Marele salt. Marius Copil pășește hotărât pe scena mare a tenisului cu o finală excelentă contra lui Federer

Camelia Butuligă | 28 octombrie 2018
Marius Copil:

„Mi-ar plăcea mult ca acesta să fie începutul carierei mele la acest nivel. A fost o săptămână fantastică! Când am venit aici luptam ca să reușesc să stau în Top 100; după această săptămână extraordinară am adunat multă încredere în mine și am văzut că pot juca la un nivel de tenis mult mai ridicat și că pot menține acest nivel mult timp”

Nu m-am avântat până acolo încât să mă aștept la o victorie a lui Marius Copil în finala de la Basel. Deși Federer a jucat poate la 75% din capacitate în acest turneu, nu puteam să ignor meciurile în plus din calificări ale lui Marius, cât și postura pe cât de entuziasmantă, pe atât de stresantă în care se afla: prima sa finală ATP 500, contra lui Roger Federer la turneul sau de casă.

Nu am vrut neapărat o victorie, cât un meci bun. E foarte ușor pentru oricine să se piardă când joacă cu Federer pentru prima dată, cu atât mai mult dacă meciul se întâmplă să fie cea mai mare finală a sa. Deci nu mi-am dorit decât ca Marius să arate tenisul reinventat pe care l-a etalat toată săptămâna și care i-a adus victorii contra lui Cilic și Zverev. Iar dorința mi-a fost îndeplinită.

Am avut parte de două seturi strânse, în care Marius a condus cu câte un break și i-a dat emoții serioase lui Federer. L-a copleșit cu servicii pe care acesta nu a reușit să le citească decât pe alocuri iar in schimburi a jucat asertiv, transformând reverul cu o mână în armă de atac și dând dovadă de o îndemânare și o varietate care a dat naștere unor puncte de colecție.

Înainte de meci, Federer analizase jocul românului în interviul de după semifinală. Spusese că îi văzuse meciurile cu Cilic și Zverev, că are un serviciu foarte bun și varietate in schimburi. „Va fi un meci în care diferența o va face câte un serviciu, retur, sau passing shot”, a concluzionat Federer.

A avut dreptate. S-a jucat alert, multe puncte decise repede, după câteva lovituri. Marius a făcut 14 ași, ceea ce a accelerat lucrurile și l-a scos la nevoie din dificultăți, punând presiune pe Federer. Schimburile mai lungi au fost adevărate mini spectacole, ambii alternând loviturile drive cu sliceul de rever, scurtele și urcările la fileu cu loburile. Un joc deschis și dinamic ca o trântă dreaptă, în care amândoi au riscat, au presat și au folosit la maxim tot terenul. O plăcere pentru spectatorii elvețieni, care au aplaudat, exclamat și și-au ținut de multe ori răsuflarea, ca și noi de altfel, în sufrageriile noastre românești.

Diferența s-a făcut la experiență (unde Federer are un avantaj uriaș, evident), câteva puncte cheie (care i-au scăpat lui Marius fie din pricina ghinionului fie din pricina unor decizii pripite) și prospețimea fizică a romanului, care a scăzut de la jumătatea celui de-al doilea set.

Deși condus în ambele seturi și copleșit de forța loviturilor lui Marius, Federer, cu experiența sa, a așteptat răbdător momentele propice. În primul set, Roger și-a luat înapoi breakul și a egalat la 3-3 pe două fileuri consecutive de rever ale lui Marius de la 30 egal: primul ar fi fost winner, dar a prins ghinionist banda după un schimb de 17 lovituri, iar al doilea a venit pe o scurtă neinspirată.

În tiebreakul primului set, la 3-3, echilibrul a fost rupt tot de o scurtă pripită, aterizată în fileu, urmată de o altă neforțată. În setul doi, Marius a pierdut avantajul de un break imediat după ce a reușit punctul meciului. Însă după acel schimb fantastic, a pierdut trei puncte consecutive și Federer s-a apropiat la 4-3. Elvețianul a mai făcut un break pentru 5-4, într-un game presărat de challenge-uri: lui Marius, parcă tot mai obosit, nu i-a ieșit niciunul, doar cel cerut de Federer a avut succes.

„Îi urez lui Marius să joace așa și la anul”, a spus Federer la ceremonie, „tenisul său merită rezultate bune”. „Copil face o demonstrație de forță pe serviciu. Unde a fost ascuns până acum?” se întreba, admirativ, twitosfera. Într-adevăr, mulți dintre fanii străini l-au descoperit pe Marius în această săptămână, dar fanii români l-au redescoperit.

Jocul său mai nuanțat, ca și mentalitatea curajoasă sunt motive de bucurie și ne dau încredere pentru viitor. Marius a făcut un joc extrem de solid contra lui Roger Federer într-o finală de 500 și urcă în top 60. Jocul său, așa cum a arătat în această săptămână, merită să fie acolo.

https://twitter.com/LumiPaul/status/1056598014641479682?s=19

https://twitter.com/rogerfederer/status/1056635508284022785

Încă o dată, această săptămână ne dovedește că în tenis, oportunitatea unui salt major este mereu prezentă: nu aduce anul ce aduce săptămâna. În al doilea rând, după cum au spus de atâtea ori și tenismeni și antrenori, fiecare își găsește calea în ritmul său.

Marius Copil a avut parte de multe căutări, de pași înainte urmați de pași înapoi, de succese și stagnări. La 28 de ani, se pare că a găsit formula potrivită: munca, echipa, contextul, toate s-au aliniat. Nu putem decât să-l felicităm pentru acest an fantastic și să-i urăm performanțe crescătoare și la anul. 2018 a fost un an pe cinste pentru tenisul românesc.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1056579638737207297

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi