Atunci când ultimele două venite sunt principalele favorite la titlu

Treizecizero | 14 noiembrie 2021

Anett Kontaveit și Paula Badosa au fost departe de WTA Finals tot sezonul. Dar, după ce vedem în prima parte a turneului, nu e vreo altă jucătoare mai aproape de titlu decât ele două.

Nu e ceva obișnuit să vedem cele două turnee de final de an intrând unul peste programul celuilalt, dar în condițiile unui an în care puține lucruri au fost predictibile în calendarul de tenis, e o realitate cu care se poate trăi. În vreme ce ATP Finals debutează azi, WTA Finals e la ora ultimei etape din grupe.

După toată incertitudinea desfășurării, turneul feminin a dat la o parte aerul de improvizație de ultim moment și a pus în loc un turneu care începe să capete substanță. La Guadalajara începe să devină mai clar cine are șanse mai mari la titlu, într-un turneu care a început cu un echilibru rar întâlnit între cele opt participante. Și nu e tocmai de mirare că jucătoarele care au intrat în turneu pe ultima sută de metri sunt și cele mai în formă: Paula Badosa și Anett Kontaveit, fiecare calificată grație unei serii impresionante pe final de sezon, au adus acel nivel și la Guadalajara, câștigându-și de o manieră impresionantă primele două meciuri și fiind calificate deja în semifinale.

Grupa Chichén Itzá: Aryna Sabalenka (1), Maria Sakkari (4), Iga Swiatek (5), Paula Badosa (7).

După ce a învins-o pe Aryna Sabalenka pierzând doar patru game-uri în etapa de debut (6-4, 6-0), Badosa a trecut, într-un meci mult mai strâns, de Maria Sakkari, 7-6, 6-4.

A fost un meci în care Sakkari a tot recuperat pe tabelă în ambele seturi, dar de fiecare dată Badosa a avut ceva în plus, venind mereu cu un răspuns cu care s-o țină la distanță pe jucătoarea din Grecia. Badosa a ajuns la 43 de victorii în 2021, mai multe, de exemplu, decât liderul mondial Ashleigh Barty. Contra jucătoarelor de top 10, Paula are acum un bilanț de 6-3 în 2021, iar seria ei actuală de victorii, începută la Indian Wells, a ajuns la opt la rând.

Badosa a făcut o treabă foarte bună ajustându-și agresivitatea la condițiile de altitudine de la Guadalajara, unele care au făcut acest turneu în particular foarte complicat, fiind dificil să controlezi mingea. Aryna Sabalenka a simțit asta pe propria-i piele în prima rundă, în care i-a fost foarte greu să țină mingea în teren, dar bielorusa are și alte scuze: după US Open, ea n-a jucat decât două meciuri oficiale, și în plus a trebuit să se lupte și cu COVID-19.

Dar la runda a doua, Aryna a arătat deja mult mai bine, ea reușind s-o învingă într-un meci strâns pe Iga Swiatek, 2-6, 6-2, 7-5. Poloneza, care pierduse și la Maria Sakkari în prima rundă (Sakkari este un match-up în continuare dificil pentru Iga, care a pierdut toate cele trei meciuri), este astfel eliminată.

Ultima rundă propune astfel un meci fără impact în clasament și unul direct pentru calificare. Duelul fără miză este cel dintre Swiatek și Badosa, un meci care are, totuși, 250 de puncte pe masă. Spaniola a câștigat grupa, dar va dori să mențină ritmul și să nu își scadă câtuși de puțin concentrarea, capitol la care impresionează tot mai mult în acest sezon. În vreme ce Iga va dori să nu plece de la prima ei apariție la WTA Finals cu un bilanț de 0-3 și, în plus, va vrea să răzbune eșecul suferit la turneul olimpic de la Tokyo, unul care a afectat-o serios la momentul respectiv.

Sabalenka și Sakkari vor juca un meci clasic de eliminare, scutite de calculele unui meci de grupe, un meci care devine, în esență, un sfert de finală.

E un duel greu de prezis. După ce a dominat cu serviciul contra lui Swiatek, Sakkari n-a mai avut același succes pe servă contra Paulei Badosa, o jucătoare care a returnat mult mai bine. Sabalenka a început și ea să servească din ce în ce mai bine de la jumătatea meciului al doilea, și va căuta să-și valorifice avantajul dat de head-to-head, în care conduce cu 4-1.

Grupa Teotihuacán: Barbora Krejcikova (2) Karolina Pliskova (3), Garbine Muguruza (6), Anett Kontaveit (8)

Calculele în această grupă sunt mult mai complicate. Un singur lucru e cert: Anett Kontaveit e în semifinale, iar meciul ei din această noapte cu Garbine Muguruza va fi mai important pentru jucătoarea din Spania, aflată într-o luptă directă cu cele două cehoaice, Pliskova și Krejcikova.

Cine a văzut setul al doilea dintre Kontaveit și Pliskova va fi convins că recenta câștigătoare de la Cluj e capabilă să câștige și la Guadalajara. Estona a fost impunătoare în ambele meciuri, dar de-a dreptul devastatoare în acel set secund, în care a redus-o pe Pliskova la statutul de simplă spectatoare.

Ceea ce face din start foarte complicat meciul dintre Pliskova și Krejcikova, care deschide ziua de azi la Guadalajara, e faptul că dacă vreuna dintre cele două câștigă în trei seturi, tot nu va fi sigură de calificare până la ora desfășurării meciului dintre Kontaveit și Muguruza.

Karolina și Barbora sunt două jucătoare care se cunosc foarte bine, dar care nu au jucat decât în două ocazii în circuitul profesionist; Pliskova a câștigat în ambele ocazii, dar în circumstanțe mult diferite față de realitatea de azi, în care Krejcikova e o jucătoare de Top 10. Ca atare, nimic nu se anunță simplu în acest duel în care orgoliile și miza sunt foarte mari, iar diferențele, mici.

Iar faptul că sunt foarte multe scenarii posibile la mijloc pentru calificare – un lucru de care ambele jucătoare vor fi conștiente – va influența, probabil, meciul, și e de văzut cine va fi mai afectat de această presiune suplimentară.

În funcție de rezultatul acestui meci, va depinde și ce va avea nevoie Muguruza de la întâlnirea cu Kontaveit. Dacă Pliskova câștigă în două seturi, Muguruza are și ea nevoie tot de victorie în două seturi. Dacă Krejcikova câștigă însă (indiferent în câte seturi), Muguruza va avea nevoie de un singur set pentru a o însoți pe Kontaveit în semifinale.

De reamintit că, în ultima lor întâlnire directă, Kontaveit a trecut la Moscova de Muguruza în doar 48 de minute (6-1, 6-1). Estona a ajuns între timp la 13 victorii la rând și 28 din ultimele 30. Indiferent că e deja calificată, va dori cu certitudine să-și prelungească această serie.




PROMO

Ai mai păstrat și pentru reducerile cu adevărat importante? 🙃

 
▫️60% DISCOUNT pentru șosetele colorate 30-0. Folosește COD VOUCHER: bf30socks

▫️50% DISCOUNT pentru tricouri, totebags și reviste. Folosește COD VOUCHER: bf30shop

Coduri valabile în acest weekend.

▫️ Go shop: treizecizero.ro/shop

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi