Paula Badosa, o jucătoare agresivă, dar cu nuanțe. Ce propune jocul următoarei adversare a Simonei Halep la Wimbledon

Radu Marina | 3 iulie 2022

Badosa, fostă numărul 2, a obținut cele mai bune rezultate pe zgură și pe hard, dar ultimii doi ani ne-au arătat că e capabilă să joace bine pe orice suprafață, chiar și pe iarbă.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

După o carieră remarcabilă la juniori (cu titlu la Roland Garros în 2015) și un drum plin de probleme și accidentări spre tenisul mare, Paula Badosa a ajuns, într-un final, într-un loc bun. A urcat până pe locul 2 mondial în clasamentul WTA, s-a calificat la WTA Finals anul trecut (unde a și ajuns până în semifinale) și a început să devină o prezență constantă în fazele avansate ale turneelor importante. 

Evoluția ei e una remarcabilă, dacă ne gândim că are 24 de ani și abia în 2019 a intrat în Top 100. Într-un interval relativ scurt, Badosa a câștigat primul titlu WTA, a triumfat la Indian Wells – cel mai important trofeu al ei de până acum – a jucat primul sfert de finală la un Slam și a urcat în primele cinci din lume. 

Deși vine din Spania, tenisul Paulei Badosa se îndepărtează destul de mult de tiparul obișnuit de joc al jucătorilor spanioli. Stilul ei de joc e despre o agresivitate bine cântărită, lovituri aspre și o tendință de a închide punctele mai rapid. Cu toate astea, acestei agresivități îi adaugă și o defensivă foarte bună, cu care iese în repetate rânduri din situații complicate, folosindu-se de slice-ul de rever, mingi încărcate cu top-spin și o deplasare foarte bună în lateral. E un joc compact, fără niște vulnerabilități evidente și e capabilă să câștige puncte feluri diferite: cu defensiva, atacând, construind, variind, contraatacând. 

Cele mai bune rezultate le-a obținut pe zgură și pe hard, dar ultimii doi ani ne-au arătat că e capabilă să joace bine pe orice suprafață, chiar și pe iarbă. La Wimbledon e în săptămâna a doua pentru al doilea an la rând; a ajuns în optimi trecând într-un meci strâns de Petra Kvitova, dublă câștigătoare la Wimbledon, care tocmai ce legase opt victorii consecutive pe iarbă. 

După victoria cu Kvitova, Badosa a subliniat că e conștientă că încă nu stăpânește în totalitate jocul pe iarbă, dar are un tenis cu care poate fi periculoasă chiar și pe această suprafață. Acest pericol se naște tocmai din capacitatea ei de ajustare a loviturilor, dar și al stilului de joc propriu-zis, pentru că la bază, Badosa e o jucătoare agresivă, care se folosește de forța loviturilor pentru a-și câștiga punctele. 

Înaintea meciului cu Simona, Badosa a analizat la rece duelul din optimi, spunând că știe că Simona e o jucătoare mult mai bună decât ea pe iarbă. Mai mult, analiza Paulei e că Simonei îi convine foarte mult jocul ei, având în minte întâlnirea lor de la Madrid, unde a fost complet depășită la toate capitolele. 

Badosa nu e o jucătoare ofensivă și atât, nu e genul de adversară care să caute să închidă punctul de la prima lovitură. Ea caută lovitura potrivită, construiește, încearcă să-și scoată adversara în exterior cu acele lovituri liftate și abia apoi accelerează și închide punctul. Or, exact asta îi convine Simonei și cel mai probabil se va vedea și luni, în meciul lor: având în față un tenis suficient de așezat, cu lovituri rotunde, Simona se poate desfășura în voie și își poate pune în valoare toate atuurile. De la deplasare până la maniera în care dictează și construiește punctele. 

Asta nu înseamnă, sub nicio formă, că meciul e facil. E cel mai greu test de până acum pe care Simona îl are la acestă ediție a Wimbledon, iar Badosa, care accentuează ori de câte ori are ocazia că îi place și că o motivează să demonstreze oamenilor că se înșală, rămâne o adversară deosebit de periculoasă, mai ales că va fi motivată suplimentar de felul în care a decurs precedenta lor întâlnire.

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi