Simona Halep: „Dacă aș putea să aleg dintre un Slam și o medalie olimpică pentru anul viitor, aș alege medalia!”

Treizecizero | 25 iunie 2019

“De regulă, nu joc înainte de un Grand Slam, dar anul acesta nu am avut jucat pe iarbă, așa că am decis să vin aici pentru a avea niște meciuri. Cea mai bună decizie e aceea pe care o iei, așa că pentru mine e cea mai bună decizie pentru acest moment”.

Simona Halep revine în circuit azi, când o va revedea pe Su-Wei Hsieh în meciul de debut la Eastbourne, competiția al cărei scop principal este acomodare pe iarbă înainte de Wimbledon, și la care Simona participă și la dublu, unde a reușit să treacă, alături de Raluca Olaru, de favoritele 1, Dabrowski/Xu, calificându-se în sferturile de finală, din postura de wildcard (de ultim moment). Hsieh e, probabil, una dintre cele mai dificile adversare pentru un prim meci pe iarbă; jucătoarea din Taipei este, de altfel, și ultima oponentă a Simonei pe iarbă, fiind cea la care a pierdut anul trecut în runda a treia la Wimbledon, după ce a avut o minge de meci.

Înainte de startul la simplu, Simona a fost prezentă la All Access Hour, ocazie cu care a atins mai multe subiecte interesante. A vorbit despre care-s obiectivele ei curente, despre așteptările de la sezonul de iarbă, dacă ar juca mixt cu Andy Murray, de ce este importantă o medalie olimpică pentru ea și de ce n-ar mai fi deloc încântată în cazul în care Fed Cup va trece printr-o reformă a sistemului de desfășurare.

Cum se simte acum, înainte de Wimbledon, comparativ cu felul în care se simțea anul trecut

“Mă simt diferit, mult mai relaxată. Nu mai am nicio presiune, dar sunt motivată să revin la cel mai înalt nivel. Încă mai am de lucru pentru asta, dar mă simt bine, iar ieri (n.r. duminică), la dublu m-am simțit bine pe teren și am simțit că jocul meu e acolo; trebuie doar să mă concentrez mai bine în timpul meciurilor.

Anul trecut, emoțional eram consumată când am ajuns la Wimbledon. Aveam ritm, dar nu mai aveam prea multă capacitate de luptă, pentru că în timpul sezonului de zgură câștigasem multe meciuri. Acum e diferit, sunt mai proaspătă, văd altfel lucrurile. Cred că am o șansă să joc bine pe iarbă, dar vom vedea”. 

Dacă preferă să joace în săptămâna de dinainte de Slam

“De regulă, nu joc înainte de un Grand Slam, dar anul acesta nu am avut jucat pe iarbă, așa că am decis să vin aici pentru a avea niște meciuri. Cea mai bună decizie e aceea pe care o iei, așa că pentru mine e cea mai bună decizie pentru acest moment”. 

Despre relația ei cu iarba, în special în calitate de fostă semifinalistă la Wimbledon

“E ciudat, pentru că nu știi niciodată la ce să te aștepți. Stilul meu e să știu ce joc și ce joacă adversara mea, de aceea îmi place atât de mult pe zgură. Dar aici nu știi niciodată cum va sări mingea, cum vine mingea, pentru că uneori nici nu sare. Scurtele și slice-urile sunt foarte bune aici, și încerc să mă îmbunătățesc la aceste capitole și sper ca până la finalul carierei să mă învăț cu această suprafață. Exact, trebuie să accepți și să nu te frustrezi atunci când ratezi o minge simplă. Trebuie să iei lucrurile cum sunt.“

“Faptul că Rafa a câștigat de 12 ori la Roland Garros și a putut să câștige și Wimbledon e incredibil. Da, el e o inspirație pentru mine. Trebuie să cred că e o șansă.”  

Despre ce sfaturi îi dă lui Ashleigh Barty în noul rol de lider mondial

“Cred că te simți împlinit. Să se bucure de această realizare, e singurul meu sfat. Eu m-am bucurat mult și nu m-a doborât, pentru că am stat acolo pentru o perioadă lungă, așa că nu văd nimic negativ. Cred că merită să fie pe primul loc. E extraordinar cât de repede a ajuns pe locul 1 – a câștigat primul Grand Slam, iar apoi, la următorul turneu jucat, a atins și primul loc. E foarte talentată și merită să fie acolo. Am vorbit cu ea în vestiar la Paris despre perioada în care s-a retras din tenis. Știu că am fost foarte surprinsă atunci. Iar Darren mi-a spus că va fi o jucătoare foarte bună. Când am văzut că s-a oprit, am fost un pic șocată, dar știa ce face și s-a văzut acum că a avut nevoie de acea pauză. 

Dacă e mai greu să gestioneze dezamăgirile când a avut atât de mult succes

“Am avut multe dezamăgiri înainte, cu cele trei finale de Slam pierdute, cele patru șanse să ajung pe locul 1 pe care nu le-am putut lua, așa că acum sunt mult mai puternică, știu să gestionez dezamăgirile, iar atunci când pierd un meci nu mai e un dezastru. De asemenea, văd altfel tenisul acum. Am reușit tot ce îmi doream, să câștig un Slam, să ajung pe locul 1, așa că orice altceva mai vine, e un bonus. Așa că încerc să mă bucur de timpul petrecut pe teren și să fiu fericită că încă pot să joc tenis la nivelul la care joc”.

https://twitter.com/WTA/status/1143052134168113152?s=20

Dacă și-a schimbat ambițiile și obiectivele

“Nu, încă am obiective și sunt destul de mari. Sigur că mi-aș dori să câștig un alt Grand Slam. Mi-aș dori o medalie la Jocurile Olimpice, acesta e principalul obiectiv, de fapt. Dar nu mă mai apasă aceste lucruri. Când simt o presiune pozitivă, atunci joc bine. Nu mă mai gândesc la rezultat, ci la cum să joc cel mai bun tenis al meu“. 

Despre eventualele schimbări ale Fed Cup (n.a. se vehiculează o trecere a Fed Cup în formatul adoptat de Cupa Davis începând cu anul acesta – un turneu final anual)

“Îmi place mult așa cum e acum, nu aș schimba niciodată acest format, în care se joacă acasă și în deplasare, e cel mai frumos sentiment. Am jucat mulți ani de Fed Cup și cel mai frumos sentiment e când ești acasă și ai toți oamenii care te susțin. De asemenea și în deplasare, pentru că trebuie să gestionezi toate acele emoții și toată presiunea. Nu aș vrea să se facă schimbări. Dacă se vor produce, nu voi mai juca. Pentru că îmi place formatul actual. Dacă ar fi o schimbare, ar fi greu să mai joc din nou. Nu m-a întrebat nimeni oficial, nu am avut această conversație cu cineva din ITF, dar mereu am spus că nu voi mai juca dacă se schimbă, pentru că pentru mine Fed Cup înseamnă acasă-deplasare. Nu știu dacă trebuie să vorbească cu jucătoarele, dar dacă voi fi întrebată, îmi voi spune părerea, cu siguranță”. 

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1142805638071934976?s=20

Despre reîntâlnirea cu Hsieh

“E mereu greu cu ea, iar acel meci de anul trecut de la Wimbledon a fost o mare dezamăgire pentru mine. Am avut minge de meci. E o adversară foarte complicată. Poate îmi voi putea lua revanșa, dar cu siguranță va fi greu”. 

Dacă i-ar plăcea să joace mixt cu Andy Murray la Wimbledon

“Oooh, da! Nu i-aș putea să îi zic nu. Dar în același timp, nu aș putea să-i spun nu nici lui Horia Tecău, pentru că am decis să jucăm împreună la Jocurile Olimpice, iar dacă voi juca mixt, voi juca cu el”. 

Despre situația actuală din tenisul feminin

“Cred că este foarte interesant și pentru public, pentru oamenii care urmăresc tenisul. Îmi place mai mult această situație, pentru că nu știi niciodată la ce să te aștepți de la un turneu. De asemenea, tinerele jucătoare cred cu adevărat că au o șansă, ceea ce e bine pentru tenis. Partea fizică e foarte importantă acum. De aceea tenisul se schimbă.”

Despre ce ar alege: un Slam sau o medalie olimpică

“Dacă ar fi să aleg ceva pentru anul viitor dintre cele două, aș alege medalia, iar celălalt an aș alege Slamul (râzând). Orice medalie e bună. În tenisul românesc îi avem doar pe Horia și pe Florin Mergea cu medalii la JO, iar eu mi-am zis că am numărul 1, am Slamul, acum am nevoie de o medalie olimpică, să fie totul perfect.

Foto: Jimmie48Photography

CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0!

Comandă-l de AICI. Ediție limitată!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi