaniolul a încercat să joace la Toronto, dar a trebuit să se retragă în ultimul moment. A urmat apoi retragerea de la Cincinnati, ceea ce a amplificat bănuielile că Nadal va fi obligat să sară și peste US Open, suspiciuni confirmate azi.

Înainte de Washington, Rafa sărise și peste Wimbledon și turneul olimpic, în încercarea de a-și reface piciorul, însă revenirea pe hard nu s-a dovedit una prielnică, deplasarea lui având de suferit.

„Am suferit prea mult din cauza piciorului în ultimul an”, a explicat Nadal într-un video prin care și-a prezentat decizia. „Am avut nevoie să vorbesc cu familia, cu echipa și cu medicii ca să înțeleg ce se întâmplă. Piciorul nu e în regulă, iar pe parcursul ultimului an nu m-am putut să mă antrenez la nivelul la care aș avea nevoie ca să fiu competitiv. Așa că a trebuit să iau această decizie, dar sunt încrezător că mă voi reface la 100 la 100 și voi fi din nou capabil să lupt pentru cele mai importante trofee”.

Rafa a câștigat de patru ori US Open, cel mai recent în 2019, dar n-a apucat să-și mai apere acel titlu, după ce a sărit ediția de anul trecut, jucată cu porțile închise din cauza pandemiei. Celălalt mare turneu rămas în calendarul acestui an, ATP Finals, este și singura competiție high class din tenis pe care Nadal încă nu a câștigat-o. Speranțele lui în acest sens vor trebui să mai aștepte un an.

Se încheie astfel un sezon dificil pentru spaniol, care, printre altele, nu a reușit să-și asigure tradiționalul titlu la Roland-Garros și încheie anul fără niciun Slam. Într-o semifinală epică, Nadal a fost oprit de Novak Djokovic, sârbul care ulterior s-a impus și la Wimbledon și care este acum într-o cursă istorică pentru a realiza The Grand Slam, prin câștigarea US Open.

Accidentarea lui Nadal este arhicunoscută, ea deranjându-l încă de la începuturile carierei sale. De altfel, Rafa a trebuit să își întârzie cu un an debutul la Roland-Garros (unde a debutat în 2005, câștigând direct titlul) din cauza acestei probleme la piciorul stâng, un os deformat la piciorul stâng, problemă care i-a făcut pe mulți, inclusiv medici, să afirme că Nadal nu va mai putea juca niciodată tenis. „Medicii au fost foarte negativi cu privire la șansele mele de a avea o carieră, dar, sincer, am avut una la care nu am visat niciodată, așa că sunt încrezător că mă voi recupera încă o dată. Iar dacă piciorul va fi mai bine, atunci și tenisul și mentalitatea mea vor fi acolo unde trebuie cât se poate de curând. Puteți să fiți siguri că voi face tot ce ține de mine ca să transform acest lucru în realitate”.

Absența lui Rafa de la US Open și din restul sezonului completează o suită de retrageri de înalt profil din tenisul masculin, care s-a văzut, pe rând, sărăcit de absențele anunțate ale lui Roger Federer, Dominic Thiem și Stan Wawrinka. Federer a anunțat o a patra operație la genunchi, Thiem are o accidentare la încheietura dreaptă, iar Wawrinka are de asemenea probleme la genunchi. Primii doi sunt de asemenea absenți confirmți pentru restul anului și vor căuta să încerce o revenire la Australian Open.

În particular, problemele de sănătate tot mai dese ale poate celei mai faimoase perechi de rivali din tenis, Roger Federer și Rafael Nadal, au întărit sentimentul general că poate cea mai frumoasă epocă din tenis e aproape de sfârșit.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi