„Meciul cu Franța e foarte greu, francezii știu să se motiveze foarte bine. Fetele noastre sunt sus de ani de zile. În Fed Cup e decisiv cât de bine te lupți ca echipă”

Adrian Țoca | 18 aprilie 2019

Antrenorul Simonei, Daniel Dobre, despre:
– meciul cu Franța și punctele tari ale oponentelor noastre;
– generația fetelor actuale și când vor fi apreciate mai bine performanțele lor;
– se vede Simona ca lider de echipă?
– încercarea Simonei de a atinge careul magic de obiective: Grand Slamuri – Numărul 1 – Fed Cup – medalie olimpică;
– Cât de solicitantă e o întâlnire de Fed Cup;

Meciul cu Franța, unul dintre cele mai importante momente ale tenisului românesc, se anunță unul foarte captivant, dar nu e câtuși de puțin simplu. Daniel Dobre, antrenorul Simonei, atrage atenția, în continuarea interviului pentru 30-0, asupra capacității excelente a sportivilor francezi în general de a se motiva suplimentar în ocaziile importante. Franța, spune el, are tradiție în confruntările pe echipe și pare să fi investit multe speranțe în ediția de anul acesta a Fed Cup, mai ales cu revenirea în echipă a perechii Garcia – Mladenovic.

„Foarte greu. Îl văd un meci foarte greu. În primul rând, prin faptul că francezii au experiență, au câștigat competițiile pe echipă și la băieți și la fete, se organizează excelent la nivel de galerie, deci va fi atmosferă. Sportivii francezi, în general – i-am văzut în diverse finale – se motivează foarte bine. Iar publicul îi cară, îi urcă. Și prin experiența pe care o au, prin efortul pe care l-au făcut să aducă înapoi echipa Mladenovic – Garcia, care au fost certate și n-au mai jucat împreună ceva timp, toate lucrurile astea ne arată că francezii iau foarte în serios și trag foarte tare de acest meci. Bun, fetele noastre sunt foarte motivate, sper să găsească și ele unitatea pe care au arătat-o în trecut”, spune Daniel Dobre.

Antrenorul Simonei speră ca Simona să câștige ambele meciuri, printre altele, „pentru a avea un start bun în sezonul de zgură”.

„Dar până la urmă în ultimii ani echipa a arătat că s-a putut câștigat pe mâna oricui. Fiecare a fost, pe rând, eroina meciului. Recent a câștigat Simona ambele meciuri, a câștigat înainte Irina, Sorana, Alexandra, a câștigat Monica, a câștigat Begu cu Niculescu, deci la capitolul ăsta fiecare fată și-a adus, în decursul anilor, contribuția. Sper că și aici să se potrivească cumva eforturile pentru a câștiga echipa. Nu contează dacă cineva joacă bine și cineva prost, important e ca efortul total să ducă la câștigarea meciului.”

De altfel, forța echipei este elementul hotărâtor într-o astfel de confruntare. „Publicul va juca un rol mare. Sper să vină mulți români și să poată facă față cu succes galeriei franceze, la fel sper ca fetele noastre să găsească liniștea și să facă abstracție de public și să joace tenisul lor cel mai bun. De fapt, la Fed Cup contează poate chiar mai mult cât de bine te lupți, cât reușești, ca echipă, să te bați pentru fiecare punct. Ok, am pierdut eu, joci tu, câștigi tu! Despre asta este vorba în Fed Cup. Despre a rezista ca echipă și a face cele trei puncte.”

Rezultatele tuturor fetelor din această generație sunt deosebite, iar importanța lor va fi realizată abia peste un timp.

„Să dea Domnul să mai avem asemenea realizări. Sunt ceva copii buni prin țară, sunt niște fete bunicele, micuțe încă, dar bunicele. Generația din spate nu-i rea, n-au demonstrat încă, sunt pe la 200, n-au ajuns încă. La 21-22 de ani, actuala generație era deja în zona locului 50. Mi-e greu să cred că vom mai avea cât de curând un număr 1, și la băieți și la fete. Și atunci, probabil că ne vom da seama cât de unică a fost performanța. Eu sper să mai prind un nr. 1, nu să-l fac eu, dar să mai prind un asemenea campion, să mai avem în România pe cineva la nivelul ăsta. Marea majoritate va vedea ce înseamnă aceste rezultate când Simona nu va mai fi.

De fapt, sper să avem pe cineva la nivelul celorlalte fete, care toate au realizat performanțe la un nivel foarte înalt, nu numai Simona. Toate. Toate au câștigat turnee, de simplu, de dublu. Cu Fed Cup-ul poate facem acum ceva, chiar mai bine decât am făcut. Au fost ani de zile acolo sus. După mine, toate fetele trebuie apreciate.”

Din punct de vedere al match-up-urilor, antrenorul Simonei vede punctul forte al Franței în perechea de dublu. „Cu Garcia, da, Simona a câștigat ultimele meciuri, cu Cornet a pierdut ultimele meciuri, cu ceva timp în urmă, e drept. Cu Mladenovic s-ar putea să joace; am văzut că are un antrenor nou acum (n.a.Sascha Bajin). Eu m-aș bucura și aș fi foarte fericit să câștigăm încă din meciurile de simplu. Ale noastre joacă dublu foarte bine și au arătat. Nu e ușor să joci cu o echipă câștigătoare de Grand Slam la ea acasă, cum a fost și Siniakova / Krejcikova, dar eu le văd și mai puternice pe Garcia/Mladenovic decât dublul cehesc.

„Sper să fie o săptămână bună. Fetele își doresc, iar noi pe lângă ele încercăm să facem ce-i mai bine. Căpitanul și antrenorul știu că sunt foarte experimentați, știu ce au de făcut, acum rămâne să avem și o doză de noroc ca să câștigăm meciul. ”

Am continuat să discutăm despre importanța pe care o are Fed Cup în acest moment în planurile Simonei, cea care a spus că e principalul ei obiectiv.

„Dacă stăm să ne gândim, care sunt lucrurile după care e măsurată cariera unui jucător de tenis? Grand Slamurile, numărul 1, Fed Cup/Davis Cup și mai nou a apărut și medalia olimpică. Simona are deja două din astea. Cu posibilitatea ca anul ăsta, dacă totul merge bine, să-l facă pe al treilea. În 2020 va juca pentru al patrulea. Ea poate să ajungă să le aibă pe toate, la nivel cu Nadal, cu Steffi, cu Serena, nu știu câți să mai fie cu toate cele patru în palmares.”

Se gândește Simona și la Jocurile Olimpice? „Da, se gândește. E și un program olimpic pentru tenis, cu sprijin de la COSR; nu știu câte alte sporturi au perspective la o medalie olimpică precum are tenisul. COSR le plătesc câteva turnee jucătorilor, care își pot lua astfel și echipa. Pentru mulți jucători, faptul că li se plătesc costurile la câteva turnee și-și pot lua cu ei o echipă mai numeroasă, cu tot cu antrenor de pregătire fizică, e important. FRT, aia care nu face nimic, a făcut această înțelegere cu COSR.”

„Simona le consideră egale pe fete. O văd că nu bate niciodată cu pumnul în masă.”

Fed Cup e pe cale, din ce semne dă ITF, să urmeze același drum pe care a apucat-o Cupa Davis, competiție de prestigiu, dar reformată din temelii începând cu anul acesta, când se va desfășura sub forma unui turneu final, în noiembrie. Conform planurilor ITF, Fed Cup ar urma să aibă o structură similară, dar cu turneul final în aprilie; federația internațională a solicitat dosare de intenție din partea orașelor interesate să organizeze acest turneu. Cel mai devreme, aceste modificări ar putea fi implementate chiar de la anul, ceea ce înseamnă că ediția pe care încearcă să o câștige acum România ar putea fi ultima în acest format.

„Sunt câteva lucruri făcute în grabă, care pierd un pic din frumusețea unei întâlniri pe echipe. Poate că se puteau gândi la eventuale meciuri acasă-deplasare, sau un turneu final cu patru echipe, dar așa e foarte greu. Nu știu în ce măsură publicul va fi interesat de această formulă de turneu final. Până la urmă, Cupa Davis nu trăiește din publicul tânăr de pe internet, trăiește din fanii de la locul respectiv”, crede Daniel Dobre.

Cât de solicitantă este o întâlnire de Fed Cup? Meciurile poate că durează doar două zile, dar efortul e pe măsură: „Fed Cup îți consumă mult emoțional. Sunt meciuri foarte solicitante. Presiunea, emoția, dezamăgirea, așteptarea, scorul… intri să joci la 1-2, de exemplu, știi că dacă pierzi tu, pierde echipa, nu-i ușor. Lumea trebuie să înțeleagă că e o presiune foarte mare, iar pe echipe, când nu joci doar pentru tine, e și mai mare apăsarea. Un astfel de meci te seacă. Și mental și fizic și emoțional”, spune Dobre, dând exemplul unui meci de aproape șase ore dintre Victor Crivoi și finlandezul Harri Heliovaara, decisiv într-un România – Finlanda la Cupa Davis, după care Crivoi n-a mai fost „bun de nimic două săptămâni”.

Am revenit la Simona și am întrebat cum este ea ca lider de echipă, dincolo de ce se vede la televizor.

„Mie mi se pare că nu-i place să se considere ca lider. O văd că le consideră egale pe fete. O văd că nu bate niciodată cu pumnul în masă. S-au tot scris lucruri de genul „Simona a impus numărul 2 în echipă”, „Simona a impus căpitanul nejucător”. Eu sunt în anturajul Fed Cup de șase ani. Poate mai mulți, am fost cu Marius Comănescu în Israel, 2011 sau 2012, când se jucau acolo grupele zonale. Nu-mi aduc aminte ca Simona sau vreuna dintre fete să încerce să influențeze vreo decizie, să zică fă așa sau altfel. Cu atât mai puțin Simona. Care poate că prin rezultatele pe care le are și prin poziția pe care o are în tenisul mondial ar fi probabil îndreptățită să o facă, dar n-o face. Se discută împreună, se hotărăște împreună. Dacă fetele nu-s de acord cu ea, ok, majoritatea decide. Ia lucrurile așa cum sunt, nu deranjează; poate a fost vreodată când a vrut să joace dublu și căpitanul a decis că nu, a acceptat decizia.

Din punctul meu de vedere, e o jucătoare de echipă exemplară, care nu-și face simțită în vreun fel poziția superioară în clasament, prin modul în care se comportă. Le respectă pe toate celelalte fete și acceptă ceea ce spune căpitanul. Niciodată nu s-a pus problema să-și folosească poziția ca să facă rău cuiva.”

A fost, în schimb, o vreme când Simona era chiar apăsată de greutatea statutului de nr.1 în echipă, în anii anteriori, când nu reușea să câștige de fiecare dată ambele meciuri. „Voia să aibă rezultate neapărat și în meciurile de Fed Cup. Și fiind și mai perfecționistă, mai emotivă să spunem, o copleșea câteodată. Dorința de a câștiga era atât de mare încât nu mai juca bine.”

Notă pentru publicațiile care doresc să folosească pasaje din conținutul de pe 30-0: vă rugăm frumos să citați corect sursa și să nu preluați întregul conținut.

Citește aici prima parte a interviului cu Daniel Dobre, cu detalii pe larg despre cum decurg pregătirile Simonei pentru sezonul de zgură, așteptări, obiectivele pe care și le-au propus cei doi, pe cât se întinde colaborarea, cum au discutat despre episoadele de on-court-coaching, ce crede Daniel Dobre despre cum își tratează Simona echipa și despre ce s-a scris post-on court coaching-ul de la Miami, unde e jocul Simonei în acest moment și alte subiecte.

Urmărește site-ul zilele următoare pentru ultima parte a interviului, cu detalii, printre altele, despre ce așteaptă Simona de la un antrenor și ce crede actualul ei antrenor că așteaptă lumea de la Simona.

Ți-a plăcut acest articol? Contribuie la un jurnalism mai bun abonându-te la 30-0+, programul lansat de 30-0 și care oferă abonaților, sub forma a cinci pachete diferite, conținut premium, cadouri și beneficii suplimentare. Detalii despre inițiativă, aici și aici. Abonamentele pot fi făcute aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi