Elena Rybakina poate pune pe oricine în defensivă dintr-o singură lovitură. Cum se va decide semifinala dintre Simona Halep și Rybakina

Radu Marina | 7 iulie 2022

Rybakina va aduce un tenis asemănător cu al Amandei Anisimova, dar pe care-l joacă la un alt nivel de agresivitate. Loviturile ei sunt mai aspre și mai profunde, serviciul e mult mai greu de gestionat, iar jocul de pe linia de fund, mai stabil. Nu e un tenis unidimensional.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Calificarea Elenei Rybakina în semifinalele turneului de la Wimbledon – prima sa semifinală de Grand Slam – e departe de a fi o surpriză. Rybakina, care a ajuns la Londra cu un singur meci câștigat pe iarbă sezonul acesta, nu e străină de victorii mari.

A învins, măcar o dată, câteva cele mai relevante jucătoare ale circuitului feminin din ultimii ani (Serena Williams, Simona Halep, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza, Bianca Andreescu, Ons Jabeur, Paula Badosa). Și, deși are doar 23 de ani, are deja o serie de borne importante bifate în scurta ei carieră: opt finale WTA disputate, o apropiere de top 10 la începutul anului. 

Era, așadar, doar o chestiune de timp până la un rezultat mare într-un turneu de Grand Slam. Acest rezultat mare a venit acum, la All England Club, după un traseu în care Elena a cedat un singur set în cinci meciuri, a adunat 44 de ași (cifră cu care conduce detașat în clasamentul turneului) și și-a pierdut serviciul în turneu doar de patru ori. Sunt niște cifre care spun multe – sau ar trebui să spună – despre forma ei și dispoziția de joc din acest moment. 

Deși de foarte multe ori nu știi la ce să te aștepți din partea ei, putând avea fluctuații pe parcursul unui set, meci sau al unui turneu, ce poate fi cert în cazul ei e că jocul, foarte agresiv și închegat, dă fiori oricui. Nu doar că dezvoltă multă forță (uneori din nimic), dar știe ce să facă cu ea.

Asta o face, de fapt, foarte periculoasă și acest detaliu face ca meciul Simonei cu ea să fie unul dificil. Rybakina nu doar că lovește agresiv, dar e capabilă să-și pună adversara dintr-o singură lovitură în defensivă. Nu doar că are un serviciu puternic, dar are momente în care poate susține acest joc agresiv mult timp, fără să dea semne de oboseală sau fără a-și pierdă precizia. 

Simona s-a întâlnit de trei ori cu Rybakina. Iar dacă primul meci, o retragere a Simonei, la Wuhan 2019, n-are vreo relevanță, următoarele două ar trebui să ne spună câte ceva despre meciul de joi.

Au fost două victorii ale Simonei – dar ce victorii, cu ce consum de energie și după câtă luptă – la Dubai 2020 și US Open 2021, ambele meciuri având nevoie de set decisiv. Simona nu agreează neapărat să joace contra Rybakinei și această dificultate vine din faptul că Elena joacă ceva ce nu îi place Simonei: acel tenis-fulger, uneori apăsător, care o duce într-o zonă în care îi poate arăta că nu sunt multe lucruri care depind de ea. 

În meciul acesta, Rybakina va aduce un tenis asemănător cu al Amandei Anisimova, dar pe care-l joacă la un alt nivel de agresivitate.

Loviturile ei sunt mai aspre și mai profunde, serviciul e mult mai greu de gestionat, iar jocul de pe linia de fund, mai stabil. Nu e un tenis unidimensional. Și emoțional Rybakina este peste Anisimova; își găsește energie din acel aer imperturbabil pe care-l afișează și care poate fi uneori descurajant pentru oponente. Amintirile de la Dubai, unde pur și simplu refuza să cedeze, sunt încă proaspete (uite un pasaj mai jos). Dar, scriam atunci, Simona e cea care gestionează cel mai bine astfel de bătălii.

„Rybakina, în ciuda staturii, nu e doar o jucătoare agresivă și unidimensională. Forța ei nu vine doar din braț, nu face eforturi mari pentru a câștiga un punct și e foarte stabilă ca joc, dar și la nivelul picioarelor (e greu spre imposibil să o dezechilibrezi). Iar asta îi aduce două mari avantaje: nu greșește ușor și e foarte greu de împins în defensivă. Nu se lasă împinsă în spatele liniei de fund, nu o poți pune ușor în dificultate, e mereu pregătită să contreze. Tenisul ei, deși construit în jurul unor lovituri plate, nu e tocmai unidimensional, așa cum ne-am aștepta să fie, fiind vorba de o jucătoare masivă și foarte înaltă. Rybakina variază inteligent la serviciu, caută preponderent să-și scoată adversara în exterior prin cross-uri scurte și își dozează incredibil de bine loviturile, trecând cu o nonșalanță uluitoare de la o lovitură zdravănă, de-a dreptul brutală, la una neutră și moale. Atacă doar atunci când e bine poziționată și găsește mingea potrivită, știe cum să iasă din defensivă și nu ezită să stea în schimburi de mingi prelungite, dacă situația o cere. De asemenea, Rybakina câștigă puncte importante la capitolul mental: e stabilă, nu pică dintr-o stare în alta, nu se exteriorizează și nu pare a se lăsa ușor pradă emoțiilor. Dovadă și că în finala de azi, deși era la capătul unei serii lungi de meciuri, Rybakina a refuzat să clipească până spre final, când se ajunsese în situația în care câștigătoarea urma să fie decisă de cine face prima o diferență de două puncte.”

Simona va veni și ea cu același tenis clar, agresiv și echilibrat, a cărui intensitate a crescut de la meci la meci. Va aduce și deplasarea, pe care o poate folosi pentru a o pune pe picior greșit pe kazahă. Va apela și la schimbările de direcție și își va deschide terenul cu lovitura de forehand pentru a putea pune stăpânire pas cu pas pe joc și pe teren. 

Rybakina e, așadar, o adversară ce trebuie respectată și e capabilă să ofere multe pe un teren de tenis. Discutabil, cel mai bun meci al carierei ei încă nu s-a jucat.

Dar Simona a găsit de fiecare dată o cale în fața ei. Și de cele mai multe ori a făcut-o fiind departe de forma ei obișnuită și câștigând mai mult cu mintea decât cu tenisul. Dacă va fi nevoie joi, probabil o va face din nou. Doar că Simona se află într-o formă prea bună (fizic, mental, tenisul propriu-zis) pentru a nu pleca drept favorită în acest meci și pentru a nu fi capabilă să-și impună tenisul și loviturile în fața Elenei. Chiar dacă e un meci greu, chiar dacă poate vor fi momente în care va fi dominată, chiar dacă se va trezi ocazional bruscată din toate părțile și e posibil ca returul adversarei să fie mai puternic decât serviciul Simonei.  

Va fi greu, întotdeauna e greu când ai o adversară de tipul Rybakinei, care are arme și e capabilă să îți rupă ritmul cu acele lovituri tari și aproape că nu te lasă să joci.

Va fi greu pentru că e o semifinală de Grand Slam, iar semifinalele de Slam sunt dure și grele. Dar dacă pentru Simona e greu, să ne închipuim cam cum trebuie să fie pentru Rybakina.

Privind spre Simona, șansa e a ei: se află pe un teritoriu cunoscut, Rybakina nu, ba chiar miza meciului și importanța s-ar putea să o apese. Simona știe că a mai învins-o în două rânduri, Rybakina nu, n-a putut face asta nicicând traversa cea mai bună formă a ei. Simona e pe cale să atingă cel mai înalt nivel al ei exact când ocazia e mai mare. Rybakina e cea care va avea nevoie de ceva special ca să o bată pe Simona într-o astfel de formă.

Citește și:

Simona, despre cum anume o ajută Patrick 
Ce spune Rybakina despre semifinală

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi