Iga Swiatek câștigă cel mai important trofeu al ei după cel de la Roland-Garros: dublu bagel în finala de la Roma cu Pliskova!

Adrian Țoca | 16 mai 2021

Iga Swiatek intră în Top 10 WTA și merge la Paris în calitate de deținătoare a titlului la două dintre cele mai importante trei turnee pe zgură. În aceste condiții, și cele ale accidentărilor principalelor ei rivale, poloneza pare a fi favorită la un nou titlu la RG.

Într-un rezultat care a ridicat sprâncene în tot circuitul, Iga Swiatek a învins-o pe Karolina Pliskova cu 6-0, 6-0 în doar 47 de minute în finala de la Roma, poloneza urmându-i astfel Simonei Halep pe lista câștigătoarelor turneului din capitala Italiei. Ca fapt divers, Simona este și ultima jucătoare care câștigase o finală WTA cu 6-0, 6-0, la București, în 2016, cu Sevastova.

Este cel mai important titlu reușit de Swiatek în afara celui de la Roland-Garros din toamna trecută și încă o dovadă că acel succes nu a fost unul accidental. Iga este o jucătoare de top, un contender pentru trofeele importante, iar triumful de la Roma îi consolidează candidatura pentru a-și apăra titlul la Paris, în câteva săptămâni. Mai ales într-un context în care marile nume au tot felul de probleme.

Succesul lui Swiatek vine la capătul unei săptămâni pline, pe un tablou încărcat, pe care s-au dat lupte serioase – dovadă că ambele finaliste au ajuns în meciul pentru trofeu salvând mingi de meci pe traseu.

Diferența atât de drastică din finală surprinde măcar din perspectiva efortului depus de Swiatek ieri, poloneza trebuind să termine două meciuri sâmbătă, după ce ploaia a stricat programul turneului. Și nu orice fel de meciuri, ci unele cu adversare pe care nu le învingi fără efort: Swiatek le-a învins pe Elina Svitolina, dublă campioană la Roma, și pe Coco Gauff, cea care o învinsese pe traseu pe Aryna Sabalenka și beneficiase de abandonul lui Ashleigh Barty. Iga le-a eliminat pe amândouă într-un interval de doar șapte ore, fără să cedeze vreun set. Asta, după ce salvase două mingi de meci în optimile cu Krejcikova.

Și mai e un motiv pentru care rezultatul miră. Pliskova nu e într-o perioadă prea roză a carierei ei, însă săptămâna aceasta a fost una bună, încurajatoare pentru ea. Dintr-un motiv sau altul, Karo se simte excelent pe zgura mai lentă de la Roma, unde a jucat acum a treia finală la rând: a câștigat titlul în 2019 și a pierdut finala de anul trecut cu Simona. Acum, după victorii solide, printre care și una în premieră pe zgură cu Petra Martic, Pliskova ajungea în finală cu un încurajator bilanț de 15-3 în ultimele ei meciuri în capitala Italiei.

Dar asta n-a contat în finală, într-o zi în care lui Swiatek i-a ieșit totul, iar Pliskova n-a avut nimic de oferit. Jocul ei și body-language-ul adesea letargic nu par a se potrivi prea bine cu energia și intensitatea aduse de Iga. Poloneza a făcut doar 5 erori neforțate și a pierdut doar 13 puncte, în drum spre un 6-0, 6-0 în doar 47 de minute care a adus aminte de succesul lui Steffi Graf în finala Roland-Garros 1988, același scor în fața Natashei Zvereva, singurul double bagel dintr-o finală de Grand Slam din era Open, rezultat pentru care Steffi a avut nevoie de doar 32 de minute de timp efectiv.

Comparațiile cu Steffi Graf sunt, firește, premature, dar Swiatek începe să aibă argumente pentru a-și construi, pentru început, o dominație pe zgură. Nu că nu ar fi redutabilă pe orice suprafață, pentru că tenisul ei se pliază excelent pe toate – să ne amintim de maniera dominantă în care a câștigat titlul anul acesta pe hardul de la Adelaide (doar 22 de game-uri pierdute), și de faptul că este campioană de junioare pe iarbă, la Wimbledon. Dar pe zgură jocul ei devine și mai greu de contracarat. Zgura îi pune în evidență creativitatea și varietatea, pe care le combină cu elemente foarte agresive și cu o defensivă frustrantă pentru orice adversară.

La 19 ani, Swiatek a jucat doar șapte turnee pe zgură, dar are cel puțin finala la trei dintre acestea. Iar intrând în Roland-Garros, ea este deținătoarea a două dintre cele mai importante trofee pe zgură – în mod clar cele mai relevante, când vine vorba de condițiile de joc de la Paris.

De altfel, această săptămână de la Roma este una care practic o transformă pe Swiatek în favorită pentru Paris. Pe de o parte, este acest nou titlu și alura pe care i-o oferă – ea intră, de acum, și oficial în Top 10, deși arăta ca o astfel de jucătoare de ceva vreme. Pe de altă parte, cele mai importante două nume de zgură, Simona Halep și Ashleigh Barty, au părăsit Italia în suferință. Simona este acum într-o cursă contracronometru de recuperare, iar și dacă o va face la timp, este foarte greu de închipuit cum va reacționa la întoarcerea pe teren. Iar Ashleigh Barty s-a retras cu dureri la braț în sferturi, încercând să prevină o accidentare mai gravă.

Sigur că circuitul mai are și alte nume mari și capabile de un traseu bun (Bianca Andreescu poate conduce acest grup), iar o surpriză poate să apară de oriunde. De asemenea, mai sunt două săptămâni în care se pot întâmpla multe. Dar la cum stau lucrurile acum, Swiatek nu poate fi privită decât ca jucătoarea de bătut la Paris.

Foto: Jimmie48Photography

Clasamentul WTA de mâine

1. Ash Barty – 10.175
2. Naomi Osaka – 7.461
3. Simona Halep – 6.520
4. Aryna Sabalenka – 6.195
5. Elina Svitolina – 5.925
6. Sofia Kenin – 5.865
7. Bianca Andreescu – 5.265
8. Karolina Pliskova – 4.825
9. Serena Williams – 4.791
10. Iga Swiatek – 4.435

https://twitter.com/iga_swiatek/status/1393932593641496579?s=20

https://twitter.com/WTA/status/1393925395427307520?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi