Cu seria de 373 de săptămâni în Top 10 lăsată în spate, Simona se uită acum spre noi provocări: „Vreau înapoi în Top 10!”

Treizecizero | 9 august 2021

„Toți acești ani a fost o presiune pentru că știam că trebuie să performez la maximum ca să rămân acolo. Dar acum lucrurile stau altfel. Sunt relaxată, și mai preocupată de cum se recuperează corpul meu, ca să am șansa să văd cât de bună pot să fiu în viitorul apropiat.”

Pentru prima dată de la finalul lui ianuarie 2014, clasamentul WTA nu o mai include pe Simona Halep în primele zece jucătoare ale lumii. Acum pare greu de crezut că această ieșire s-a produs în cele din urmă; dar în urmă cu șapte ani, o astfel de performanță era, pur și simplu, de neconceput.

Simona însă chiar a stat 373 de săptămâni consecutive în Top 10, ba, mai mult, a petrecut majoritatea covârșitoare a acestei perioade în primele 5, și o mare parte fie pe locul 1, fie pe locul 2.

Este a opta cea mai lungă serie din toate timpurile, o serie care o plasează pe Simona în spatele unor alte nume legendare. Martina Navratilova (1000 săptămâni consecutive), Chris Evert (746), Stefanie Graf (625), Gabriela Sabatini (508), Pam Shriver (458), Arantxa Sánchez Vicario (429) și Hana Mandlikova (421).

Și mai remarcabil, seria Simonei nu s-a oprit din motive sportive, ci din cauza absenței de trei luni din circuit, fix cea mai aglomerată parte a anului, cea care a cuprins două Slamuri și turneul olimpic.

Însă orice sfârșit este un început nou. Iar Simona percepe această ieșire ca pe o provocare nouă, diferită de cele anterioare. După ani buni de stres și presiune, după o consistență ieșită din comun, Simona este acum într-un punct în care clasamentul contează mult prea puțin.

„Acum am timp să mă gândesc și să văd ce am realizat, și cred că e ceva uriaș. Sunt cu adevărat mândră că am fost capabilă să stau atât de mult în Top 10. Din nefericire, accidentarea m-a scos de acolo, pot să spun asta, pentru că nu am putut să joc trei luni, deci nu am avut șansa să fac tot ce pot ca să rămân acolo.

Dar nu sunt tristă, nu sunt supărată, nici dezamăgită. Pur și simplu, o iau ca pe o nouă provocare”, a spus Simona, înaintea debutului la Montreal, primul ei turneu în trei luni.

„O să fie noua mea țintă în perioada următoare: să revin în Top 10. Nu mai resimt presiunea; toți acești ani a fost o presiune pentru că știam că trebuie să performez la maximum ca să rămân acolo. Dar acum lucrurile stau altfel. Sunt relaxată, și mai preocupată de cum se recuperează corpul meu, ca să am șansa să văd cât de bună pot să fiu în viitorul apropiat. Nu contează clasamentul acum. Vreau doar să joc tenisul meu cel mai bun și să îmi regăsesc nivelul meu cel mai înalt. Nivelul pe care l-am avut anterior. Noul meu obiectiv e să revin în Top 10”, a spus dubla campioană de la Montreal.

Simona este acum pe locul 13 în clasamentul la zi și pe locul 41 în clasamentul Race to Shenzhen, cel care reflectă doar rezultatele din 2021.

Simona o va întâlni în turul al doilea la Montreal pe învingătoarea dintre Jil Teichmann și Danielle Collins; aceasta din urmă tocmai ce a câștigat titlul la San Jose, al doilea ei turneu consecutiv, după cel reușit la Palermo, într-o finală cu Gabriela Ruse.

Ea a explicat apoi dificultatea revenirii în circuit după o pauză așa de lungă, cea mai lungă a carierei din cauza unei accidentări, reluând ceea ce spusese și la Cluj. „Mă simt un pic ciudat, un pic diferit, mă simt de parcă aș fi lipsit doi ani, sincer. A fost foarte greu la început să regăsesc ritmul în seturile de antrenament cu jucătoarele de top. Dar după câteva zile, sunt deja mai bine. Însă, chiar și așa, sunt departe de nivelul meu. Nu mă aștept la nimic mare în acest turneu și în această perioadă, pentru că e prima oară în cariera mea când lipsesc atât de mult din cauza unei accidentări. A fost dificil pentru că m-am temut că se va întâmpla din nou”.

„E foarte greu să fii în Top 10. Ea a reușit să fie acolo atâția ani și asta arată ce campioană mare este și ce constanță are. Toată lumea caută această constanță, iar ea a demonstrat-o atâția ani, iar asta e o performanță incredibilă. Pentru mine, ea a fost una dintre cele mai constante jucătoare din circuit, iar când am urcat eu în top, speram să reușesc la fel ca ea, poate pentru că sunt câteva asemănări între stilurile noastre de joc. Constanța e cheia în tenis, pentru că jucăm atâtea săptămâni pe an. Iar ca să fii an de an în Top 10 cere multe. E o realizare majoră” – Elina Svitolina.

Foto: @OBNmontreal


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi