Irina Begu, înainte de turul al treilea la Paris: „Oarecum simt că cei din afară nu mai au așteptări din partea mea. N-am nicio problemă cu asta”

Adrian Țoca | 31 mai 2019

Irina Begu: „Am văzut-o de câteva ori jucând pe Anisimova, știu că e puternică, lovește tare mingea, servește bine. E o jucătoare foarte bună.”

Roland Garros este oferit de

Corespondență din Paris

Dacă ți se pare cumva că victoriile Irinei vin de nicăieri, ei bine, îți vei reaminti cât de repede se pot schimba lucrurile în tenis, din bine în rău, și din rău în bine. După câteva accidentări și înfrângeri greu de dus, precum cele din America, Irina a început sezonul suprafeței ei preferate în condiții nu tocmai optime. În plus, s-a văzut ieșită și din Top 100, prima dată după cinci ani.

Dar, câtă vreme nu-ți pierzi încrederea și depui inevitabilele ore pe terenuri și în sală, o schimbare de noroc e oricând posibilă în tenis. Ceva, un meci, o stare, o situație care brusc te relansează.

Irina știe și ea asta: „Chiar dacă am avut acel meci la IW pierdut așa, chiar dacă am avut set și 5-1 nu consider că am făcut prea multe greșeli. Per total, meciurile acelea sunt uitate, încerc să iau partea pozitivă, chiar dacă atunci mi-a fost greu. Acum sunt pe suprafața mea favorită și cred că totul se poate schimba în orice moment.”

Acum, la Roland Garros, Irina a legat victoriile la momentul oportun și și-a făcut loc către turul al treilea la un turneu la care a mai ajuns, în trecut, în săptămâna a doua. E din nou în poziția să atace această realizare; o va întâlni, sâmbătă, pe Amanda Anisimova, pentru un loc în optimile de finală, fază pe care a mai atins-o în 2016, cel mai bun an al carierei.

Victoria cu Karolina Muchova a fost una cu greutate; Muchova, o jucătoare cu un stil foarte fluid și care are toate loviturile, i-a atras atenția și Irinei. „Îmi place foarte mult cum joacă. E o jucătoare de viitor și cred că va fi acolo în Top 20. Foarte mânace, chiar îmi place cum joacă, nu e ușor de jucat împotriva ei și cred că de aceea mi-a luat mai mult timp să mă acomodez.”

În plus, Irina admite că, la cum începuse meciul, cineva neutru nu i-ar mai fi dat șanse să revină.

„Cel mai mult mi-a plăcut că n-am renunțat. Probabil că cineva care se uita din afară nu ar fi crezut după primul set că acest meci se va înclina într-o altă direcție. Faptul că am luptat pentru fiecare punct, că m-am agățat în momentele în care nu simțeam mingea, cred că asta a contat cel mai mult. Și, ulterior, faptul că am reușit la 5-4 să închid meciul.”

Partea și mai bună e că Irina spune că e departe de nivelul ei bun: „Mai am mult de crescut, nu-s la cel mai bun nivel, asta e clar. Dar mă simt din ce în ce mai bine, meciurile acestea îmi dau încredere, fizic mă simt bine și simt că devin din ce în ce mai solidă.” 

Iar această creștere ușoară s-a construit, în primă fază, pe partea fizică. „Vin după două accidentări, am lucrat foarte mult în ultimele săptămâni pe partea fizică, pentru că la Madrid îmi era foarte greu să respir și să lungesc schimburile. Acum nu mai am nicio problemă și asta a contat cel mai mult. Vârful de formă nu știi niciodată când vine, noi sperăm să fie aici.”

Pentru asta, un alt pas va fi să treacă de Amanda Anisimova, una dintre tinerele jucătoare de mare potențial din circuit la acest moment.

„Am văzut-o de câteva ori jucând, știu că e puternică, lovește tare mingea, servește bine. E o jucătoare foarte bună. Mă voi uita la câteva meciuri cu ea și să o construim o tactică, împreună cu antrenorul tău. Cred că, indiferent de adversară, important e să încerc să-mi fac jocul meu, și să încerc s-o incomodez. Nu cred că zgura e suprafața ei preferată, chit că aici e o zgură mult mai rapidă. Voi încerca să fiu agresivă, dar și să construiesc cât mai mult”, spune Irina.

Interesant e că Irina își știe locul, simte în continuare că aparține de Top 50, dar simte și că „cei din afară” nu mai cred la fel de mult în ea.

„Oarecum e mai bine, pentru că așteptările aduc o presiune în plus pe jucător. Spuneam că faptul că am ieșit din prima sută nu m-a mai afectat acum atât de mult. Eu mă văd tot acolo, în Top 50, dar mai am de muncit ca să revin la forma de acum doi ani. Oarecum simt asta, că cei din afară nu mai au așteptări din partea mea și n-am nicio problemă cu asta. Cred că ați reușit să mă cunoașteți și mă știți destul de bine… dacă a fost presa ok cu mine, bun; dacă nu, n-am suferit niciodată din punctul ăsta de vedere. De aceea nu mă afectează atât de mult.”

Foto: SportPictures

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi