Rafa Nadal, după titlul 21: „E cel mai mare comeback din cariera mea”. Despre cum a întors finala și dacă se simte cel mai bun din toate timpurile

Adrian Țoca | 31 ianuarie 2022

„A fost mai emoționant pentru mine decât la primul titlu de Slam, fără dubii în sensul ăsta. Nu știu, în ultimele faze ale carierei cred că ești capabil să te bucuri mai mult de astfel de momente, pentru că ocaziile sunt mai puține.”

La 2.40 dimineața, stors de puteri, Rafael Nadal a ajuns la conferința de presă de după câștigarea titlului la Australian Open. Dar chiar și așa obosit a mai găsit puterea să ofere câteva răspunsuri interesante, care au oferit încă o perspectivă bogată asupra mentalității unuia dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile.

Este acesta cel mai mare comeback al lui dintr-o finală de Slam? Prima întrebare era aproape inevitabilă.

„Dacă punem totul cap la cap, momentumul, contextul, însemnătatea, da, fără îndoială. Probabil e cel mai mare comeback din toată cariera mea”, a răspuns Rafa.

A revenit, mai târziu, pe o întrebare similară, și a adăugat zâmbind: „Cel mai neașteptat comeback, cu siguranță. Cel mai surprinzător, cred, pentru toată lumea. Cred că și pentru voi. Și pentru mine, în mod special, nu? Pentru că știu cum am ajuns aici. A fost o seară emoțională. Acum sunt distrus fizic, sincer. Nu pot gândi prea mult, nici nu-mi amintesc multe momente ale meciului.

Susținerea publicului a fost uriașă. Am fost foarte emoțional pe toată durata meciului. Chiar dacă, fiind foarte obosit, nu am putut să sărbătoresc cu ei ca de obicei, dar am simțit în interior tot suportul pe care mi l-au acordat pe toată durata meciului”.

Momentul celor trei mingi de break din setul trei a fost unul care a întors meciul cu susul în jos. Cum a întors?

„Nu știu. Era o situație critică. Dar sportul e imprevizibil, nu? Lucrul normal să se întâmple din acel moment e să pierzi în trei seturi. Dar, pe de altă parte, și eu am avut o șansă mare în setul doi, nu? Nu știu. Mi-am tot repetat pe toată durata meciului: am pierdut aici de atâtea ori având ocazii bune de a câștiga, de câteva ori am fost un pic ghinionist. Am vrut să continui să cred până la final. Am vrut doar să-mi ofer o șansă. Și asta am făcut. Am luptat, am încercat să găsesc încredere și o soluție. Cu siguranță, am fost și norocos să ies din acea situație. Au fost multe momente care puteau decide o finală ca aceasta.

Dar nu știu. Pentru mine, seara asta a fost 2012, 2017, 2014. Am fost în poziția asta de câteva ori în cariera mea, aici, în Australia. Seara asta a fost de neuitat. Mă simt foarte norocos. Dar, în același timp, cred că am luptat foarte mult și am muncit din greu să revin în circuit și să-mi dau o șansă de a continua să joc tenis.”

„Au fost momente foarte, foarte grele. Conversații grele”

Subiectul dorit de mulți, cel al titulaturii neoficiale de cel mai bun din toate timpurile, era și el inevitabil:

„Numerele spun acum că ești cel mai bun din lume. Cum te simți? Te simți drept cel mai bun din lume?”

Rafa a avut un nou răspuns elocvent:

„Nu, nu vreau să-mi schimb punctul de vedere, sincer. Sigur că pentru mine e extraordinar să câștig un alt Grand Slam în acest moment al carierei. Înseamnă enorm pentru mine. Știu că e special, că e 21. Știu ce înseamnă. E un titlu cu mare semnificație, nu?

Dar, din punctul meu de vedere, continui să cred ce am spus acum câteva zile. Cred că azi e o zi de neuitat. Nu voi spune niciodată că merit să fiu cel mai bun, pentru că-s mulți care luptă și care merită.

Cred că am avut un spirit foarte pozitiv. În ultimele șase luni am muncit din greu să revin pe teren. Au fost momente foarte, foarte grele. Conversații grele. Pentru că nu știi dacă vei mai avea ocazia să fii din nou în circuit.

Dar, da, mă simt onorat. Mă simt norocos să reușesc încă un rezultat special în cariera mea. Nu-mi pasă atât de mult dacă sunt sau nu cel mai bun din istorie. Sincer, nu-mi pasă atât de mult azi despre asta, nu? Pentru mine, e totul despre a mă bucura de seri ca asta. Înseamnă totul pentru mine. Înseamnă și mai mult că am putut câștiga un al doilea titlu la Australian Open. Mai mult decât orice altceva.”

Revenind pe subiectul publicului, o altă întrebare a fost referitoare la declarațiile făcute de Medvedev, care a acuzat lipsa de susținere în conferința lui de presă.

„Nu știu ce să zic. Cred că Daniil e un mare campion. A acceptat foarte bine înfrângerea. Cred că nu pot decât să am aprecieri pentru el, pentru că e o seară foarte dificilă. Și știu cât de dificil este să fii în poziția asta, după toate șansele pe care le-a avut. Mereu a fost foarte drăguț cu mine. A înțeles ce important și ce emoțional era acest meci pentru mine. A fost foarte drăguț și la finalul meciului, nu? Nu știu dacă l-a afectat publicul sau nu. Sigur că e mai bine să ai de partea ta publicul. În seara asta susținerea a fost nebunească pentru mine. Dar cred cu adevărat că Daniil are un viitor grozav în față. Și o să simtă și iubirea publicului în viitor, pentru că o merită”.

Rafa spune mereu că trebuie să suferi ca să câștigi marile meciuri. A fost întrebat dacă a suferit chiar mai mult decât de obicei în seara asta, după toate cele care i s-au întâmplat.

„Nu eram gata fizic pentru genul ăsta de bătălii, să fiu sincer. Nu m-am antrenat suficient cât să fiu gata pentru așa ceva. Dar în seara asta a fost ceva foarte special. Am dat tot ce am avut, credeți-mă. Și da, sunt foarte, foarte obosit, în toate felurile. Nu pot nici măcar să sărbătoresc.

Dar pentru asta a fost ziua, să sărbătoresc, nu? M-am bucurat. M-am bucurat de luptă. De emoții. Și la final am cu mine trofeul, care înseamnă totul.”

„Sunt norocos că am putut juca o lună. Sunt conștient că lucrurile se pot schimba”

Specific, cum sunt problemele lui la picior în momentul de față? Și prin ce a trecut ca să le rezolve?

„În seara asta n-am avut nicio durere. Am putut să alerg fără limitări. Nu știu ce se va întâmpla mâine, dar mă simt norocos că am putut să joc liber, fără dureri, doar să joc tenis, nu? E un sentiment fantastic.

Știu însă că lucrurile se pot schimba, pentru că, așa cum am explicat zilele trecute, accidentarea mea e dificil de refăcut, imposibil, de fapt. Dar am putut să joc pentru o lună. E foarte mult, e ceva neașteptat, ceva ce-mi dă multă energie să merg mai departe. Vreau doar să mă bucur de moment și să încerc să merg mai departe. Chiar m-am bucurat de sentimentul de a fi înapoi în circuit și o să încerc să-mi urmez calendarul acum.”

„Când îți sucești o gleznă sau îți rupi încheietura, ai un calendar de recuperare, știi ce se întâmplă. E mult mai ușor de acceptat. Am trecut prin acest proces de câteva ori. Știi că ai patru luni de pauză și ai un plan de urmat. În fiecare săptămână faci niște lucruri și vezi îmbunătățiri și știi că după această perioadă de refacere, lucrurile o să fie din nou bine.

Dar cazul meu e complet diferit. Am tot încercat lucruri cu echipa. Pentru o lungă perioadă de timp, fără succes. Zero succes. După toate lucrurile care mi s-au întâmplat în carieră, știind că ai o problemă care nu se poate vindeca, la vârsta mea sigur că dubiile erau acolo. Mental, e mult mai greu. Nu am putut face lucrurile pe care trebuie să le faci ca să revii după o perioadă atât de lungă, lucruri precum mers la sală, la recuperare, la bazin, pe terenul de antrenament. E dureros când nu le poți face. Iar mental e greu. Îți rupe sufletul.

Dar spiritul, munca, disciplina, fiecare zi trecută a însemnat mult pentru mine. Mă simt foarte norocos că am o echipă grozavă în jurul meu, care m-a susținut tot acest timp. Sunt pe lângă mine mai mult ca prieteni decât ca parte din echipă. Am o familie grozavă mereu aproape de mine, în momentele bune și mai ales în cele rele. Fără ei nu aș fi aici.”

Satisfacția e mai mare acum decât la primul Slam

A părut că s-a bucurat mai mult ca oricând la un Slam, că s-a bucurat precum se bucura când era adolescent. Rafa a confirmat.

„A fost mai emoționant pentru mine decât la primul titlu de Slam, fără dubii în sensul ăsta. Nu știu, în ultimele faze ale carierei cred că ești capabil să te bucuri mai mult de astfel de momente, pentru că ocaziile sunt mai puține. Când ai 19 ani, când am câștigat eu prima oară, sigur că e super special, dar știi că dacă joci bine o să continui să ai șanse să te bucuri de astfel de momente.

Acum nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Cu siguranță că sunt mândru. Satisfacția personală e mai mare acum decât cu ani în urmă. Cred că stau mai mult în moment, fără să mă gândesc prea mult în față”.

Și, cum se întâmplă de multe ori în astfel de conferințe din ocazii speciale, întrebarea finală se întâmplă să fie bună, iar răspunsul final reușește de multe ori să cuprindă întreaga esență a discuției. Rafa a fost întrebat care sunt cele mai importante motive datorită cărora e în postura de a trăi aceste momente minunate.

„Dragostea pentru tenis. Pasiunea, atitudinea pozitivă și spiritul de luptă. Și oamenii potriviți lângă mine, care mă ajută zi de zi.”


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi