O neobișnuită favorită 12, Simona caută să consolideze la Cincy | Ce e interesant de urmărit la Cincinnati

Treizecizero | 15 august 2021

O Simona fără absolut nicio grijă de clasament și încurajată de evoluția promițătoare din Canada ar putea provoca ceva stricăciuni pe un tablou plin cu jucătoare foarte valoroase.

Mereu un punct de cotitură în calendarul verii, turneul de la Cincinnati se întoarce acasă după 727 de zile de absență; anul trecut, Cincy s-a refugiat între zidurile US Open, dar acum se întoarce și poate să fie din nou acel eveniment primitor și spectaculos din mijlocul sezonului de hard.

Uite câteva dintre lucrurile care ne vor interesa în ediția din acest an.

Simona caută prima victorie

Încălzirea fiind făcută la Montreal, Simona revine la Cincy cu alte așteptări de la ea, încurajată, firește, de tenisul excelent jucat cu Danielle Collins în Canada. Jocul arătat săptămâna trecută indică spre faptul că dubla campioană de Grand Slam e înaintea propriilor așteptări. „Credeam că o să ating acest nivel pe la US Open”, a spus Simona.

La Cincy mai bifăm un lucru neobișnuit pentru Simona, care, spre deosebire de săptămâna trecută, e abia cap de serie 12, în contextul recentei ieșiri din Top 10; și, pentru prima dată, nu o mai vedem în obișnuitele estimări ale potențialelor sferturi de finală făcute de site-urile de tenis „dacă se respectă capii de serie”. Asta însă s-ar putea să-i servească excelent: Simona e într-un moment în care e eliberată de orice fel de griji și de așteptări și nu are de făcut decât să lovească mingea.

Cincinnati, acolo unde Simona a mai jucat nu mai puțin de trei finale, poate fi locul unde ea să adune match fitness, astfel încât să ajungă la US Open într-o formă cât mai bună cu putință. Debutul va fi cu Magda Linette, o reîntâlnire după meciul destul de strâns din turul 2 de la Roland-Garros 2019.

Sorana caută să reia jocul bun din primăvară-vară

Când s-a întors pe zgură, astă-primăvară, Sorana a spus că nu a fost încântată, în primă fază, temându-se că își pierde momentul bun în care simțea că intrase pe segmentul de hard nord-american. Dar zgura i-a fost de un mare folos, oferindu-i primul titlu după un deceniu, o altă finală, plus o nouă optime de Slam, toate, rezultate excelente, care au ajutat-o (alături de turul 3 de la Wimbledon) să revină în Top 40 și direct pe tablourile înghesuite ale turneelor foarte tari, precum e Cincinnati.

Sorana caută acum să reia acel segment bun de formă; dacă tema anului la ea este repetarea unor rezultate de acum un deceniu, să notăm și că rezultatul ei cel mai bun la Cincy este o optime de finală jucată în 2009 (oprită atunci de Elena Dementieva).

Sorana, care îl are acum în colțul ei și pe cunoscutul Nigel Sears, debutează cu Jil Teichmann, o elvețiancă foarte solidă pe toate suprafețele, dar pe care Sori o conduce cu 3-1 în h2h.

Prezența Gabrielei Ruse

După explozia de formă de peste vară, care a făcut-o cunoscută iubitorilor tenisului din afara României, Gabriela Ruse face un pas mai sus, cu prezența la Cincinnati, unde joacă pe un tablou de calificări ca de obicei extrem de puternic. Noroc că Gabi e obișnuită, ba chiar se simte bine să înceapă din calificări, cum am văzut deja la Hamburg și Palermo, turnee pe care le-a încheiat jucând finala (și câștigând-o pe prima).

E o șansă excelentă pentru Gabriela să continue să adune victorii și puncte, după un segment fierbinte de zgură, în care și-a arătat potențialul – și despre care a vorbit cu 30-0 într-un interviu recent.

Va fi foarte interesant să vedem cum va face ea tranziția pe hard, la un nivel mai sus; începutul e mai mult decât promițător, o victorie cu o jucătoare în formă bună, cehoaica Tereza Martincova, 6-3, 7-5.

Revin Barty, Osaka, Bencic

Două nume grele, plus campioana olimpică, își fac reintrarea în circuit pe hard la Cincy, pe un tablou care e înțesat de nume importante.

„Dacă favoritele se respectă” am avea niște sferturi de foc: Barty – Muguruza, Svitolina – Swiatek, Sabalenka – Pliskova, Osaka – Andreescu.

Chiar și dacă nu se vor respecta, nu lipsesc alternativele foarte bune. Ash Barty, care revine în circuit pentru prima oară post-titlul de la Wimbledon (între timp, a cedat în primul tur la Jocurile Olimpice, dar a câștigat bronzul la mixt), va căuta să-și continue forma grozavă de anul acesta pe un sfert de tablou care le cuprinde și pe Azarenka (deținătoarea titlului) sau Krejcikova, alte potențiale oponente redutabile.

Pe sfertul al doilea, Kerber – Sakkari e meci de turul 1- cu învingătoarea programată să se vadă cu Svitolina în runda a doua. Nici Swiatek, celălalt nume important de pe acest segment, nu are un drum mai ușor; ea ar putea-o vedea în turul al doilea pe Ons Jabeur (vs Kontaveit în R1), cea care a făcut un turneu grozav în Canada, înainte de a fi oprită de Jessica Pegula.

Vorbind despre Pegula, ea juca aseară pentru calificarea în finala de la Montreal contra Camilei Giorgi, și va fi interesant de văzut dacă va mai avea ceva în tolbă și pentru Cincy (să ne așteptăm că va mai avea), unde ar putea-o vedea pe Simona Halep în turul al doilea. Pentru Simo, și turul al treilea ar putea fi tot cu o jucătoare în mare formă în Canada, vechea ei cunoștință Karolina Pliskova. Aryna Sabalenka e pe cealaltă parte a acestui sfert de tablou.

Nu în ultimul rând, Naomi Osaka fixează partea de jos a tabloului, și e de așteptat ca, după ce a dat la o parte stresul olimpic, japoneza să-și reintre în formă pe hardul ei preferat, cel din America de Nord. Și acest sfert de tablou e spectaculos, cu Bianca Andreescu (al cărei start de hard n-a fost ideal, înfrântă în Canada de Ons Jabeur), Belinda Bencic și Marketa Vondrousova, care se revăd după ce au jucat finala olimpică, Sorana Cîrstea, Coco Gauff sau finalista RG, Anastasia Pavlyuchenkova.

Tabloul masculin oferă o nouă oportunitate noii generații

Într-un sezon în care s-a deschis larg poarta turneelor de Masters pentru non-Big 3, o nouă astfel de oportunitate se ivește la Cincy, acolo unde niciunul dintre cei trei super campioni nu poate fi prezent. Nadal și Federer au în continuare probleme îngrijorătoare de sănătate, în vreme ce Djokovic a avut nevoie de o pauză mai prelungită post-eșecul de la Tokyo.

În condițiile astea, la capitolul star-power compensează prezența lui Andy Murray, fost dublu campion la Cincy, însă pentru așteptările în ce privește titlul, probabil ne vom uita în alte direcții. Cea mai îndreptățită candidatură la titlu pare cea a lui Daniil Medvedev, care a câștigat aici ultima ediție a turneului jucată în Ohio, cea din 2019 (a fost chiar primul din cele trei titluri de Masters ale rusului). Deocamdată, Meddy are alte priorități; el urma să joace aseară pentru calificarea în finala de la Toronto

Dar pe un tablou atât de deschis, cu puțini favoriți cerți, e greu de intuit de unde ar putea sări iepurele pentru un eventual campion surpriză, care să le urmeze lui Hurkacz (Miami), Tsitsipas (Monte Carlo), Zverev (Madrid), Nadal (Roma).

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi