Marius Copil revine în turul al doilea la Melbourne după patru ani. Plus: tristețea Victoriei Azarenka și încă o zi bună a favoriților

Radu Marina | 15 ianuarie 2019

Favoriții câștigă aproape pe linie, în ceea ce este un debut cuminte de turneu. Dar dacă vor continua așa, asta promite multe meciuri captivante pe măsură ce turneul avansează. Marius Copil va avea un astfel de meci, contra lui David Goffin

Australian Open era singurul turneu de Grand Slam la care Marius Copil câștigase un meci pe tablou anterior zilei de azi. Acum patru ani, el îl învingea pe Pablo Andujar în trei seturi, obținând un duel în runda secundă cu campionul en-titre Stan Wawrinka. Marius a reușit atunci cel mai rapid serviciu din istoria Slamurilor (242 km/h), l-a împins pe Stan în două tiebreak-uri (7/6, 7/6, 6/3), dar nu a putut produce surpriza.

Tot o întâlnire cu un spaniol i-a prilejuit lui Marius un nou succes în trei seturi: 6-3, 6-4, 6-4 cu Marcel Granollers, o victorie într-o oră și 46 de minute, făcută să pară de rutină de jucătorul român, care nu și-a pierdut decât o dată serviciul. Zilele acestea, Marius nu mai e cunoscut doar pentru serviciul său; rezultatele de anul trecut (două finale ATP) și, în particular, calitatea tenisului jucat la Basel l-au adus în atenția multor specialiști și comentatori străini. Au adus și ceva așteptări suplimentare pentru el, de aceea e plăcut să-l vedem obținând această nouă victorie la un Slam, mai ales că ea a venit la un turneu unde condițiile de joc ar trebui să-l avantajeze.

Marius, singurul reprezentant al tenisulu masculin românesc care a câștigat meciuri de Slam în acești ultimi ani, se va vedea joi, în runda secundă, cu David Goffin în turul al doilea, belgianul favorit 21.  Marius a mai jucat acum trei ani cu David, chiar în Belgia, la Antwerp, luându-i un set înainte de a pierde în sferturile de finală.

De la Ana Bogdan veștile n-au fost însă la fel de bune azi; ea a fost învinsă de tânăra poloneză Iga Swiatek, o jucătoare de 17 ani aflată la primul ei Grand Slam ca jucătoare profesionistă: 6-3, 3-6, 6-4.

„Iga are un serviciu nemaipomenit. A reușit o mulțime de ași, prea mulți pentru mine. Nu mă așteptam la asta. Are de asemenea un tenis foarte diferit, e foarte tricky. Uneori lovește mingea foarte tare, alteori, foarte slab, fără control. Nu-ți dă ritm”, a spus Ana jurnaliștilor polonezi.

Swiatek a câștigat Wimbledonul la junioare anul trecut, e pe locul 177 în lume și e considerată o jucătoare de mare potențial, fără multe puncte slabe evidente. Sosirea ei în tenisul mare vine la timp pentru tenisul polonez care tocmai ce a pierdut-o pe Agnieszka Radwanska. Însă, cu puțină atenție, rezultatul acesta nu ar fi putut să se întâmple, dacă Ana îi închidea ușa în nas polonezei în decisiv. După pierderea primului set, Ana părea să fi întors meciul în favoarea ei; l-a luat pe al doilea și a condus cu 4-2 în decisiv. Poate că pauza pentru îngrijiri medicale luată de Swiatek a scos-o din ritm pe Ana, care a cedat ultimele patru game-uri ale meciului.

Românca reușise turul al treilea anul trecut, când le-a învins pe Mladenovic și Putintseva, înainte să fie oprită de Madison Keys.

Serena revine la Melbourne cu o victorie scurtă

La aproape doi ani distanță de la ultimul meci jucat la Melbourne, Serena Williams se întoarce în Australia cu o victorie clară, 6-0, 6-2 în fața Tatjanei Maria, în ceea ce a fost cel mai scurt meci (49 de minute) din acest început de sezon.

Fără a întâmpina vreo dificultate din partea adversarei, Serena și-a caracterizat evoluția de azi ca fiind “consistentă”. Obiectivul principal, a spus ea, a fost să rămână concentrată, știind că adversara are un stil de joc dificil și variat, capabil să o încurce. Tot la conferința de după meci, Serenei i s-a cerut să analizeze evoluția ei din martie 2018 și până în prezent, spunând că singurul lucru care contează în acest moment, și pe care-l știe, e ca direcția în care merge e cea potrivită.

Cum adversara a intrat mult prea timorată în meci, un test serios pentru Serena e așteptat în runda a doua, următoarea sa adversară fiind așteptată să o întrebuințeze serios: Serena se va reîntâlni în turul doi cu Eugenie Bouchard, cea care a trecut, 6-2, 6-1, de Shuai Peng. Bouchard, care are un început de sezon cum nu a mai avut de ani de zile (deja un titlu câștigat la dublu, sferturi la Auckland, la simplu), nu a învins-o niciodată pe Serena într-un meci din circuit, dar a câștigat un meci cu ea la Cupa Hopman, în 2015.

Precum s-a întâmplat ieri, și astăzi, capii de serie au mers strună. De la Simona Halep, Naomi Osaka, Elina Svitolina, Karolina Pliskova, Elise Mertens și până la Serena Williams, Madison Keys, Garbine Muguruza, Anastasija Sevastova, Carla Suarez Navarro, Su-Wei Hsieh, Qiang Wang și Camila Giorgi, toate favoritele zilei, cu excepția a trei dintre ele, s-au calificat mai departe în turul doi. Simona fiind singura favorită care a pierdut set.

Cele trei favorite deja eliminate sunt și cele care au avut, de fapt, și cea mai grea tragere. Daria Kasatkina (10) a fost învinsă clar de Timea Bacsinszky, care a obținut o victorie prețioasă, prima într-un Slam după aproape doi ani. Mihaela Buzărnescu (25) a scăpat-o din mână pe Venus Williams, iar Dominika Cibulkova (26) s-a văzut învinsă de Shuai Zhang, o jucătoare care se simte excelent în Australia, în special la Melbourne.

Dintre jucătoarele care nu-s favorite, dar s-au făcut remarcate prin evoluțiile de astăzi, e de menționat victoria Biancăi Andreescu la Whitney Osuigwe. Bianca bifează primul meci câștigat pe tabloul unui Slam. De asemenea, reușita la limită a Johannei Konta, care a avut nevoie de aproape trei ore și un tiebreak în decisiv pentru a o elimina pe Ajla Tomljanovic. Sau seria de șase meciuri câștigate la rând a Sofiei Kenin, următoarea adversară a Simonei, după 6-3, 3-6, 7-5 cu Veronika Kudermetova. Sau victoria Dayanei Yastremska, care merge în premieră în turul doi al unui Grand Slam, în fața Samanthei Stosur.

Emoțiile Vikăi

Dincolo de meciuri și victorii însă, azi am avut încă o confirmare a faptului că, uneori, cele mai mari victorii nu se obțin pe teren. La revenirea în Australia după trei ani de absență, Victoria Azarenka, campioană la Melbourne în 2012 și 2013, a fost învinsă în trei seturi de Laura Siegemund, o altă jucătoare care încearcă să revină la forma ei obișnuită după accidentarea gravă suferită la genunchi în 2017.

Dar văzând-o pe Vika la conferința de după meci cât suferă și prin câte trece, faptul că azi n-a ieșit învingătoare contează mai puțin. Marile ei bătălii sunt altele, iar până când acestea nu vor fi rezolvate, victoriile pe teren vor veni și ele mai greu.

Pe tot parcursul conferinței, Vika a avut lacrimi în ochi și a repetat aproape obsesiv că “se luptă”, “se chinuie” încearcă”.

“Încerc să caut soluții, încerc să progresez, vreau să muncesc, dar în acest moment simt că nu pot face asta. Mă chinui. Nu pot să stau aici și să-mi spun că va fi bine, ori să încerc să fiu pozitivă. Până la urmă nu am de ales, trebuie să fiu pozitivă, trebuie cumva să mă ridic”, spunea Vika în începutul conferinței, fără a da detalii. Ea nu și-a mai putut stăpâni lacrimile și a izbucnit în plâns: “vreau să cred că toate experiențele prin care am trecut de-a lungul vieții mă fac mai puternică, dar… uneori mă întreb de ce mi se întâmplă mie toate astea”, dând de înțeles că problemele legate de custodia copilului (un proces care durează de aproximativ doi ani) încă nu s-au rezolvat.

Nick Kyrgios iese din turul 1

Trecând acum spre tabloul masculin, Novak Djokovic, liderul mondial și favoritul principal, și-a început drumul spre cel de-al al șaptelea titlu la Melbourne cu o victorie în trei seturi în fața lui Mitchell Krueger, în care a cedat doar șapte game-uri.

Per total, a fost o zi bună pentru mai toți favoriții importanți. Unii s-au impus fără emoții, cum ar fi Zverev, Goffin, Pouille, Simon sau Medvedev. Alții au avut nevoie de multă inspirație pentru a ieși la liman: Kei Nishikori a revenit de la 0-2 la seturi cu Kamil Majchrzak, Dominic Thiem l-a învins pe Benoit Paire, dar înainte s-a văzut întors de la 2-0 la seturi, într-un meci terminat după ora 2:00 dimineața. Iar Hyeon Chung, semifinalist anul trecut, a avut și el de recuperat tot de la 0-2 la seturi în victoria cu Bradley Klahn.

Milos Raonic, favoritul 16, care a avut cel mai greu meci în primul tur de pe tabloul masculin, s-a impus destul de clar cu un Nick Kyrgios în continuare afectat de probleme fizice. Poate surprinzător de clar, în acest duel considerat, cel puțin pe hârtie, meciul zilei a doua de la AO19. Pe teren, meciul nu a dezamăgit neapărat, dar nici n-a excelat: diferența a fost făcută de o zi excelentă a lui Raonic la serviciu (30 de ași, 90% puncte câștigate cu prima servă, 77% puncte cu serva a doua), cu ajutorul căruia l-a ținut constant sub presiune pe australian, care nu a putut lega nimic la retur pentru a putea măcar să se apropie în vreun fel de Raonic.

În fine, la categoria performanța notabilă a zilei intră Borna Coric, favorit 11, și Alexei Popyrin. Borna Coric, care vine după un sezon mare și e de urmărit în continuare, nu avea până la meciul cu Steve Darcis nicio victorie la Australian Open. A obținut-o azi pe prima, după patru înfrângeri consecutive, printr-o prestație convingătoare în fața lui Darcis, 6-1, 6-4, 6-4. Iar australianul Popyrin a izbutit victoria carierei, după 7-5, 7-6, 6-4 cu Misha Zverev, fiind pentru prima dată când avansează în turul doi al unui turneu de Grand Slam.

Ce e de văzut mâine

Irina Begu va încerca să o oprească pe Petra Kvitova, pe care n-a mai învins-o până acum din trei încercări. Meciul e programat pe arena 1573, în jurul orei 08:00, ora României;

Echipa Monica Niculescu/Irina Bara debutează pe tabloul de dublu, având primul meci împotriva perechii Lara Arruabarena/Arantxa Parra Santonja (al doilea meci pe terenul 10);

Tot miercuri joacă primul meci și Horia Tecău, alături de Jean -Julien Rojer. Cei doi încep cu echipa Marcelo Arevalo/Jamie Cerretani (al doilea meci pe terenul 14);

Sloane Stephens are o ocazie bună de a-și îmbunătăți recordul în Australia, într-un meci cu Timea Babos, pe care a mai învins-o până acum (primul meci pe Rod Laver, ora 02:00, ora României);

Roger Federer se revede cu Daniel Evans (cei doi s-au mai întâlnit la Wimbledon 2016, cu victoria clară a lui Fed) într-un duel al reverurilor cu o singură mână. Meciul e al treilea meci pe Rod Laver, undeva în jurul orei 5:30, ora României.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi