Cupa Davis | Rusia și Serbia sunt favoritele turneului final. România întâlnește Peru în ultimul dans al lui Horia Tecău

Radu Marina | 25 noiembrie 2021

Cu un format încă nou, încă neclar dacă e un suces sau nu, Cupa Davis își trăiește momentul la final de sezon: Serbia și Rusia se luptă pentru trofeu, în vreme ce România joacă în baraj cu Peru și își ia la revedere de la Horia Tecău.

Discount general de 40 la sută în Shop-ul 30-0 de azi până duminică. Pentru a activa reducerea, folosește codul RECUNOSTINTA pe pagina de check-out.

(*Produsele deja reduse sunt excluse de la promoție)

Deși sezonul ATP s-a încheiat odată cu ATP Finals, jucătorii importanți încă sunt prinși în competiții. Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Jannik Sinner sau Cameron Norrie sunt printre jucătorii care evoluează începând de astăzi în cadrul turneului final al Cupei Davis. Primii doi vor încerca să-și ducă echipele în finală, Serbia și Rusia fiind printre cele mai puternice echipe, cu mari șanse la trofeu. 

Cum arată formatul competiției

Davis Cup Finals se desfășoară între 25 noiembrie – 5 decembrie, în trei orașe. E vorba de Madrid, Innsbruck și Torino. Fiecare oraș va găzdui meciuri pentru două din cele șase grupe și cel puțin un sfert de finală, dar Madridul rămâne centrul competiției, ca la prima ediție: aici vor avea loc două sferturi de finală, ambele semifinale și finala.

Pe durata celor 10 zile, 18 echipe (12 calificate, cele patru semifinaliste ale ediției anterioare și două wild card-uri) se vor întrece pentru trofeu. Cele 18 echipe sunt împărțite, în primă fază, în șase grupe a câte trei echipe, iar meciurile se vor desfășura în sistem fiecare cu fiecare. Vor merge mai departe, în sferturile de finală, echipele clasate pe primul loc în fiecare grupă, dar și alte două echipe clasate pe locul doi, care au cel mai bun record raportat la seturile/game-urile câștigate. Se va juca în sistemul cel mai bun din trei seturi: două meciuri de simplu și unul de dublu.

Cele 18 echipe sunt Australia, Austria, Columbia, Croația, Cehia, Ecuador, Germania, Ungaria, Italia, Kazakhstan, Suedia și SUA (venite din calificări), Spania, Canada, Marea Britanie și Rusia (cele patru semifinaliste de anul trecut) plus Serbia și Rusia (wild card). 

Dintre jucătorii importanți vor fi prezenți Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Aslan Karatsev, Jannik Sinner, Pablo Carreno-Busta, Carlos Alcaraz, John Isner, Fabio Fognini, Lorenzo Sonego. 

Cea mai puternică echipă este cea a Rusiei, care are toți jucătorii importanți prezenți: Medvedev, Rublev, Karatsev, Khachanov. Rusia ar putea fi urmată de Serbia (Djokovic, Lajovic, Krajinovic, Kecmanovic), și, de asemenea, nu trebuie scoase deloc din calcul Italia (Sinner, Sonego, Mussetti, Fognini) sau Spania (Carreno-Busta, Alcaraz, Ramos-Vinolas, Feliciano Lopez; Alcaraz a fost testat însă pozitiv cu COVID-19 și va fi înlocuit). 

Cum arată grupele: 

Grupa A: Spania, Rusia, Ecuator
Grupa B: Canada, Kazakhstan, Suedia
Grupa C: Franța, Marea Britanie, Cehia
Grupa D: Australia, Croația, Ungaria
Grupa E: SUA, Italia, Columbia
Grupa F: Serbia, Germania, Austria

Sferturile:

A1 vs loc 2
C1 vs F1
E1 vs D1
B1 vs loc 2

https://twitter.com/Olympics/status/1463834797541834757?s=20
https://twitter.com/DavisCup/status/1463817624068972556?s=20



România vs Peru 

Echipa României de Cupa Davis va întâlni, în perioada 27-28 noiembrie, la Cluj, echipa Peru, în ceea ce va fi barajul Grupei Mondiale I. România se întoarce astfel la Cluj, după ce în septembrie învingea, cu 3-1 la general, echipa Portugaliei. 

Căpitanul nejucător Gabriel Trifu i-a convocat pentru România pe Marius Copil (264 ATP, simplu), Nicolae Frunză (626 ATP, simplu), Ștefan Palosi (647 ATP, simplu), Gabi Boitan (722 ATP, simplu) și omul acestui weekend, Horia Tecău (17 ATP, dublu). Horia este cel mai bine clasat jucător al acestei întâlniri și, de asemenea, este cel care va încerca să își încheie povestea pe care a scris-o pentru România în Cupa Davis într-o manieră frumoasă, după ce el a anunțat, în timpul ATP Finals, că se va retrage din tenis.  

Horia a jucat până acum în 27 de întâlniri de Cupa Davis pentru România, cu un bilanț de 0-2 la simplu și 18-9 la dublu, el debutând în 2003.

De asemenea, Ștefan Palosi, 21 de ani, și Gabi Boitan, 22 de ani, vor debuta în Cupa Davis, unul dintre cele mai importante momente ale carierelor lor. 

Peru se va baza pe Nicolas Alvarez (392 ATP, simplu), Conner Huertas Del Pino (654 ATP, simplu), Jorge Panta (757 ATP, simplu) și Arklon Huertas Del Pino (776 ATP, simplu). 

Foto: SportPictures

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi