Dubii până în ultima clipă: Simona nu știe dacă va putea juca în Singapore. „Voi lua o decizie care să pună sănătatea mea pe primul plan”

Treizecizero | 15 octombrie 2018

Simona Halep spune că dacă nu va putea juca la Moscova, e greu de crezut că o va putea face la Singapore. „Nu știu dacă se va agrava în caz că joc, nici medicii nu știu, tot ce putem face e să ținem lucrurile sub supraveghere. Nu știu acum, dar cu siguranță voi lua o decizie care să pună sănătatea mea pe primul plan”

Update 16 octombrie: Simona s-a retras de la Moscova

Simona Halep a anunțat că se retrage de la Moscova, unde ar fi urmat să o întâlnească pe Pavlyuchenkova în turul al doilea. „Mi-am dorit mult să joc aici, dar din păcate încă mai resimt dureri la spate și nu am vrut să risc inutil. E dezamăgitor să mă retrag, însă știu că e important să pun sănătatea mea pe primul plan. Le doresc organizatorilor un turneu reușit!”, a scris Simona pe Twitter.

Numărul 1 mondial venise la Moscova pentru a-și testa spatele în condiții de competiție. Așa cum a spus și ea la o conferință (declarațiile complete ale Simonei, mai jos în articol) șansele de a juca în Singapore scad simțitor dacă nu poate să joace la Moscova.

Simona va fi, oricum, prezentă în Singapore ca să ia parte la ceremonia în care va primi trofeul pentru locul 1 la finalul anului. Cu siguranță, ea va face tot ce e posibil pentru a se recupera la timp pentru Turneul Campioanelor, competiție care începe duminică. Simona ar fi singura jucătoare care a evoluat la toate cele cinci ediții din Singapore ale Turneului Campioanelor.

Tragerea la sorți are loc vineri.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1052148476170162176

Articolul inițial:

Confirmarea oficială venită dinspre WTA a faptului că Simona Halep este pentru al doilea an la rând locul 1 la final de sezon este umbrită de grijile provocate de sănătatea jucătoarei, care admite că prezența în Singapore este în dubiu.

Simona Halep și-a asigurat locul 1 la final de an pentru al doilea sezon consecutiv, ceea ce îi asigură fără drept de recurs locul printre legendele acestui sport. Însă un moment care ar fi trebuit să fie fără umbre, în ton cu un sezon grozav pentru ea, este perceput diferit de fanii Simonei, prin prisma emoțiilor date de problemele de sănătate ale Simonei. Prezentă la Moscova, pentru turneul din capitala Rusiei, Simona a vorbit pe larg, într-o conferință telefonică cu un grup restrâns de reporteri, despre situația ei actuală, admițând că nu e nimic clar în ce privește participarea ei la Singapore.

Simona este prezentă la Moscova pentru a încerca să afle dacă poate face față în condiții de meci oficial, condiții întotdeauna diferite față de ceea ce poate fi încercat la un antrenament, oricât de tare ar fi el. Rostul turneului de la Moscova pentru ea s-a schimbat, astfel. În primă fază, Simona ceruse wildcard la Moscova ca să varieze programul pre-Singapore și să se asigure de câteva meciuri în plus. Simțea că e necesară o schimbare de rutină înainte de WTA Finals ca să-și dea cele mai bune șanse la calificarea din grupe, după ce trei ani consecutivi a ratat ieșirea din prima fază a turneului din Singapore. Acum însă, Moscova e un test de fitness, și nici acela suficient de concludent, admite ea.

„Încă am probleme cu spatele, dar am muncit din plin în aceste două săptămâni, de la Beijing încoace, ca să îmi întăresc spatele și să țin această problemă sub control, deoarece este foarte serioasă”, a spus Simona, citată de Sport360. „Nu m-am antrenat încă la 100 la sută, dar azi și mâine voi face antrenamente aproape de normal și voi putea avea o idee mai clară”.

„Medicii mi-au spus că nu e vorba de operație, dar dacă voi continua să joc, există un risc de accidentare pe termen lung. Nu am nevoie de așa ceva și nu vreau așa ceva, așa că trebuie să iau o decizie bună în următoarele zile”.

„Sper, întâi de toate, să pot juca aici la Moscova, deoarece chiar îmi doresc; sunt aici de trei, patru zile, pregătindu-mă pentru turneu. Am amintiri frumoase de aici (n.r. a câștigat titlul în 2013, unul dintre cele șase turnee câștigate în acel an de lansare al ei) și mi-ar plăcea să pot juca. Dar dacă nu pot juca aici, atunci devine foarte îndoielnic că o voi putea face în Singapore, deoarece este un timp foarte scurt. Nu știu dacă se va agrava în caz că joc, nici medicii nu știu, tot ce putem face e să ținem lucrurile sub supraveghere. Nu știu acum, dar cu siguranță voi lua o decizie care să pună sănătatea mea pe primul plan”.

Simona a muncit din plin la recuperare în această perioadă, dar oricâtă terapie și exerciții ar fi făcut, ea știe că pe teren e diferit. „Am muncit din greu și mă simt mai bine, dar în timpul meciului e diferit, pentru că nu poți să-ți controlezi fiecare mișcare”, completează Simona, care admite că n-a fost o perioadă deloc ușoară pentru ea. „A fost destul de stresant și am fost îngrijorată în fiecare zi, mereu așteptând să văd cum mă simt, cum mă trezesc în fiecare dimineață. Pe de altă parte, e ceva normal, deoarece accidentările sunt firești la acest nivel, la cel mai înalt nivel. Așa că încerc să stau calmă și pozitivă. Știu că nu e o accidentare ușoară, e mereu problematic cu spatele, dar trebuie să accept și să privesc înainte”.

Întrebată ceva ce s-au întrebat adesea și fanii ei, de ce simte nevoia să încerce în continuare acest final de sezon și să riște o agravare a accidentării, în condițiile în care deja a avut un sezon foarte bun și și-a asigurat locul 1 la final de an, Simona explică asta prin felul în care privește ea lucrurile. „Pentru că nu abandonez niciodată până nu simt că n-am încercat totul. Îmi place să-mi dau singură o șansă în fiecare zi. Realizez cât de serioase sunt lucrurile, dar vreau să știu, să simt care e limita. Sunt aici pentru că vreau să joc, pentru că îmi plac aceste turnee. Sigur că sunt în cea mai bună poziție, sunt numărul 1 pentru final de an, am câștigat un Grand Slam, nu am niciun motiv să mai forțez, dar așa simt și nu vreau să renunț. Însă, cu certitudine, prioritatea este sănătatea mea, așa că o să iau cea mai bună decizie posibilă”.

Discuția a atins și un subiect mai amplu: cum se explică faptul că Simona a avut adesea probleme în această parte a sezonului, în care i-a fost greu să susțină același nivel foarte ridicat pe care l-a atins în alte momente ale anului.

„Dau tot ce am în prima parte a anului, așa că e foarte dificil să joc bine și în Asia, apoi și în Singapore, simt asta tot mai mult de la an la an. Cred că mental nu mai rămâne foarte multă energie, de asemenea sunt adesea accidentată în această parte a anului. Nu știu de ce, dar cred că toată lumea se simte puțin fără puteri când ajungem în faza asta a anului.

Nu cred că pot juca mai puțin decât am făcut-o anul acesta, n-am jucat decât 15 turnee, dar am jucat meciuri multe și meciuri foarte grele. Melbourne a fost incredibil, dar după aceea m-am chinuit câteva săptămâni. Însă n-aș schimba nimic din anul ăsta, chiar dacă sunt obosită la finalul lui.”

Simona ar vrea însă ca finalul de an să o găsească mai proaspătă în viitor. „Obiectivul meu pentru anii următori e să ajung într-o poziție mai bună, să pot juca ma bine la Turneul Campioanelor, dacă voi reuși să mă mai calific”. De anul viitor, WTA Finals se mută de la Singapore la Shenzhen, în China, într-o locație diferită față de turneul din prima săptămână a sezonului, pe care Simona l-a câștigat în două ocazii, cel mai recent anul acesta.

Ce e la Moscova

Dacă va fi să joace la Moscova, Simona, care-i cap de serie 1 pe tabloul turneului din capitala Rusiei, are bye în turul 1 și o va întâlni pe învingătoarea dintre Pavlyuchenkova și Tomljanovic. Ar fi un debut greu pentru Simona, mai ales ținând cont de context. Două jucătoare care lovesc puternic și care o pot brusca pe teren, cu care a avut, nu mai departe de această vară, două meciuri de câte trei seturi, în Canada, respectiv la Cincy. Alize Cornet și Daria Kasatkina sunt plauzibilele adversare din sferturi.

Pe tablou la Moscova a mai fost și Mihaela Buzărnescu, care de asemenea încearcă să-și testeze corpul în condiții de competiție, după ce revenirea de la Beijing n-a fost tocmai ușoară. Mihaela a cedat la bielorusa Sasnovich, în două seturi. În fine, Irina Begu, și ea cu rezultate bune la Moscova în trecut, debutează cu Putintseva.

Turneul de la Moscova e foarte important pentru că va decide și lista jucătoarelor prezente în Singapore. După ce Sloane Stephens și-a asigurat calificarea, ultimele două locuri se decid între Pliskova, Svitolina și Bertens. Pliskova și Bertens sunt pe  tablou la Moscova, iar în cazul în care ambele ajung în semifinale, Svitolina se va vedea eliminată. Dacă Bertens, care va debuta vs Aliaksandra Sasnovich, nu trece de acest meci, atunci Pliskova și Svitolina vor completa tabloul Singapore. Însă, în condițiile în care prezența Simonei pe teren este incertă, locul 9 va avea și el o importanță mare, pentru că în cazul în care Simona decide fie să nu înceapă turneul, fie să se retragă după primul meci, prima rezervă îi va lua locul.

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi