Cele mai interesante, originale şi năstruşnice trofee din tenis

Treizecizero | 22 iulie 2013

Trofeul oferit campionului este o ocazie pentru turnee să se detașeze prin creativitate, motiv pentru care multe dintre competițiile din ATP și WTA dau mână liberă imaginației și inovează din plin la acest capitol, fugind cât mai departe de trofeele clasice. Uneori, prea departe. Mai jos, o colecție a celor mai simpatice creații.

ATP, Dubai

Începem cu Dubaiul. Roger Federer a câştigat al doilea titlu al său în 2012, punând din nou mâna pe un trofeu care îi este familiar. Doar l-a câştigat, în total, de cinci ori. Cu alte cuvinte, elveţianul şi-a recăpătat controlul asupra… navei. La propriu. Şi la figurat. Nici trofeul finalistului Andy Murray nu-i de lepădat.

ATP şi WTA, Acapulco

Mexicanii nu se joacă când vine vorba de sombreros. Vii la ei acasă, trebuie să le faci pofta şi să le porţi pălăriile. Şi atât Ferrer, cât şi Errani s-au conformat cu plăcere, nu te joci cu plăcerea omului. Dar ce-i cu trofeele alea? David are ceea ce pare a fi o … pară. Iar trofeul Sarei aduce cu o minge de baseball. Să zicem. 

Abu Dhabi, turneu neoficial

Când Novak Djokovic şi-a început anul 2012 în forţă, spulberându-şi competiţia, sârbul își consolidase moralul la Abu Dhabi, unde a cucerit tradiționalul turneu care precedă sezonul. Nole a plecat, de asemenea, şi cu acest trofeu la al cărui design organizatorii au ajuns în urma unui concurs.

Doha, ATP

Tsonga l-a învins pe Monfils în finala de la Doha, iar figura fiecăruia parcă spune povestea trofeului pe care l-a primit. 

Paris, WTA

Angelique Kerber a câştigat primul ei titlu din carieră acum ceva săptămâni, în februarie, şi a primit un trofeu special, desenat cu ocazia a 20 de ani de la prima ediţie a turneului parizian.

Paris, ATP

Trecem la lucruri serioase. Adică la Marat Safin. Care pare destul de amuzat de ce a primit în 2002, apoi în 2004, pe post de trofeu. Un fel de copac cu ramuri uscate? Cred că suntem aproape de adevăr. Între timp, trofeul de la Paris s-a modificat. Ideea e cam aceeaşi, oricum.

Umag, ATP

Nikolay Davydenko abia dacă mai face faţă misiunii de la festivitatea de premiere de la Umag, acolo unde a câştigat unul dintre cele 21 de titluri ale sale. Rusul are braţele pline cu uriaşul trofeu oferit de croaţi. “Ooo, dar staţi liniştiţi, nu las pe nimeni să pună mâna pe el!”, pare a zice Davy.

Johannesburg, ATP

Pentru un tip care, în pofida unei cariere lungi şi destul de reuşite, n-a câştigat decât două titluri la simplu, te-ai gândi că Feliciano Lopez ar trebui să fie ceva mai entuziast când a ajuns, în fine, într-o astfel de postură. Pe urmă te uiţi la trofeul pe care l-a primit în 2010, la Johannesburg, şi înţelegi toată tărăşenia şi figura posomorâtă a lui Feli. Chiar aşa, coarne?!

Hamburg, ATP

Gilles Simon a câştigat şi la Bucureşti, şi încă în trei rânduri, dar de la noi n-a plecat cu o … elice precum cea primită de la Hamburg.

Cincinnati, ATP

Mastersul de la Cincinnati e doar unul dintre numeroasele turnee care îşi tratează câştigătorii cu o vază. Doar că vaza lor e mai frumoasă.

Buenos Aires, ATP

Nicolas Almagro a plecat anul trecut cu un trofeu căruia nu-i mai vezi vârful.

Montpellier, ATP

Rise and shine! Richard Gasquet, campionul, și Benoit Paire, finalistul de la Montpellier 2013 strălucesc de-a dreptul. Roata destinului s-a învârtit mai cu spor pentru Richie.

Mons, ATP

Francezul Adrian Mannarino s-a ales şi el cu o felie de glorie. La Mons, în Belgia, tenismanul din Hexagon a luat acasă această bucată de pepene.

Zagreb, ATP

O gură de oxigen pentru Marin Cilic la turneul organizat în capitala țării sale.

Tokyo, WTA

Arta japoneză trebuia să-şi pună cumva amprenta pe un trofeu, iar această farfurie era ocazia ideală. Frumos. Şi Agnieszka Radwanska, cea care îl primeşte aici, pare să fie de aceeaşi părere.

Basel, ATP

Mr. Perfect a primit un trofeu onorific la turneul din oraşul său natal, turneu pe care l-a câştigat de cinci ori. Un design inteligent, care înglobează numele unora dintre foștii lideri mondiali. Printre aceştia, şi Ilie Năstase.

Toronto, WTA

Serena Williams a câştigat turneul canadian, dar nu pare să se fi săturat să servească. Ar face-o în continuare. Ce-i drept, trofeul îi permite. 

Katowice, WTA

…alt trofeu sub foarte originala formă de rachetă. 

Houston, ATP

Aici sărim un pic de la tema articolului. Trofeul destinat învingătorului nu are nimic special, o cupă destul de clasică, însă aici obiceiul casei e altul: campionul trebuie să sărbătorească aruncându-se îmbrăcat în piscină. Iată-l pe Big John Isner executându-se.

Gstaad, ATP

Eh. Aici e greu. Din toate punctele de vedere. Cam ce-ar putea fi de zis despre această bucată de stâncă pentru care te lupţi câteva meciuri? “Mă depăşeşte”, pare să zică Marcel Granollers, spaniolul care a triumfat la turneul elveţian în 2011, buimăcit, încurcat, dar mândru de captura sa. La urma urmelor, după cum vom vedea mai jos, se putea şi mai … rău de atât în Elveţia.

Hertogenbosch, ATP şi WTA

Turneul pe iarbă organizat de olandezi e o joacă de copii. Nu glumim. Cum UNICEF a fost sponsorul oficial al turneului, cele două variante de trofee, pentru masculin (câştigat în 2011 de Dmitri Tursunov) şi feminin (ultima învingătoare, Roberta Vinci), prezintă viziunea copiilor asupra unui premiu.

Madrid, ATP

Novak Djokovic e printre cei care au câștigat originalul trofeu de la Madrid. 

Estoril, ATP

Altă vază simpatică este cea pe care portughezii i-au pregătit-o lui Stan Wawrinka în 2013.

Antwerp, WTA

Trofeele de la Antwerp au avut mereu ceva special. Justine Henin şi Amelie Mauresmo, două campioane retrase între timp, sunt încântate să fi putut ridica deasupra capului această rachetă încrustată cu diamante.

București – BRD Năstase Țiriac Trophy

New entry în colecția noastră, foarte simpaticul și originalul trofeu bucureștean și-a făcut debutul la ediția din 2013 și a adunat o mulțime de reacții din partea fanilor. Cehul Lukas Rosol este primul câștigător și, explicabil dat fiind contextul, a fost foarte emoționat atunci când l-a primit.

 

Bastad, WTA

Serena Williams a câștigat în premieră un turneu din categoria „International”, iar trofeul primit de la suedezi e de natură să nu fie uitat prea ușor.  

Bogota, ATP 

Ivo Karlovic, campion în premieră după 5 ani de la ultimul turneu câștigat, primește un … ceva greu de definit la ceremonia de premiere. Nu că ar mai fi contat. La cât de mult a însemnat acest trofeu pentru Big Ivo, columbienii puteau să-i dea foarte bine și un sac cu cafea și tot s-ar fi bucurat. 

Gstaad, ATP – Premiu Special

Am lăsat la urmă ce era mai bun. Faimoasa, irepetabila, inedita, frumoasa (şi foarte curată, apropo) vacă a lui Roger Federer, pe care organizatorii au decis să i-o dea elveţianului, în 2003, după ce acesta câştigase, cu ceva săptămâni înainte, primul său titlu la Wimbledon. 

Surse: Eurosport, site-urile oficiale ale turneelor. 

Notă: Articolul a fost publicat inițial în martie 2012, apoi reeditat, updatat și republicat în iulie 2013.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi