Rafael Nadal câștigă Australian Open revenind de la 0-2 la seturi! Rafa ajunge la 21 de titluri de Grand Slam, cele mai multe din istoria tenisului masculin

Treizecizero | 30 ianuarie 2022

Nadal ajunge astfel la 21 de titluri de Grand Slam, trecând de unul singur pe primul loc într-o ierarhie a titlurilor all-time în care era la egalitate cu ceilalți doi uriași jucători, Roger Federer și Novak Djokovic.

Rafael Nadal a câștigat titlul Australian Open, după o victorie fantastică, în cinci seturi și peste cinci ore de luptă dramatică, dură, cu Daniil Medvedev: 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5. 

Spaniolul reușește astfel al doilea său titlu la Melbourne, la 12 ani de la precedentul, și, odată cu asta, reușește a doua oară un Career Grand Slam (adică să câștige toate turneele de GS de cel puțin două ori).

Dar, mai important, Nadal ajunge astfel la 21 de titluri de Grand Slam, trecând de unul singur pe primul loc într-o ierarhie a titlurilor all-time în care era la egalitate cu ceilalți doi uriași jucători, Roger Federer și Novak Djokovic. 

Pentru Rafael Nadal, aceasta e probabil și cea mai grozavă revenire din întreaga lui carieră. A apucat deja să o spună imediat după meci, o va simți cu adevărat de-acum încolo: că ajunsese în finală, după multe luni în care n-a știut dacă va mai fi în stare să revină în circuit, era deja o mare realizare; dar că a câștigat-o revenind de la 0-2 la seturi în fața unui adversar atât de dârz ca Medvedev, asta e imens. 

Pentru că nimeni n-ar fi crezut că Medvedev mai poate fi întors de la 2-0 la seturi. Poate că nici Rafa n-a crezut-o, până când n-a salvat cele trei mingi de break consecutive de la 3-3 în setul al treilea. 

A fost primul moment de slăbiciune arătat de Medvedev. Și-ar fi putut trece neobservat, dacă din partea cealaltă a fileului s-ar fi uitat altul decât Nadal. Însă Rafa a văzut. Și atât i-a trebuit pentru a ridica din nou armele.

Niciodată nu mai revenise Nadal de la 0-2 într-o finală de Grand Slam până azi. Și foarte puțini au mai crezut că poate face acest lucru într-o finală în care Medvedev a avut prim-planul o bună bucată de timp. Rusul a avut 2-0 la seturi și trei mingi de break în setul trei, în care a continuat să fie jucătorul mai bun până la 4-4. Dar Medvedev a judecat prost o pereche de puncte în acel serviciu și a fost tot ce i-a trebuit lui Nadal să reintre în meci și să se regenereze.

Spaniolul a luptat tot meciul, în ciuda faptului că n-a avut o zi grozavă pe serviciu și a făcut multe erori neforțate în momente cheie în primele două seturi. Lucrurile astea aveau să se schimbe curând. Cu un set în cont, Rafa a devenit mult mai limpede în alegerile făcute și a jucat mai agresiv. A luat următoarele două seturi, apoi a făcut break-ul crucial în decisiv, la 2-2. Rafa l-a apărat imediat apoi cu orice preț, salvândalte trei mingi de break într-un alt game uriaș, cum au tot fost pe durata meciului. 

Cu tensiunea la maxim și cu ceasul trecând dincolo de cinci ore de joc, Rafa și-a apărat fiecare serviciu cât a putut de bine. Dar la 5-4, 30-0, inspirația l-a părăsit, iar Medvedev a făcut break-ul când nimeni nu mai credea.

Dar nici rusul nu a putut consolida, oferindu-i oportunități lui Nadal de a face un alt break, ceea ce Rafa a și făcut, trecând iar în față la 6-5.

Iar de data asta, Rafa și-a ținut nervii în frâu până la capăt și a trecut linia de sosire, într-un spațiu în care nu mai e nimeni altcineva decât el.

Articol în curs de actualizare

Reacțiile lui Rafa după meci: „E cel mai mare comeback din cariera mea!” Rafa detaliază problemele prin care a trecut și spune că titlul acesta e mult mai prețios decât primul său Slam, de exemplu. Toate declarațiile, pe larg, AICI.

Reacția lui Daniil. Trist și afectat de rezultat, Medvedev a vorbit, în stilul lui personal, despre impactul pe care l-a avut asupra lui lipsa de susținere în finală. Pe larg, aici.

Felicitat de rivali. Federer și Djokovic au condus lista felicitărilor pentru Rafa în mediul online, de unde nu a lipsit nici Simona Halep. Detaliile, aici.

Cursa pentru GOAT status. N-o să fie niciodată elucidată, asta-i clar. Dar avem un top al celor mai multe titluri de Slam care-i condus acum de Rafa. Avem și povestea; cum au ajuns cei trei la acest 21-20-20, an cu an. Pe scurt.

Titluri de Grand Slam – masculin

Rafael Nadal – 21
Roger Federer – 20 (cel mai recent în 2018)
Novak Djokovic – 20 (cel mai recent în 2021)

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1487793710796623872?s=20&t=S_gkqwZz56y5ui9qQfe_eQ

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1487792158434381827?s=20&t=XMy3Z8maNbfccJCJyViYTA
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1487791222299242502?s=20&t=XMy3Z8maNbfccJCJyViYTA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi