Simona: „N-o să fac o dramă, dar tot sunt tristă că am pierdut cum am pierdut. Nu am fost pozitivă azi. Totuși, viitorul arată bine”

Adrian Țoca | 7 iulie 2018
Simona Halep:

„Cu siguranță că am dat totul din perspectiva jocului. Am luptat până la capăt pentru fiecare minge. Am fost însă prea negativă, am vorbit prea mult. Cred că s-a întâmplat asta din cauză că eram obosită, pentru că sunt obosită, situație în care n-am putut să mă mai concentrez.
Am condus meciul, am avut avantaj și n-am putut să-l închid. Nu-s dură cu mine, sunt doar realistă și onestă cu mine. Accept că n-a fost o atitudine profesionistă din partea mea azi.”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Dacă se gândea cineva că succesul de la Paris o să o schimbe pe Simona în vreun fel, conferința ei de presă de după eliminarea de la Wimbledon o să înlăture repede astfel de griji. Însă tot succesul de la Paris își arată, acum, și efectele secundare. Ideea de bază a Simonei din conferință a fost că tot efortul și consumul emoțional din ultimele luni au ajuns-o din urmă. Atât a avut la dispoziție pentru acest turneu, spune Simona. „N-o să fac o dramă, dar tot sunt tristă că am pierdut cum am pierdut”.

Iar un meci jucat pe o suprafață dificilă, cu o adversară dificilă, a contribuit la expunerea acestei stări. O oboseală care a făcut-o să nu mai simtă jocul cu limpezime, dar și să alunece pentru moment în negativitate, lucru pe care și l-a reproșat la conferință până acolo în a-l cataloga drept„o atitudine neprofesionistă”.

Întrebarea a fost dacă o adversară cu un stil atât de imprevizibil multiplică elementul de dificultate oricum mare al suprafeței, iar Simona a răspuns:

„Exact, da. Nivelul de dificultate a fost și mai mare azi. Ea a jucat excelent, s-a agățat de fiecare punct. Îi dau tot creditul. Jocul a fost în regulă, dar cred că nu am fost prea pozitivă azi. Asta a fost neprofesionist din partea mea. Dar sunt prea obosită. Am fost prea obosită în meci, mă durea totul, peste tot. Nu-mi găsesc scuze pentru rezultatul de azi, pentru că ea a meritat. Dar tot sunt tristă pentru mine azi.”

O etichetă primită cu uimire din sală, de unde i s-a spus că pare o autocaracterizare foarte dură cu ea însăși, și la care Simona a răspuns:

„Cu siguranță că am dat totul din perspectiva jocului. Am luptat până la capăt pentru fiecare minge. Am fost însă prea negativă, am vorbit prea mult. Cred că s-a întâmplat asta din cauză că eram obosită, pentru că sunt obosită, situație în care n-am putut să mă mai concentrez.

Am condus meciul, am avut avantaj și n-am putut să-l închid. Nu-s dură cu mine, sunt doar realistă și onestă cu mine. Accept că n-a fost o atitudine profesionistă din partea mea azi.”

Răspunsul în care a menționat oboseala a fost al patrulea din conferință. Până acolo, i-a dat credit adversarei:

„Știam că ea mixează bine ritmul, că are toate loviturile. Mi-a fost foarte greu să fac mai mult de atât cu ea, pe iarbă. Totuși, am avut 5-2 în setul trei. Am avut minge de meci. Dar n-a mers în favoarea mea azi. Ea a meritat să câștige. A avut mai multe opțiuni pe teren. A meritat victoria.”

„Tensiunea s-a acumulat în corpul meu”

Ce anume e dificil pentru Simona când vine vorba de iarbă? „Ei bine, mingea nu sare niciodată de două ori la fel pe iarbă. E foarte greu să stai jos la fiecare minge, să nu știi niciodată la ce să te aștepți, pentru că nu știi unde o să vină mingea și cum o să sară. E mereu o mare provocare să joci pe iarbă. Nu-mi pot face tenisul meu cel mai bun aici, dar sper să mă îmbunătățesc în următorii ani și să am un rezultat mai bun în viitor. E o suprafață foarte diferită, dar și specială”, a completat ea.

„Azi ea a variat mult mai bine și s-a descurcat mult mai bine. Ce vreau să spun e că n-o să fac o dramă din acest rezultate, dar tot sunt tristă că am pierdut meciul în felul în care l-am pierdut.”

Când a fost întrebată dacă crede că această epuizare a împiedicat-o să treacă linia de sosire la mingea de meci, Simona a răspuns:

„Cred că am fost mental obosită. Dar și fizic, mușchii mei se duseseră. Dar cel mai mult, mental. Nu am putut să stau concentrată, să gestionez presiunea și tensiunea meciului, asta-i tot.”

Extenuarea e de la Paris, dar nu numai, explică Simona.

„Poate (n.a. poate că e vorba de un tip de oboseală diferită de ce a experimentat până acum în carieră), pentru că am câștigat Grand Slamul și am avut meciuri foarte grele la Paris. Dar sunt obosită de asemenea mental. Cred că am jucat bine în astea șase luni. Am jucat finala la Melbourne, și, chiar dacă a trecut timp de atunci, totuși, toată presiunea, toată tensiunea s-a acumulat în corpul meu.

Rămân cu faptul că am fost obosită azi. Nu spun că nu m-am putut concentra pentru că am câștigat un Slam. E cel mai important lucru care mi s-a întâmplat în toată cariera. E ceva pozitiv. Dar asta a fost puterea mea pentru acest turneu, iar acum l-am terminat.”

***

Simona, despre:

Tactica pentru meci. „Cred că a fost vorba numai despre mine, pentru că tactica pe care Darren mi-a dat-o a fost foarte bună, și era ceea ce trebuia să fac. Dacă aș fi respectat ce mi-a zis, probabil aș fi putut câștiga meciul. Însă nu am fost capabilă să fac ceea ce mi-a spus, din multe motive, poate oboseală, poate n-am putut să mă concentrez atât de bine, însă am încercat tot ce pot, am încercat să lupt, dar nu am fost inspirată la multe, multe mingi. Totuși, este o dezamăgire.”

Hsieh în ultimele game-uri. Da, a fost ca un zid, a fost foarte concentrată până la final, n-a cedat în niciun punct. Pentru ea a fost un meci bun și a meritat să-l câștige. Am încercat să închei puncte, dar nu am mers deloc la fileu azi, ceea ce probabil a contribuit la rezultatul ăsta, am pierdut pentru că nu am fost mai agresivă.”

Publicul, la final. ”Cred că au ținut persoana care a fost mai constructivă, mai încrezătoare și care a luptat până la sfârșit. Eu am fost destul de negativă și nu am fost deranjată de reacția lor.”

Lipsa de meciuri pe iarbă. „Faptul că n-am avut niciun meci oficial venind în turneu a fost un minus, dar a fost și un plus pentru că am mers până la capăt la Roland Garros. Nu putem să le avem pe toate și am încercat să mă adaptez și să ajustez jocul meu zilele astea pe care le-am avut pe iarbă.”

Despre cine va câștiga turneul. „N-am putere să mă gândesc acum. Cred că turneul e deschis și oricine îl poate câștiga. Cu siguranță, Serena are o șansă. Dar sunt și alte jucătoare care pot câștiga. Depinde de zi. Depinde de starea fiecăreia. Orice e posibil.”

Despre valul de eliminări ale capilor de serie. „Nu știu ce să zic despre asta. Cu siguranță nu e din cauza terenului. Cred că sunt mai multe cauze, dar eu nu pot să vorbesc decât despre mine. Veneam aici după multe victorii pe zgură, așa că a fost foarte dificil să redevin concentrată și să mă ajustez corespunzător la teren.”

Despre declarațiile ei anterioare vizavi de impredictibilitatea turneului. „Și am avut dreptate. Nu e vorba de pregătire insuficientă. E vorba oricine poate câștiga și suprafața este foarte dificilă. Vin după un titlu foarte important în cariera mea, n-ar trebui să fiu foarte, foarte dură cu mine, n-o să fac o dramă, dar această înfrângere a durut un pic.”

***

„Vreau să spun ce simt și întotdeauna am spus ce-am simțit. E un moment greu. Totuși, viitorul arată bine”

Când i s-a spus că nu-s mulți jucători care ar fi venit în sală și ar fi evaluat atât de deschis așa cum a făcut-o ea, Simona a răspuns:

„Toți acești ani în care am lucrat la atitudinea mea, atât profesional, cât și personal, au făcut ca lucrurile să capete sens și asta mă face mult mai relaxată să vin aici și să vorbesc despre ele. Astea-s lucruri normale. Cred că toți oamenii au astfel de sentimente. Nu vreau să ascund nimic. Vreau să spun ce simt, și întotdeauna am spus ce-am simțit.

În acest moment, o să încerc să uit acest turneu, să uit acest meci pentru că a fost un moment greu.

Totuși, viitorul arată bine. Faptul că sunt campioană de Roland Garros face lucrurile foarte, foarte plăcute. Așa că o să mă bucur de vacanța mea, asta clar.”

O vacanță pe care o aștepta de ceva timp, și despre care spune că va fi „orice, mai puțin tenis”.

„Tot ce-mi trece prin cap, afară de tenis. O să mă odihnesc, o să mă relaxez, o să stau fără să fac nimic. Pur și simplu să mă bucur de viață. Am dat tot ce-am avut tenisului în această perioadă. Acum nu vreau decât să mă răsfăț și eu un pic, să fiu o fată normală, să mă bucur de viață. Asta-i tot.”

Apoi, înapoi la programul obișnuit, cu revenirea pe hardul nord-american. „Am nevoie de o săptămână de vacanță, poate două, cel mult. O să am o pauză de două săptămâni, sau trei, că am pierdut în prima săptămână aici. Apoi, programul obișnuit de turnee. Nu se schimbă nimic.”

Am întrebat-o cum i-a fost când a trebuit să se reîncarce înainte de Londra, să se readucă în stare de competitivitate atât de repede după triumful de la Paris, iar Simona a răspuns:

„A fost greu, într-adevăr, din două aspecte. Unul pentru că n-am avut niciun meci oficial înainte, și pentru că a fost dificil să suport durerile din corp, iar al doilea, faptul că după Roland Garros corpul meu s-a relaxat, și tensiunea s-a dus.

Dar totodată am avut plăcere să vin, pentru că e un turneu important, un turneu pe care l-am tratat cu foarte multă seriozitate. Dar asta a fost limita mea astăzi.”

Foto: AELTC

***

Nu rata Povestea Primului Slam!

Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

 

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.

Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.

Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.

Precomandă revista de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi