Va continua trendul? Ultimii patru câștigători ai ATP Finals nu aveau un titlu de Slam la momentul respectiv

Adrian Țoca | 14 noiembrie 2021

Locație nouă, nume de afiș noi. După mai bine de un deceniu într-o Londra cosmopolită, ATP Finals începe un nou capitol la Torino, unde un alt grup de jucători vrea să-și facă propria istorie.

ATP Finals începe de azi o eră nouă: prima ediție organizată la Torino, la Pala Alpitour, după mai bine de un deceniu în ultramodernul și sofisticatul O2 din Londra. Pentru mulți, mutarea nu a avut un motiv clar, altul decât raționamentul potrivit căruia turneul, și spectacolul tenisului mare, trebuie să circule și în alte locații.

Însă succesul acestei mutări va putea fi evaluat după mai mult de o ediție, mai ales atunci când publicul va putea fi prezent fără restricții; deocamdată, turneul începe cu doar 60 la sută din capacitatea arenei.

Dincolo de aspectele de business ale ATP Finals, e potrivit să remarcăm faptul că schimbarea de loc se potrivește ca timing cu schimbarea de gardă, tot mai evidentă în tenisul masculin. Acesta nu mai e turneul Big 3 de la Londra, ci turneul lui Medvedev, Zverev sau Tsitsipas, de la Torino.

Novak Djokovic a rămas de unul singur din generația veche (și din Big 3, totodată), gata să se lupte cu un grup de jucători care nu mai au răbdare și care au început să preia, pas cu pas, cheile circuitului masculin. Mai toți trecuți pe la Next Gen-ul din Milano, Tsitsipas, Zverev, Medvedev, Hurkacz, Rublev, Ruud sau Berrettini nu mai sunt de ceva vreme doar promisiuni, ci formează actualul grup de elită cu care ATP Finals defilează la această ediție inaugurală din Italia.

Pe linia de finiș a prezenței în Londra, competiția de final de an a devenit tot mai accesibilă acestui grup, care a câștigat, de altfel, ultimele trei ediții. Mai mult, ultimele patru ediții au fost câștigate de jucători care nu aveau la acel moment (sau încă nu au) un titlu de Grand Slam: Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas și campionul de anul trecut, Daniil Medvedev, cel care între timp a spart și bariera Slamurilor.

Între Medvedev și Djokovic, liderul mondial și favoritul 1, se anunță și bătălia acestui turneu. Djokovic însă, un expert al ATP Finals la un moment dat, are și el un trend nefast în ultimii ani, sârbului devenindu-i tot mai greu să se apropie de un trofeu la care părea că se abonase la un moment dat. Djokovic a rămas cu 5 trofee (la egalitate cu Lendl și cu Sampras), cu unul mai puțin decât Roger Federer, dar e de văzut dacă schimbarea locației, una pentru care Djokovic a făcut push, îi va aduce o energie nouă la ediția care a început azi.

În Grupa Verde, Djokovic nu are cea mai rea companie, în termeni de resurse fizice pe care le va avea de consumat ca să treacă în semifinale. Stefanos Tsitsipas, cel mai puternic din grupă, are totuși o parte a doua a sezonului destul de reținută, iar problemele fizice nu i-au dat pace recent. Cu Rublev va fi o primă întâlnire pentru Novak, și va fi interesant de văzut ce va putea face rusul cu armele sale contra retururilor lui Nole. Casper Ruud, calificat spectaculos pe linia de sosire, rămâne, totuși, outsider, în ciuda progresului său pe hard – și de notat aici H2H-ul său cu Rublev (0-5); dacă Tsitsipas nu va fi 100 la 100, Rublev (5-4 contra grecului) are o oportunitate bună la calificare. Totuși, nu trebuie uitat că unele dintre cele mai entuziasmante meciuri făcute de Tsitsipas au fost chiar la ATP Finals.

Dincolo, Grupa Roșie pare o colecție a celor mai înalți jucători de top din lume. Medvedev și Zverev își vor continua rivalitatea (5-5 acum în H2H), iar Berrettini și Hurkacz, acesta din urmă, debutant, vor căuta să strice calculele hârtiei, și au destule argumente pentru asta. Polonezul, de exemplu, nu s-a văzut atât de des cu oponenții săi din grupă și le-a pus probleme, învingându-l pe Medvedev la Wimbledon, de exemplu. O grupă mult mai echilibrată, care se va juca, probabil, până la ultima rundă. Cu 41-7 pe hard în acest an, Medvedev rămâne însă favoritul ei, și, implicit, cea mai mare amenințare pentru Djokovic.

Aceasta va fi și tema turneului: Nole, într-un an istoric pentru el, versus generația nu-nouă-ci-actuală. Diferențele s-au micșorat, în mod evident, între lider și urmăritorii săi, în ciuda (sau tocmai datorită) marșului triumfal pe care sârbul l-a pus în scenă între AO și Wimbledon. În indoor, la un eveniment care-și caută locul la Torino, aceste diferențe ar trebui să fie chiar și mai mici. Iar această generație actuală nu mai are mult timp de pierdut. Cum am văzut aseară la Milano, unde Carlos Alcaraz a câștigat trimfător ediția 2021 de Next Gen, noul val are un potențial care ar trebui să-i sperie un pic.

Ultimele două ediții de ATP Finals au mai stabilit un trend: după câțiva ani în care nivelul a fost destul de molcom, competiția a redevenit spectaculoasă, cu multe meciuri greu de uitat, mai ales cea de acum doi ani. Să vedem ce oferă primul an din Torino.

Grupa Verde

  • Novak Djokovic
  • Stefanos Tsitsipas
  • Andrey Rublev
  • Casper Ruud

Grupa Roșie

  • Daniil Medvedev
  • Alexander Zverev
  • Matteo Berrettini
  • Hubert Hurkacz

Rezerve: Jannik Sinner, Cameron Norrie



PROMO

Ai mai păstrat și pentru reducerile cu adevărat importante? 🙃

 
▫️60% DISCOUNT pentru șosetele colorate 30-0. Folosește COD VOUCHER: bf30socks

▫️50% DISCOUNT pentru tricouri, totebags și reviste. Folosește COD VOUCHER: bf30shop

Coduri valabile în acest weekend.

▫️ Go shop: treizecizero.ro/shop

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi