Prea greu de ajuns: măcinată fizic și mental, Simona nu a putut face ultimul pas. Analiza meciului cu Hsieh

Camelia Butuligă | 7 iulie 2018

O pietricică în pantof, un robinet care picură, un țânțar care bâzâie în întuneric – așa a fost meciul ăsta. Pe cât de agreabilă și amuzantă este taiwaneza Hsieh în afara terenului, pe cât de înnebunitor este jocul ei, mai ales pe iarbă, suprafață pe care loviturile plate, compacte și acel slice defensiv pe care […]

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

O pietricică în pantof, un robinet care picură, un țânțar care bâzâie în întuneric – așa a fost meciul ăsta. Pe cât de agreabilă și amuzantă este taiwaneza Hsieh în afara terenului, pe cât de înnebunitor este jocul ei, mai ales pe iarbă, suprafață pe care loviturile plate, compacte și acel slice defensiv pe care poate să-l lovească până mâine devin adevărate arme. Monica Niculescu versiunea 2.0 este o descriere potrivită, pentru că în plus față de Moni poate lovi plat pe ambele părți și are un serviciu ceva mai solid. Pe lângă jocul incomod, celălalt atu al lui Hsieh este lipsa de inhibiții când vine vorba de meciuri mari: nu mai departe de ianuarie a eliminat-o pe Muguruza la Australian Open. Chiar și după ce Simona a câștigat primul set, Su-Wei a rămas în meci și a continuat să se agațe de fiecare minge.

Simona a fost obligată să alerge în lung și-n lat, plătind până la urmă prețul schimburilor lungi și soluțiilor limitate de a închide punctul pe iarbă. Din spate nu poate lovi suficient de tare ca să încheie când vrea ea, topspinul nu contează ca pe zgură, iar fileul rămâne în continuare un ”frenemy”, jumătate prieten, jumătate dușman. Măcinarea fizică s-a cuplat cu cea mentală, pentru că jocul defensiv a lui Hsieh a obligat-o pe Simona să devină agresor și să riște mai mult decât ar fi vrut: raportul winnere-neforțate a fost 29-31.

O statistică remarcabilă este numărul de mingi de break salvate de taiwaneză: 16 din cele 23 pe care le-a avut Simona. Acest procentaj vorbește atât despre calmul lui Hsieh sub presiune, cât și despre neputința de azi a Simonei de a specula avantajele. La sfârșitul setului doi, de la 3-4 încolo, Hsieh a jucat magistral ultimele trei gameuri, făcând break și servind pentru set la zero.

În decisiv, Simona a părut să recapete controlul meciului, distanțându-se la 5-2, dar Hsieh a avut o altă revenire, de data asta de cinci game-uri consecutive, toate lungi și grele. Acolo cred că Simona a rămas fără resurse fizice, stoarsă de toată alergătura de până atunci pe o vreme care a devenit azi brusc caniculară.

Într-un fel, știam cu toții că vine la Londra cu resurse împuținate de parcursul de la Paris. La conferințele de presă ne-a spus că așteaptă vacanța cu nerăbdare, că nu-și setează așteptări și că i se poate întâmpla și ei să fie scoasă la fel ca restul favoritelor.

„Și am avut dreptate cu ce spuneam. Nu e vorba de pregătire insuficientă. E vorba că oricine poate câștiga și suprafața este foarte dificilă. Vin după un titlu foarte important în cariera mea, n-ar trebui să fiu foarte, foarte dură cu mine, n-o să fac o dramă, dar această înfrângere a durut un pic.” – Simona Halep (aici, toate declarațiile)

Adevărul este că pe iarbă, o adversară mai rea decât genul ”Niculescu” nu este decât genul ”Ostapenko”. Sunt două extreme, prima te amețește până te zăpăcește, a doua te bubuie de nu te vezi. Simt că și dacă Simona smulgea cumva o victorie azi, zilele ei în turneu erau numărate: în turul următor o aștepta Cibulkova, reprezentantă a celei de-a doua categorii.

Atâta s-a putut, vorba ceea. Iarba rămâne suprafața pe care Simona trebuie să facă cele mai multe ajustări și rămâne vulnerabilă mai mult decât pe hard contra jucătoarelor din cele două categorii de mai sus.

Dar asta nu e nicio rușine, de vreme ce majoritatea favoritelor se pot împiedica (și chiar au făcut-o săptămâna asta) în fața lor.

 

Declarațiile Simonei de la conferință sunt aici. „Nu-mi găsesc scuze pentru rezultatul de azi, pentru că ea a meritat. Dar tot sunt tristă pentru mine azi.”

Foto: AELTC

***

Povestea Primului Slam!

Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

 

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.

Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.

Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.

Precomandă revista de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi