Rafael Nadal câștigă a zecea oară Roma, trece din nou de Novak Djokovic într-o finală intensă

Treizecizero | 16 mai 2021

„Dar noi suntem încă aici” – este, într-adevăr, tot ce trebuie să știm și despre Roma 2021, și, mergând mai departe, și despre Roland-Garros 2021. Rafa și Novak sunt în continuare greu de dat la o parte și, deși sunt mai vulnerabili la unele turnee, va fi nevoie de ceva special ca să fie învinși la Slamuri.

Rafael Nadal a câștigat pentru a 10-a oară în carieră titlul de la Roma, după o victorie în finala cu Novak Djokovic, 7-5, 1-6, 6-4, în două ore și 49 de minute. Rafa reduce din diferența din H2H, unde Djokovic conduce acum cu 29-28. Pe zgură, Nadal are un avantaj semnificativ, 19-7.

Cei doi rivali au acum fiecare câte 36 de titluri de Masters.

Nadal are acum cel puțin 10 titluri la patru competiții pe zgură: Monte Carlo (11), Barcelona (12), Roma (10) și Roland-Garros (13). Ca și câștigătoarea turneului feminin, Iga Swiatek, Rafael Nadal a salvat două mingi de meci în turul al treilea.


Vino pentru Next Gen, rămâi pentru The Greatest Gen.

Roma a început și s-a derulat în bună măsură sub impresia că unul dintre lupii tineri – poate Sinner, poate Sonego, poate Rublev, poate Shapovalov, poate Tsitsipas – va reuși să continue trendul acestui an. Un trend care spune că titlurile de Masters merg de acum către jucătorii tineri: Hurkacz la Miami, Tsitsipas la Monte Carlo, Zverev la Madrid.

Dar Roma a continuat și s-a încheiat cu o altă luptă strașnică între doi gladiatori cu vechime. În cea de-a 57-a lor întâlnire, Novak Djokovic și Rafael Nadal au scos iarăși cuțitele pe masă, reamintindu-ne de ce fac parte din una dintre cele mai frumoase rivalități din istoria tuturor sporturilor.

Amândoi au suferit ca să ajungă în finală și puteau foarte bine să piardă pe parcurs. Djokovic a început frustrat, suferind cu Fritz în primul meci, apoi a trebuit să treacă printr-un maraton. Sâmbătă, el a jucat și câștigat două meciuri, ambele în decisiv, petrecând în total cinci ore pe teren în victoriile cu Tsitsipas și Sonego. Prima a fost și cea mai grea: Novak a revenit cu Stefanos după ce a fost condus cu set și break atât în al doilea, cât și în decisiv.

Nadal a avut viață ceva mai ușoară în semifinale, însă chinurile lui au venit mai devreme în turneu. În runda a treia, Denis Shapovalov a avut două mingi de meci cu Nadal. După eliminarea suferită la Madrid, ar fi fost un alt pas înapoi nedorit pentru multiplul campion spaniol. Într-un maraton de trei ore și jumătate, Rafa s-a extras din numeroase situații complicate: Shapovalov a avut set și minge de de 4-0 în setul al doilea, plus break avans în decisiv. Plus mingile de meci, dar Nadal a ieșit din corzi de fiecare dată. De acolo, a fost greu de oprit. Și-a luat revanșa cu Zverev în sferturi, l-a oprit pe big-serverul Reilly Opelka și a ajuns în finală cu un atu important: mult mai proaspăt, avea oricând la îndemână soluția de a transforma meciul într-unul foarte fizic.

Djokovic avea să încerce, firește, fix opusul, așa că sârbul a început mai ofensiv această primă întâlnire cu Nadal de la finala Roland-Garros din toamna trecută, obținând primul break, cu câteva lovituri foarte ascuțite.

Dar într-un match-up cu atâta istoric, știm deja că (afară de o zi excepțională a unuia) orice bătălie dintre cei doi se va lungi și va avea inevitabilele sale momente de echilibru și intensitate. Nadal a recuperat rapid break-ul, apoi, fără să se atingă neapărat vreun nivel foarte ridicat, cei doi s-au adâncit într-o încleștare strânsă, al cărei prim set era foarte important. Din toate cele 25 de întâlniri ale lor pe zgură, Nadal pierduse o singură dată după ce câștigase primul set. Dacă adăugăm la asta și contextul special al lui Nole (cu efortul său depus în preziua finalei), era clar că manșa întâi avea o importanță uriașă.

Nadal l-a câștigat pentru că a fost jucătorul mai ofensiv și mai proactiv dintre cei doi, în particular de la 5-5 în sus. După ce a depășit o căzătură care putea fi urâtă, Rafa a accelerat la timpul potrivit, încheindu-l cu 21 de lovituri direct câștigătoare, versus doar 10 din partea sârbului.

Cu 1-0 la seturi și tot momentumul de partea lui, Rafa părea bine poziționat în startul setului al doilea. Dar, după ce el a ratat o minge de break la 1-1, lucrurile s-au schimbat brusc cu 180 de grade. De unde Rafa părea că are meciul în mână, câteva alegeri discutabile ale spaniolului, mai ales în materie de drop-shots, l-au readus pe Djokovic într-o situație mult mai luminoasă. Nole nu a lăsat oportunitatea să-i scape, reîntorcându-se cu succes și la strategia sa clasică de a-l țintui pe Nadal în colțul de rever, și a fugit cu un set doi neașteptat de dezechilibrat.

Momentul cheie al meciului avea să se petreacă însă la 2-2 în decisiv, poate oarecum contra direcției meciului. La o minge de break în care a avut oportunitatea unui forehand câștigător, Novak a trimis în fileu o minge care aștepta în aer să fie convertită – iar o dată cu asta, s-a dus tot aerul din pânzele lui.

Nadal a supraviețuit pe acel serviciu, iar în game-ul următor, lui Djokovic i-a fost dificil să joace, conform declarațiilor sale ulterioare, contra vântului, cu mingi uzate, probabil și cu dezamăgirea șansei ratate ceva mai devreme încă prezentă. A fost genul de segment de meci care rupe echilibrul și decide meciuri: cu câteva forehanduri și revere glorioase, Nadal a simțit oportunitatea și a punctat cu o serie de 11 puncte din 12 jucate, tranșând chiar acolo finala. Djokovic a luptat mai apoi, salvând o minge de meci și obligându-l pe Nadal să servească pentru titlu, dar spaniolul nu avea să mai greșească atât de aproape de linia de sosire.

„După ce am ajuns la 10 la Roland-Garros, 10 la Monte Carlo, 10 la Barcelona, mi-am dorit mult acest titlu, nu? Super important turneu pentru mine. Am trecut prin multe stări pe parcursul săptămânii. Unele pozitive, altele grozave, câteva momente norocoase, altele de suferință. La trasul liniei, cred că am avut o săptămână de tenis foarte solid. Sunt foarte fericit; acest trofeu înseamnă mult pentru mine, și, în același timp, e momentul potrivit să câștig un astfel de titlu”.

E, într-adevăr, un timing ideal pentru încrederea lui Nadal, care nu câștigase niciun Masters pe zgură sezonul acesta. Dacă mai era nevoie de un alt argument, Roma îl plasează invariabil în postura de favorit uriaș la Roland-Garros, unde condițiile se anunță și mai convenabile pentru el, iar adversarilor le va fi mult mai greu să-l scoată de pe teren în trei seturi din cinci.

Sunt destule lucruri pozitive și pentru Djokovic din această săptămână, iar sârbul a ales să vadă partea plină a paharului: „Puteam foarte bine să ies din sferturi. Sunt foarte fericit cu spiritul meu de luptă, iar nivelul tenisului a fost din ce în ce mai înalt. Ieri am jucat grozav, azi am jucat de asemenea la un nivel înalt. Din păcate, momentele decisive din primul și al treilea set au mers în favoarea lui, a fost doar o situație nefericită pentru mine”, a spus Djokovic, adăugând că merge spre Paris (via turneul de la Belgrad) cu „senzații bune” despre jocul său.

Se continuă astfel un trend important în ultimii ani în rivalitatea Nadal – Djokovic: niciunul dintre cei doi nu reușește să-i mai pună probleme serioase celuilalt pe terenul preferat al acestuia. Aceasta a fost a cincea victorie consecutivă pe zgură pentru Rafa contra lui Novak – iar asta se întâmplă și pentru că, pe această suprafață, sârbul nu mai provoacă prea multe daune cu forehandul; raportul loviturilor câștigătoare de pe această parte a fost azi de 26 – 11 pentru Nadal.

Dincolo de dinamica dintre ei, finala celor doi de la Roma ne reamintește că zvonurile despre moartea Big 3 au fost niște exagerări. Gluma lui Djokovic din discursul de la ceremonia de premiere („E clar că Rafa, Roger și cu mine am reinventat Next Gen și noi suntem acum Next Gen”) a fost întărită apoi la conferința de presă și exprimă destul de bine situația din ATP de la acest moment: „Da, am zis deja de mii de ori, nu știu de câte ori vor oamenii să audă asta. Sigur că noua generație e acolo, vine. Dar noi suntem încă aici, câștigând cele mai mari titluri și Slamurile. Nu știu ce să vă spun în afară de asta. Știu că oamenilor le place să creeze o poveste despre care le place apoi să vorbească, în regulă. Tinerii jucători sunt deja consacrați, sunt aici, în Top 10, Top 5. Nimic nou în asta. Dar noi suntem încă aici”.

„Dar noi suntem încă aici” – este, într-adevăr, tot ce trebuie să știm și despre Roma 2021, și, mergând mai departe, și despre Roland-Garros 2021. Rafa și Novak sunt în continuare greu de dat la o parte și, deși sunt mai vulnerabili la unele turnee, va fi nevoie de ceva special ca să fie învinși la Slamuri.

https://twitter.com/atptour/status/1393989909409460228?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1393991035148144641?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1393996351675973640?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi