Da, normal că are joc și de iarbă! Simona Halep nu-i dă nicio șansă incomodei Su-Wei Hsieh în primul meci al sezonului de iarbă

Radu Marina | 25 iunie 2019

Simona Halep a câștigat de o manieră impresionantă la debutul la Eastbourne, învingând-o pe Su-Wei Hsieh, 6-2, 6-0 în 53 de minute, într-un meci care le dăduse, anterior, destui fiori fanilor româncei.

Despre Su-Wei Hsieh, Simona spunea înaintea partidei că e o adversară foarte complicată și e mereu greu să joci împotriva ei, dar că își dorește revanșa. Cum foarte rar Simona lasă polițele neplătite, astăzi, ca de atâtea ori, a venit cu lecțiile învățate, a dominat cap-coadă un meci ce se anunța dificil și nu i-a dat adversarei sale absolut nicio șansă. 

De la bun început trebuie spus că meciul acesta era unul greoi. Nu doar pentru că Hsieh o învinsese în urmă cu un an pe iarbă, iar tipul acesta de joc *atât* de variat nu-i convine prea mult Simonei. Ci și pentru că Hsieh venea la Eastbourne după o victorie notabilă cu Aryna Sabalenka în primul tur la Birmingham și un titlu câștigat în proba de dublu, alături de Barbora Strycova. Pe când, pentru Simona acesta era primul meci oficial după aproape o lună, disputat pe o suprafață care necesită destul de mult timp de adaptare și ajustare – după cum spunea chiar și ea înaintea începerii sezonului de iarbă. Anunțată deja de ce adversară are în față, Simona nu-și permitea pași greșiți sau momente de respiro. 

Acesta era, așadar, contextul înaintea meciului. Dacă punem în context victoria asta – atât de categorică – vom observa, încă o dată, cât de mult poate învața Simona din înfrângerile astea grele, dureroase chiar. Iar în acest sens, pe lângă meciul de azi, mai trebuie menționate alte câteva exemple: după finala de la Roland Garros 2017 se reîntâlnește cu Jelena Ostapenko la Beijing și îi lasă doar șase game-uri; Ekaterina Makarova o învinge în 2015 la Melbourne clar (6-4, 6-0), urmând ca apoi să piardă următoarele patru meciuri jucate; Naomi Osaka o învinge în două seturi la Indian Wells, dar în următorul meci, la Roma, mai adună doar un game; Garbine Muguruza o domină categoric la Cincinnati în 2017 (6-1, 6-0), iar un an mai târziu primește același tratament într-o semifinală de Slam, văzându-se fără soluții. Și exemplele pot continua. 

Și înfrângerea de la Wimbledon de anul trecut a fost dureroasă în felul ei: Simona a fost în controlul acelui meci, l-a avut în mână și a ajuns chiar în poziția de a avea mingi de meci. “A fost o mare dezamăgire pentru mine acel meci de anul trecut de la Wimbledon”, spunea Simo înaintea meciului. 

Dar, pe cât de mare a fost dezamăgirea anul trecut, pe atât de frumoasă și dominantă a fost victoria obținută azi. Intrată în meci cu un plan extrem de clar, Simona n-a putut face nimic greșit. Cu excepția acelui game doi din startul meciului, care a fost cel mai lung al partidei și în care a salvat o minge de break, totul a curs doar către Simona; Simo a avut o prezență specială pe teren și a părut a fi mult prea puternică și precisă pentru o Hsieh care n-a putut apuca acest meci de niciunde. 

Concret, o mare parte din strategiile aplicate azi le-a executat și la Wimbledon. Doar că acum a făcut-o cap-coadă, mai apăsat și la o intensitate mult mai ridicată. Planul ei a părut a se învârti în jurul returului (procentajele Simonei la punctele câștigate cu returul au depășit 60%) și a poziționării agresive în teren, acestea fiind două din elementele care i-au simplificat mult treburile: cu returul incisiv și mereu deranjant prelua controlul punctului rapid, iar acel pas în față și poziționarea agresivă  îi permitea ca în majoritatea timpului să fie jucătoarea care stabilește ritmul și dictează. Practic nu i-a permis adversarei să joace și să construiască, astfel încât să-și întindă capcanele. 

Hsieh e periculoasă atunci când îi oferi timp și o lași să se desfășoare. Loviturile ei atipice au nevoie de spațiu pentru a fi eficiente. Simona nu i l-a oferit, ba chiar intențiile ei au fost de a o sufoca cu lovituri a căror intensitate a crescut pe măsură ce schimbul s-a prelungit – iar când asta s-a întâmplat, adversara s-a aflat într-o defensivă permanentă și ușor haotică. Mai mult, și acesta e un aspect care nu trebuie trecut ușor cu vederea, au fost nenumărate situațiile în care Simona a venit înspre fileu pentru a-și finaliza atacurile – lucru care, de regulă nu prea se întâmplă în multe meciuri de ale ei, dar care e extrem de util pe o astfel de suprafață. 

În meciul următor, Simona se va revedea cu o altă jucătoare pe care o cunoaște destul de bine. Ea o va întâlni pe Polona Hercog, care a învins-o astăzi pe Pauline Parmentier în trei seturi. Cu Hercog, Simona s-a văzut chiar anul acesta la Miami, într-un meci maraton, încheiat cu victoria româncei. Acesta este singurul lor meci jucat la nivelul circuitului WTA, însă au mai jucat în urmă cu 10 ani, la un turneu ITF (1-1 la întâlnirile directe).

https://twitter.com/RamonaToderas/status/1143571813923991552?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1143574078361485312?s=20

Citește și ce a spus Simona despre așteptările ei de la sezonul de iarbă.

CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0!

Comandă-l de AICI. Ediție limitată!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi