Oportunitate scăpată: Mihaela Buzărnescu pierde cu Venus după ce a servit pentru meci, dar își regăsește tenisul

Radu Marina | 15 ianuarie 2019

Mihaela ajunge la opt înfrângeri consecutive de la accidentarea suferită anul trecut în Canada, însă vestea bună e că nivelul ei deja se îmbunătățește vizibil, și nu-s motive să nu credem că asta nu se va vedea curând și în rezultate.

Mihaela Buzărnescu a pierdut cu Venus Williams în trei seturi strânse, 6-7, 7-6, 6-2, într-un meci foarte bun, în care a fost, la un moment dat, în pole-position și a servit pentru victorie. Românca a încheiat meciul cu 34 de lovituri direct câștigătoare și 31 de erori neforțate, versus 41/40 în cazul lui Venus.

Venus o va întâlni pe Alize Cornet în turul al doilea, pe partea de tablou a Simonei Halep, cu care s-ar putea întâlni în turul al treilea.

Ana Bogdan a pierdut cu Iga Swiatek, 6-3, 3-6, 6-4, iar Marius Copil l-a învins pe Marcel Granollers în trei seturi, 6-3, 6-4, 6-4 și se va vedea cu David Goffin în turul următor.

**

Kelsey Anderson, soţia lui Kevin Anderson, spunea, la un moment dat, într-un interviu că o modalitate de a evalua o înfrângere în tenis poate avea la bază trei criterii: care era miza meciului, care erau așteptările jucătorului, care au fost șansele de victorie ale jucătorului.

În cazul nostru, înfrângerea Mihaelei de azi în fața lui Venus nu are nevoie neapărat de astfel de întrebări pentru a o evalua. Din orice unghi am privi, vorbim de o înfrângere dureroasă, așa cum sunt toate meciurile pierdute după ce ai fost atât de aproape de reușită, și totuși, sfârșeși prin a fi învins. Dar sunt niște întrebări legitime care ne pot ajuta să înțelegem mai bine această înfrângere, respectiv ce lucruri pozitive se pot extrage dintr-un astfel de meci.

Miza meciului pentru Mihaela era încercarea de a obține prima ei victorie de la revenirea în circuit. Nu a fost un meci care să-i marcheze în vreun fel cariera. A fost un meci de prim tur la un Grand Slam, în fața unei legende a tenisului, care și-a pus în aplicare toată experiența și versatilitatea ei imediat ce a simțit-o indecisă pe Mihaela.

Care erau așteptările? Mihaela era jucătoarea mai bine clasată, era printre favorite, dar așteptările nu erau tocmai ridicate. A avut ghinionul de a o avea ca adversară pe Venus, cea care a pierdut până acum în turul 1 a turneelor de Slam doar de zece ori în întreaga ei carieră (din 80 de participări). Și, poate, detaliul cel mai relevant în acest context, Mihaela era jucătoarea proaspăt revenită după o accidentare grea, care a adus, pe lângă lipsa de meciuri, multe îndoieli și temeri.

În alte cuvinte, e dificil de spus că ne-am fi așteptat cu toții la o victorie clară a Mihaelei, când, de fapt, știam prea bine ce adversară are – chiar și așa, la 38 de ani și căzută până pe locul 38 – și cât îi e de complicat Mihaelei să revină, brusc, la nivelul la care a fost în vara anului trecut.

Iar acum urmează partea cea mai importantă: care au fost șansele de victorie? Au fost imense și asta face ca această înfrângere să doară. Sau, cum spunea Kelsey, “cele mai dure înfrângeri din punct de vedere emoţional sunt acelea în care jucătorul a simţit că a avut o şansă să câştige.”

Mihaela a avut o astfel de șansă imensă. A fost la un singur game de o victorie mare, iar, timp de un set și jumătate, până la momentul în care a ajuns în postura de a servi pentru meci, tenisul ei a fost pur și simplu încântător. N-a putut face pasul final și asta, probabil, e cel mai mare regret după un astfel de meci: mai avea nevoie de doar cinci puncte. N-a putut ajunge la ele. Dar pot șterge astea cinci puncte, respectiv acel serviciu cedat la 5-3, toată evoluția ei din acest meci ? Categoric, nu.

Replica dată lui Venus, care la rându-i nu a făcut deloc un meci rău, a fost extraordinară. De fapt, Mihaela a făcut, timp de un set și jumătate ceea ce nu știu câte jucătoare sunt capabile să facă într-un meci cu surorile Williams: a ținut piept asalturilor lui Venus, nu i-a fost teamă să facă pasul în față și, în majoritatea schimburilor, ea a fost cea care schimba prima întotdeauna direcția, surprinzând-o pe americancă. Această capacitate de a schimba rapid (și bine) direcțiile într-un raliu e o particularitate a Mihaelei, dar a fost pentru prima dată de la revenire când acest aspect din jocul ei a funcționat la capacitate maximă. Și asta în condițiile în care nu-i ceva tocmai ușor de făcut când o ai în față pe Venus, ale cărui lovituri sunt aspre și foarte grele. De asemenea, tot la acest capitol al “redescoperiri” e de trecut forehand-ul cross. Nu am mai văzut-o pe Mihaela lovind atât de bine cu forehand-ul în cross din vara anului trecut.

Din pacate, tot acest joc bun avea însă să se destrame încet și sigur odată cu ratarea acelei șanse la 5-3, când Buzărnescu a servit pentru meci. A fost suficient să intre într-o ușoară stare de pasivitate pentru a-i transmite lui Venus că sunt mici emoții. Experimentată, trecută prin zeci de astfel de meciuri și reveniri, Venus a înțeles mesajul, așa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să taie din erori, jucând mai ordonat. Iar în momentul în care și-a recalibrat loviturile, nivelul tenisului ei a crescut, așa cum era de așteptat. Pe când al Mihaelei a scăzut, pentru că rămas agățată de acele șanse ratate, tenisul ei nemaifiind la fel de la acel moment.

Iar odată ce Venus a egalat, era clar că nu va mai ceda. Ea nu se încurajează des, dar și când o face, e clar că știe că are o șansă și nu va ceda fără luptă. Acele încurajări ale lui Venus de la finalul setului doi (care au tot continuat și în decisiv) nu aveau să anunțe nimic bun, și din păcate așa avea să fie: Venus a reintrat în meci, a luptat eroic în tiebreak, iar odată egalată situația, lucrurile au devenit mult mai clare pentru ea în decisiv.

Cu ce rămânem, totuși, după acest meci? Cu o înfrângere greu de digerat, categoric. Dar mai rămânem și cu o Mihaela Buzărnescu redescoperită, care joacă din nou cel mai bun tenis al ei – cel mai important lucru după acest meci. Asta e, de fapt, cea mai mare victorie a ei după înfrângerea de azi, și un motiv de bucurie pentru noi: Mihaela ne-a demonstrat și și-a demonstrat că tenisul ei e bine, e din nou la un nivel înalt.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi