Marius Copil confirmă succesul cu Cilic și merge în semifinale la Basel! Rezultat foarte important pentru tenisul masculin românesc

Radu Marina | 26 octombrie 2018

După prima victorie a carierei la un jucător de Top 10 – cea de acum două zile, cu Marin Cilic – Marius Copil l-a eliminat în sferturile de finală pe americanul Taylor Fritz, calificându-se în prima sa semifinală la un turneu din seria 500. A fost 7-6, 7-5 pentru Marius, care revine într-o semifinală ATP, după ce în februarie juca finala la turneul 250 de la Sofia. Copil va urca între primii 70 de jucători ai lumii după acest rezultat.

Unul din lucrurile dificile în tenis este greutatea confirmării unei victorii mari. Se întâmplă adesea, în ambele circuite, ca jucătorul care tocmai a reușit o victorie importantă să aibă dificultăți în a o confirma imediat în meciul următor, indiferent de forma sau valoarea adversarului. Motivul are de-a face, în principal, cu presiunea confirmării acelui rezultat mare obținut în turul precedent.

Marius Copil, care s-a mai confruntat și el cu această situație de-a lungul timpului, a reușit însă să depășească această bornă astăzi, la Basel. După cea mai importantă victorie a carierei, obținută în urmă cu două zile în fața lui Marin Cilic (numărul 6 mondial), a urmat performanța carierei: prima semifinală la un turneu din categoria ATP 500, după 7-6, 7-5 cu Taylor Fritz.

Este a doua semifinală ATP pentru Marius în acest sezon – după ce în februarie reușea să ajungă în finala turneului de la Sofia –, rezultat care îl duce de săptămâna viitoare cel puțin până pe locul 71 ATP, un nou career high ranking pentru el. Tototdată, meciul câștigat astăzi în fața americanului Fritz a fost a cincea victorie consecutivă pentru Copil la Basel (două victorii în calificări, trei pe tabloul principal), toate obținute în minum de seturi.

Dincolo de dimensiunea performanței lui Marius, care vine într-o perioadă în care tenisul masculin românesc trece printr-o secetă cruntă, este revigorant acest progres al lui la nivel mental, cât și maturitatea de care dă dovadă pe teren.

Copil a câștigat meciul deloc ușor cu Fritz pentru că a fost jucătorul mai bun atunci când a trebuit. Iar pentru a ajunge la acest nivel e nevoie de o atitudine sănătoasă, care să-ți permită să joci tenisul cel bun atunci când contează. Marius n-a excelat cap-coadă în acest meci – ba chiar au fost momente, în special în primul set unde Fritz a părut jucătorul mai bun la jocul din teren – , însă atunci când s-a aflat într-un moment dificil s-a ridicat. Când a fost nevoie să puncteze, a punctat. Fie cu serviciul, care nu l-a trădat nicio clipă (18 ași, 79% puncte câștigate cu prima servă), fie cu forehand-ul cu care și-a deschis constant terenul, fie cu reverul în lung de linie mult îmbunătățit cu care a reușit să surprindă des, mai ales atunci când a avut de înfruntat mingi de break. Și n-au fost puține azi: 10 din 11 a respins Marius.

Cea mai bună dovadă a progresului de care aminteam mai sus este modul în care Marius a reacționat astăzi în momentele cheie ale partidei: modul în care a ieșit la suprafață din game-ul 10 al primul set, revenind de la 15-40 și salvând nu mai puțin de cinci mingi de break, revenirea de la 3-6 la 8-6 în tiebreak-ul primului set și, desigur, răspunsul dat după pierderea serviciului la 5-4 în setul doi, atunci când a făcut imediat rebreak-ul și s-a pus din nou în poziția de a servi pentru meci.

Toate astea sunt momente care decid meciuri. Toate aceste mici reușite au fost posibile pentru că am văzut un jucător experimentat, calm și cu mintea limpede. Iar această atitudine bună s-a reflectat mai apoi în tenisul lui, care a fost mai degrabă un tenis cumpătat decât agresiv. A găsit acea măsură potrivită a loviturilor (acel schimb lung câștigat la 5-6 în tiebreak i-a dat cu siguranță încredere) iar tenisul lui a devenit suficient de echilibrat cât să-l rănească constant pe Fritz, care a alternat prea mult și prea des momentele de joc bune cu momente foarte slabe.

În meciul următor, Marius va avea parte de un jucător mult mai consistent, dar și mai valoros. Este vorba de Alexander Zverev, care a trecut în două seturi de Roberto Bautista Agut, și cu care Marius nu s-a mai întâlnit niciodată până acum. Dar asta contează mai puțin: Marius n-are nimic de pierdut; se poate bucura de faptul că este în semifinale la un turneu prestigios și poate încerca o nouă surpriză, după cea cu Cilic.

Cealaltă semifinală îl va avea în teren pe Roger Federer, care a trecut într-un meci greu de Gilles Simon, 7-6, 4-6, 6-4, pentru a 18-a sa victorie consecutivă la Basel. Judecând după tradiția meciurilor sale cu Simon, mereu un obstacol pentru elvețian, dar și după forma lui Roger din această săptămână, nu surprinde mult ce s-a întâmplat pe teren. Federer a trecut de un al treilea meci la rând în care a fost oscilant și a greșit mult, în special cu forehandul, o lovitură în care nu pare să aibă încredere prea multă în aceste zile.

Federer îl va întâlni pe câștigătorul dintre Tsitsipas și Medvedev.

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi